miercuri, februarie 04, 2009

Unde sunt oameni care altă dată îl respectau?


Domnul Tăriceanu începe să fie din ce în ce mai singur. În PNL se pregăteşte o schimbare la vârf ca la Hochei. Nu este o altă echipă, doar că se vor schimba, probabil, rolurile în partid. Sursele din interiorul Partidului Naţional Liberal "transpiră" o situaţie relativ încordată. Poate că o dată cu această încordare, partidul se va reforma în profunzime şi interesele personale se vor schimba în interese doctrinare.

Orban şi Nicolai l-au criticat pe Tăriceanu în Delegaţia Permanentă

Orban şi Nicolai l-au criticat pe Tăriceanu în Delegaţia Permanentă - surse (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Unii dintre liderii liberali reuniţi, miercuri, în Delegaţia Permanentă, printre care Ludovic Orban şi Norica Nicolai, l-au criticat pe preşedintele partidului pentru măsurile şi deciziile luate în Guvernul Tăriceanu II, dar şi pentru trecerea în opoziţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse liberale.

"Cam toţi liderii din teritoriu i-au repoşat lui Tăriceanu câte ceva, fie în DP, fie la întâlnirea de marţi (n.r. a lui Tăriceanu cu liderii din teritoriu)", au spus sursele citate, susţinând că vicepreşedintele Ludovic Orban i-ar fi reproşat lui Tăriceanu că "a luat decizii fără consultarea BPC", că "a numit miniştri precum Predoiu, Cioloş şi Comănescu fără să-i consulte pe liderii din teritoriu", dar şi faptul că "nu a respectat anumite decizii ale partidului şi a decis în cadru restâns intrarea PNL în opoziţie fără mandat" sau că Guvernul a luat măsuri precum taxa auto.

Olteanu i-ar fi replicat lui Orban, potrivit surselor PNL, că nici el nu a întrebat "de Florea Geică şi de Noapteş şi de toţi ăia cu salarii mari de zeci de mii de euro".

Şi Relu Fenechiu s-ar fi dovedit mai virulent, replicând: "Sunt unii care critică incompetenţa Guvernului Boc, iar alţii incompetenţa Guvernului Tăriceanu. Ceea ce nu mi se pare normal".

Conform surselor citate, Orban le-ar fi zis susţinătorilor lui Tăriceanu, care au criticat încercările sale de a impune convocarea unui congres extraordinar, că ceea ce a făcut nu are legătură cu o "divizare".

"Băi băieţi, dacă vouă vi se pare că seamănă cu un puci şi cu o divizare, înseamnă că voi nu aveţi niciun fel de legătură cu democraţia. Măcar în foruri de astea îmi permit să spun lucruri care nu funcţionează. Am beneficiat de o perioadă prosperă şi ar fi trebuit să obţinem 22-25%", ar fi spus Orban.

În plus, sursele menţionate au afirmat că Orban ar fi încercat să determine schimbarea datei congresului, şi în BPC şi în DP, din 20-21, cât s-a stabilit, în data iniţială propusă de filiale - 7-8 martie, însă nu a reuşit, votul pentru data propusă de actualul preşedinte fiind acceptată cu largă majoritate.

Un alt lider care l-ar fi criticat pe Tăriceanu şi pe apropiaţii săi a fost Norica Nicolai, care i-ar fi spus lui Tăriceanu că "nu ia lecţii de liberalism de la el", după ce i-a reproşat că miniştri ai săi nu au luat măsuri liberale.

"Noi avem acorduri cu celelalte partide liberale şi pe baza lor am făcut programul politic şi programul de guvernare. Tu nu faci nicio diferenţă între liberalism şi socialism", i-ar fi replicat Tăriceanu Noricăi Nicolai, căreia i-a reproşat că nu a vrut să se implice şi că acum critică ce nu s-a făcut.

Sursele liberale au mai susuţinut că, deşi îşi dorea amânarea congresului până în 2010, Tăriceanu ar fi acceptat ideea unui congres extraordinar ca urmare a faptului că "31 de filiale i-au cerut în ultimele săptămâni convocarea unui congres extraordinar", iar filiala Teleorman ar fi făcut această solicitare chiar din decembrie, dar că Tăriceanu a omis să pună în discuţie acest lucru.

Surse din PNL au comentat totodată că, prin amânarea luării unei decizii privind stabilirea candidatului PNL la Preşedinţie, Tăriceanu ar face eforturi să nu se lege funcţia de preşedinte al partidului de cea de preşedinte al ţării şi să amâne stabilirea candidatului pentru alegerile prezidenţiale până după congres.

În plus, la Delegaţia Permanentă Tăriceanu le-ar fi dat şi explicaţii membrilor DP privind intrarea în opoziţe, spunând că "PSD negociase dinainte cu PDL, cum au spus nişte lideri din PSD", iar Olteanu le-ar fi replicat celor care formulaseră critici că nu are sens ca liberalii să caute acum "vinovaţi, incompetenţi şi corupţi" în partid.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

O observatie la textul dvs. ce preceda informatia. Scrieti ca "partidul se va reforma si interesele personale se vor schimba in interese doctrinare". Dar insasi doctrina liberalismului sta in punerea intereselor individului mai presus de interesele colectivitatii!

Bibliotecaru spunea...

Desigur, aşa este, dar liberalismul are doctrinar şi egalitatea de şanse. Ori interesele partinice şi personale a membrilor de partid eludează tocmai această egalitate de şanse, oferă mai multe şanse unui individ pentru că "este cu gaşca".