Preşedintele României, preşedintele tuturor românilor. Este un concept un pic straniu de vreme ce preşedintele reprezintă statul, adică România, şi nu românii, care sunt reprezentaţi instituţional de Parlamentul României. Preşedintele Traian Băsescu a dat însă semne clare de apropiere faţă de etnici maghiari, a fost poate primul preşedinte clar pro minoritatea maghiară, cel puţin aşa părea atunci când ştirile îl anunţau pe preşedinte destul de des în dialog cu liderii maghiari. Apoi au apărut nuanţele. Mai întâi s-a pronunţat foarte clar că nu va exista separatism teritoriual pe critarii etnice, lucru care a dezechilibrat un pic energia pusă de UDMR şi Partidul Civic Maghiar pentru a realiza Ţinutul Secuiesc. Apoi a dat un semnal de apropiere prin discuţii cu Episcopul Lazlo Tokes atunci când acesta a dorit alăturarea în Parlamentul European de PD şi de grupul popular, dar PD a făcut exact pe dos decât lăsase să se înţeleagă preşedintele în discuţia personală cu euro-parlamentarul Lazlo Tokes, adică s-a împotrivit intrării episcopului în grupul parlamentar şi preşedintele a ridicat din umeri. În ultima perioadă UDMR nu mai este la guvernare şi nici un partid micuţ dar privilegiat... Este normal deci ca membrii UDMR să se simtă neglijaţi de lipsa de dovezi de iubire din partea preşedintelui şi atunci... recapitulează şi reinventează strigătele de durere minoritară... Săriţii, ne discriminează!
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni la finalul discuţiilor cu omologul său ungar, László Sólyom, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, iar preşedintele Ungariei a declarat că ţara sa va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România.
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat dacă este posibilă autonomia teritorială în regiunea secuiască, şi când va fi acest lucru posibil. "Referitor la termen, vi-l pot da, este «niciodată», pentru că România este definită ca stat naţional unitar şi suveran", a spus Băsescu.
El a subliniat că niciodată România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, dar va susţine drepturile individuale pentru cetăţenii aparţinând minorităţilor.
La rândul său, preşedintele ungar, László Sólyom, a fost întrebat cum comentează declaraţiile potrivit cărora în România nu va exista niciodată autonomie teritorială şi culturală, iar acesta a răspuns că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune ceea ce nu înseamnă că nu pot exista opinii diferite.
"Nu am pus niciodată la îndoială faptul că politica României faţă de minorităţi corespunde normelor UE", a spus preşedintele ungar menţionând că în unele state europene este recunoscută autonomia teritorială iar în altele nu. El a subliniat că practic, autonomie culturală în România există pentru minoritatea maghiară. "Diferenţa este (faţă de Ungaria - n.r.) că nu se recunoaşte ca drept colectiv ci individual. Sigur, nu putem contesta acest lucru, este vorba despre o nuanţare a termenului de colectiv", a adăugat preşedintele ungar.
El a arătat că este dreptul fiecărui stat suveran de a recunoaşte sau nu principiul autonomiei teritoriale.
"Ungaria consideră posibilă o asemenea autonomie teritorială şi va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România, bineînţeles, în limitele clare ale Constituţiei României", a spus preşedintele ungar.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Budapesta, că România este definită de Constituţie ca stat unitar, naţional şi suveran şi că nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi.
"Nu cred că un politician român ar avea altă abordare decât Constituţia. Niciodată, România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi. România este un susţinător fără rezerve a drepturilor individuale a minorităţilor", a spus Băsescu.
El a explicat că aceste drepturi individuale sunt învăţarea şi studierea în limba maternă, păstrarea, prezervarea şi dezvoltarea culturii materne şi reprezentarea politică în Parlament, menţionând că toate aceste drepturi sunt efective în România.
Băsescu a mai explicat că este unul dintre politicienii care susţin necesitatea creşterii nivelului de autonomie pentru comunităţi, adăugând că speră că acest lucru este o prioritate a actualului guvern de la Bucureşti.
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, spune că partidul pe care îl reprezintă nu va renunţa la dezideratul privind autonomia teritorială, adăugând că Ţinutul Secuiesc va exista şi atunci când aceia care se pronunţă împotriva autonomiei sale nu vor mai fi politicieni.
Declaraţia liderului judeţean al PCM Covasna vine în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la finalul discuţiilor cu omologul său ungar, László Sólyom, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială.
Preşedintele organizaţiei judeţene a PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că autonomia este un drept fundamental al omului, şi nu preşedintele Traian Băsescu este cel în măsură "să dea sau nu" autonomia Ţinutului Secuiesc.
"Domnul preşedinte Băsescu azi este un politician, mâine poate nu, dar Ţinutul Secuiesc a existat întotdeauna, este şi va rămâne", a afirmat Kulcsar Terza.
De asemenea, liderul PCM Covasna a subliniat că partidul pe care îl reprezintă nu renunţă la dezideratul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, amintind că foarte multe consilii locale din secuime au adoptat deja hotărâri privind organizarea referendumului local pe tema autonomiei.
"Suntem pe un drum bun, nu vom renunţa la acest deziderat vis-a-vis de autonomia Ţinutului Secuiesc şi nu considerăm că nu poate fi obţinută", a conchis sursa citată.
Kelemen Hunor: Empatia lui Băsescu faţă de maghiari se opreşte la palinka şi kurtos kalacs
Preşedinele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Miercurea Ciuc, că "empatia preşedintelui Băsescu faţă de maghiari şi dezideratele acestora se opreşte la palinka şi kurtos kalacs" (colac secuiesc - n.r.).
Kelemen Hunor a afirmat că nu a fost surprins de declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu la Budapesta, în ceea ce priveşte acordarea drepturilor colective minorităţilor şi autonomia solicitată de maghiari.
"De fapt, preşedintele Băsescu s-a dus la Budapesta ca să ne transmită: «Am venit aici să vă spun să nu vă bazaţi pe mine». Constat că empatia lui Traian Băsescu faţă de maghiari şi de dezideratele lor se opreşte la palinka şi kurtos kalacs. Cel care neagă drepturile colective ale minorităţilor, neagă, într-un mod ascuns, dreptul la existenţă al comunităţilor naţionale şi cu acest lucru nu putem să fim de acord", a declarat preşedintele executiv al UDMR.
(sursa: http://www.mediafax.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu