luni, ianuarie 21, 2008

Biroul Permanent al Partidului Democrat Liberal


Emil Boc: Buna ziua, tuturor. Împreuna cu colegii mei, o sa va prezentam rezolutiile politice adoptate astazi de catre Biroul Permanent National al PD-L. Rezolutia nr. 1 se refera la ceea ce guvernul a facut cu banii autoritatilor Administratiei Publice Locale din impozitul pe tranzactiile imobiliare. PD-L solicita guvernului Tariceanu sa renunte la furtul din banii autoritatilor publice locale, bani ce reprezinta impozitul pe tranzactiile imobiliare. Acesti bani, cota de 50%, trebuie sa ramâna în continuare la nivelul autoritatilor Administratiei Publice Locale, pentru ca reprezinta acele resurse financiare prin care comunitatile locale îsi pot pune în practica proiectele de dezvoltare. E voba de o suma globala de peste 200 de milioane de euro, repet 200 de milioane de euro, bani care au fost luati din bugetele locale si transferati în bugetul national pentru a satisface capriciile financiare ale dlui Tariceanu si ale guvernului pe care îl conduce. O asemenea masura nu are nimic în comun nici cu principiul descentralizarii, nici cu principiul autonomiei locale, si este pur si simplu un furt, un jaf din banii comunitatilor locale pentru ca domnul Tariceanu sa-si poata pune în practica unele masuri pe care doreste sa le promoveze in anul electoral 2008.

A doua rezolutie se refera la ceea ce astazi face în continuare PNL si guvernul Tariceanu, si anume blocarea actului de justitie cu privire la ministrii din propriul cabinet. PD-L a constatat fara echivoc ca prin tot ceea ce face astazi cabinetul Taricenu, primul-ministru si ministrii din cabinet doresc sa se situeze deasupra legii si sa blocheze justitia în a se pronunta cu privire la presupusele fapte de coruptie din cadrul cabinetului Tariceanu si solicita, atât guvernului cât si PNL, sa aplice textul Constitutiei, potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege si justitia este egala pentru toti în aceasta tara si trebuie aplicata si la simplul cetatean, si la ministru, indiferent despre cine este vorba.

Celelalte doua rezolutii vor fi prezentate de catre colegii mei, pe o analiza economica precisa - si voi face doar o singura precizare, ca astazi, PSD, domnul Geoana este co-responsabil, co-autor de dezastrul economic spre care se îndreapta România, prin faptul ca sustine în continuare la guvernare PNL si Guvernul Tariceanu si trebuie sa-si asume în totalitate responsabilitatea pentru ceea ce se întâmpla în aceasta tara în momentul de fata. Consideram o duplicitate fara precedent si un act de ipocrizie prin ceea ce face astazi PSD: pe de o parte este la guvernare, iar pe de alta parte, critica si atrage atentia cu privire la dezastrul spre care ne îndreptam. Din nefericire, PSD este co-partas, co-autor la tot ceea ce se întâmpla în aceasta tara din punct de vedere economic, iar asupra acestei teme colegii mei, mult mai bine documentati, va vor expune punctul de vedere al PD-L. Dle Stolojan, aveti cuvântul.

Theodor Stolojan: Va multumesc. Rezolutia adoptata de Biroul Permanent al PD-L prevede ca atât la nivelul partidului, cât si prin parlamentarii pe care îi avem în Parlamentul României sa solicitam primului ministru, ca si guvernatorului BNR, sa vina în fata Parlamentului cu propuneri concrete pentru redresarea situatiei economice a României, pentru inversarea unor tendinte extrem de negative, cu impact direct asupra standardului de viata al populatiei, tendinte care s-au accentuat în special în ultimele luni si mai ales dupa data alegerilor pentru Parlamentul European.

Românii si România încep sa plateasca pretul politicii economice a Guvernului Tariceanu-PNL, sustinut de catre PSD, o politica lipsita de viziune, incoerenta, nepredictibila si incapabila sa fructifice oportunitatea calitatii de stat membru al UE, pe care România o are începând de la 1 ianuarie 2007. Lideri ai PD-L au atras atentia Guvernului Tariceanu înca de anul trecut ca nu a reusit sa vina în fata natiunii cu un program de dezvoltare a României în perioada post-aderare, un program care sa raspunda intereselor românilor si ale României, un program care sa asigure cresterea standardului de viata si integrarea eficienta a economiei românesti în piata unica, prin folosirea oportunitatii oferite de intrarea României în UE, ca si de sprijinul financiar masiv pe care Uniunea Europeana l-a alocat tarii noastre.

Din pacate, Guvernul Tariceanu-PNL nu a reusit sa vina cu asemenea viziune si strategie în fata Parlamentului, în fata tarii, fiind preocupat numai de supravietuirea sa politica, care se realizeaza, dupa cum bine stiti, cu sprijinul PSD, care devine co-partas la efectele negative ale acestei politici în economie si asupra standardului de viata. Consecintele pentru români si România devin foarte clare cu fiecare zi care trece. Românii astazi, oamenii, suporta efectul direct al cresterii preturilor, efecte care lovesc în primul rând în cei mai saraci, dar si în clasa de mijloc, aflata în formare în România.

Inflatia de 6,6% înregistrata la sfârsitul lunii decembrie 2007 este de peste doua ori mai mare decât inflatia din zona euro si este peste limita maxima a tintei de inflatie convenita de Banca Nationala pentru anul 2007, limita maxima fiind de 5%. Aceste cresteri de preturi nu afecteaza numai întretinerea, cheltuielile de întretinere, ceea ce populatia va resimti tot mai mult în perioada care urmeaza dar, din pacate, au afectat si alimentele de baza ale populatiei, hrana zilnica a românilor si doresc sa va dau câteva procente de cresteri de preturi la aceste alimente de baza - pâinea, cu 13%, malaiul, cu 18%, fasolea, cu 33%, cartofii, cu 15%, laptele si produsele lactate, cu 12%, uleiul comestibil, cu 44%, chiriile, cu 100%. Dupa cum stiti, recent, Banca Nationala a României a dat semnalul cu privire la cresterea dobânzii de referinta, ceea ce este semnalul pentru bancile comerciale pentru cresterea dobânzilor, astfel încât românii vor simti si simt deja efectul cresterii de dobânzi, atât la creditele pentru consum cât si la creditele pentru locuinte, care vor pune în dificultate multe familii care s-au îndatorat, în special în a doua jumatate a anului 2006 si în prima parte a anului 2007, înainte de începerea deprecierii leului. Astazi, dupa cum stiti, leul a atins un nou nivel de depreciere, 3,7 lei, ceea ce va ridica probleme deosebite pentru toti.

3 comentarii:

Anonim spunea...

cine esti si ce vrei?

Bibliotecaru spunea...

:)
Extraordinar blogul tău Waszlaw.

Anonim spunea...

va multumesc... sper ca nu sunteti ironic...