Am urmărit această ştire mai mult pentru că am fost intrigat de participarea premierului la ea. Sigur, dacă fiind vorba despre municipii, domnul Boc ar fi avut o prezenţă justificată dacă ar fi fost ca primar al Clujului, dar aşa...? Am fost tentat să caut un pic de informaţii şi asta am găsit:
Deva, capitala municipiilor din România | |
Un numãr de 106 de primari de municipii din România s-au întâlnit, la Deva, unde se desfãsoarã Adunarea Generalã a Asociatiei Municipiilor din România (AMR). | |
La eveniment si-au anuntat participarea premierul Emil Boc, ministrii Ecaterina Andronescu, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Pogea, secretari de stat si membri ai Senatului, precum si reprezentanti cu putere de decizie ai tuturor ministerelor din noul guvern. Descentralizarea în perioada de crizã... ... strategii de dezvoltare si buget „Avem nevoie de legi“ |
(sursa: http://www.mesagerulhunedorean.ro)
Lucrarile Asociatiei Municipiilor din Romania au inceput
Aproape 200 de reprezentanti ai municipalitatilor din tara s-au reunit, vineri, in localitatea Vata de Jos, din judetul Hunedoara, unde iau parte la adunarea generala a Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR). La lucrari este prezent ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, in cursul zilei fiind asteptati premierul Emil Boc, ministrul Finantelor Gheorghe Pogea si ministrul Tineretului, Monica Iacob-Ridzi.
Potrivit prim-vicepresedintelui AMR, Cristian Anghel, reprezentantii celor 106 municipii membre ale asociatiei vor aborda mai multe teme legate de cadrul legislativ necesar unei bune functionari a administratiilor locale, continuarea procesului de descentralizare, suplimentarea resurselor pentru bugetele locale, incurajarea investitorilor in conditiile crizei economice pentru crearea de locuri de munca la nivel local.
Pe agenda adunarii generale a AMR figureaza discutarea directiilor strategice pentru dezvoltarea asociatiei in perioada 2009-2013, prioritati legislative ale organizatiei pentru anul 2009, in vederea includerii acestora pe o agenda comuna cu celelalte asociatii ale administratiei locale. In cadrul lucrarilor va fi stabilit planul de activitati si bugetul AMR pentru anul 2009 si va fi aleasa noua conducere a organizatiei.
(Sursa: Rompres, http://www.stirilocale.ro)
Premierul, de vorba cu primarii, la Vata | |
Premierul Emil Boc, prezent la lucrãrile Adunãrii Generale ale Asociatiei Municipiilor din România (AMR), organizate în statiunea Vata de Jos, le-a promis primarilor ce si-au dorit cel mai mult. | |
Descentralizare si atributii noi, doar cu sustinere financiarã. Proiecte noi... ...si conducere nouã |
(sursa: http://www.mesagerulhunedorean.ro)
Primul-ministru Emil Boc a participat la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România
Primul-ministru Emil Boc a fost prezent astăzi la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, desfăşurată în localitatea Vaţa de Jos, judeţul Hunedoara, răspunzând astfel invitaţiei adresate de această organizaţie.
În cadrul reuniunii, premierul Emil Boc a prezentat primarilor municipiilor din România priorităţile Guvernului cu privire la administraţia publică locală.
La această reuniune au participat, alături de primul-ministru, vice-premierul Dan Nica, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 06.02.2009
Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România
Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România
/.../
Reporter: Există o posibilitate de reziliere?
Emil Boc: Nu mă pot pronunţa până când nu voi avea analiza finală.
Reporter: Care credeţi că este mai păgubos, cel din 92’ sau cel făcut de domnul Tăriceanu în anii trecuţi ?
Emil Boc: Eu pot să am păreri personale, ca prim-ministru trebuie să am păreri oficiale fundamentate pe documente care sunt în analiză în acest moment.
Reporter: Aţi declarat că vor fi îngheţate salariile pentru 7000 mii de demnitari, vorbim de demnitari aleşi, demnitari numiţi...
Emil Boc: Vorbim de peste 7000 mii de demnitari care nu vor avea nici un fel de mărire de salariu în anul 2009. De la primul-ministru şi continuând cu miniştrii, secretari de stat, subsecretari de stat, persoane asimilate funcţiei de demnitar, precum şi primari, vice-primari, consilieri locali, judeţeni, preşedinţi de consilii judeţene, adică e vorba de tot ceea ce potrivit legii are calitatea de demnitar, sau asimilat cu calitatea de demnitar.
Reporter: Adrian Năstase a declarat că nu are nici o problemă ca dosarul lui să ajungă acolo unde trebuie să ajungă pentru a se ştii dreptatea de partea cui este. De ce credeţi că a făcut această declaraţie, ca un atac, ca o apărare?
Emil Boc: Domnia sa trebuie să vă spună. Eu cred că face ceea ce trebuie şi cred că orice demnitar din România ar trebui să lase justiţia să-şi spună cuvântul, singura în măsură să spună dacă o persoană este vinovată sau nu.
Reporter: Domnule prim-ministru ce se întâmplă cu autorităţile locale ce nu reuşesc să atragă fonduri comunitare?
Emil Boc: În primul rând vor fi sancţionate de către comunităţile respective, pentru că deja, românii ştiu să facă diferenţa între un primar care ştie să atragă resurse financiare europene şi un primar care nu ştie. Iar, în al doilea rând vă asigur că şi noi, Guvernul central vom monitoriza modul în care autorităţile locale vor reuşi să atragă fondurile europene pentru anul 2009, în proceduri foarte clare, precise, cu termene scurte, cu eliminarea din legislaţie acelor lucruri care complică astăzi şi cu plata adecvată doar a acelor care atrag fonduri europene fără să mai plătim şoferul, mătuşa, bunica, şi toţi cei care au rude cu toţi cei care lucrează cu fonduri europene şi care primeau 75% din salariu.
Reporter: Ce se întâmplă cu cei care cheltuie aiurea fondurile?
Emil Boc: Avem organele abilitate ale statului, avem un departament care se ocupă de modul în care sunt cheltuite fondurile europene şi cel care încalcă prevederile legale naţionale şi europene răspunde conform legii. Aici nu discutăm de încălcarea legii, orice proces trebuie să fie în conformitate cu prevederile legale româneşti şi europene.
Reporter: Aţi afirmat într-o emisiune televizată despre nişte cheltuieli foarte mari făcute la cancelaria primului-ministru înainte, maşini, telefoane, dacă puteţi să ne spuneţi câteva cifre.
Emil Boc: Am putut observa că anul trecut au fost cheltuieli cu benzina - nu am datele în faţă acum să mi le amintesc. Practic, Cancelaria primului-ministru a decontat anul trecut cheltuieli legate de combustibil ca şi cum ar fi fost parcurşi 2 milioane de kilometri. Asta însemnă, dacă avem în vedere zilele lucrătoare din săptămână, că practic în fiecare zi s-au făcut aproape 200 de kilometri cu o maşină a Cancelariei.
Aş fi vrut şi eu să văd pe unde or fi fost plecate acele maşini şi ce au făcut, ca după rezultate, nu se vede, fonduri europene nu au adus, cu siguranţă. Aşa că nu ştiu pe unde au fost. Poate după procentele PNL-ului, că după altceva, nu cred.
Reporter: Există fonduri la buget pentru cele 60.000 de apartamente despre care spunea domnul ministru Blaga că vor fi reabilitate?
Emil Boc: Sigur. Există resurse financiare. Reabilitarea financiară a blocurilor de locuit este o prioritate a acestui Guvern, pentru că, pe de o parte, dăm de lucru economiei româneşti - comenzi, pe de altă parte, menţinem locuri de muncă şi creăm locuri de muncă, şi nu în ultimul rând, factura la energie termică a cetăţeanului va fi cu 33% mai mică după ce blocul va fi reabilitat, va fi anvelopat din punct de vedere termic.
Reporter: Ce se întâmplă în oraşele mici şi sărace, unde oamenii nu au cei 20%?
Emil Boc: Consiliile locale au posibilitatea să eşaloneze, prin rate lunare, în funcţie de venitul persoanei, aceste cheltuieli. De exemplu, eu, primar la Cluj, când am avut de-a face cu procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul oraşului, contribuţia pe care trebuia s-o plătească proprietarul, pentru că el suporta cheltuielile, a fost reeşalonată de Consiliul Local în rate lunare mergând între trei şi şase ani. Aşa se va putea face şi în acest caz, mergând pe o eşalonare a datoriilor, de la un an la 5 ani, astfel încât persoanele cu venituri mici sau foarte mici să poată plăti, câte puţin, mai mulţi ani, astfel încât să se achite de datoria pentru reabilitarea termică a blocurilor. Oricum, faţă de prevederea anterioară a legii, (contribuţia proprietarului) scade de la 33% la 20% şi se măreşte ponderea contribuţiei guvernului de la 32% la 50 % din costul total al reabilitării termice a blocurilor. Vă mulţumesc şi vă doresc drum bun spre Bucureşti!
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 06.02.2009
(sursa: http://www.gov.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu