luni, ianuarie 21, 2008

Veritas odium paret


(Adevărul provoacă ura)
Nicolăescu strigă la presă: Meleşcanu, ameninţat "ordinar" la telefon de Băsescu. Am citit repede să văd de ce strigă Nicolăescu şi nu Meleşcanu. Ceva e foarte ciudat în toată afacerea asta.
Ministrul Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu a declarat această ştire “bombă” la Radio News FM. Domnia sa susţine că Teodor Meleşcanu a fost ameninţat în mod "ordinar" la telefon de către preşedintele Traian Băsescu pentru că nu a transmis Parchetului cererile de începere a urmăririi penale pentru cei opt demnitari.
"Ministrul Meleşcanu a fost ameninţat la telefon ordinar de preşedintele Traian Băsescu, cu un limbaj care nu poate fi reprodus la un post de radio sau în presă. Nouă ne-a spus acest lucru Meleşcanu, în ce hal i-a putut vorbi preşedintele la telefon pentru că şi-a permis să facă un gest legal", a declarat Nicolăescu.
Sunt convins că toţi v-aţi dus cu gândul la sensul negativ al cuvântului “ordinar”. Telefonul nu poate fi însă josnic pentru că nu este o persoană ci un obiect. Telefonul poate avea culoare, mărime, utilitate, funcţii… Iată de ce trebuie să facem analiză pe text.
ORDINÁR, -Ă, ordinari, -e, adj. 1. Obişnuit, normal; de rând, comun. * Fracţie ordinară = raportul a două numere întregi. Sesiune ordinară = sesiune convocată conform regulamentului de funcţionare. * Loc. adv. (Franţuzism înv.) De ordinar = de obicei. ♦ (Mil.; înv; substantivat, în expr.) A trece (sau a înscrie) la ordinar = a înscrie în registrul de evidenţă al raţiilor alimentare şi al soldei. 2. De calitate inferioară, fără valoare, prost. ♦ Vulgar, grosolan, josnic. – Din fr. ordinaire, lat. ordinarius, germ. ordinär.

Fotografia este trucată...
Deci telefonul era ordinar… Probabil că miniştrii sunt obişnuiţi cu cele cu cristale sau diamante… Ce spuneţi? Ameninţarea era lucrul ordinar? Am înţeles şi aveţi dreptate. În ziua de azi o ameninţare nu mai tulbură pe nimeni. Toţi se ameninţă într-un fel sau altul. Este un război al nervilor. Înţeleg că ar fi trebuit puse nişte virgule în textul original… ce mai contează acum.

Dar să mergem mai departe. Şi ministrul Meleşcanu a declarat la Realitatea TV că a vorbit la telefon în jurul orei 11.00 cu preşedintele Traian Băsescu despre situaţia dosarelor, dar nu a considerat necesar să facă alte face alte precizări.

Eu acum mă întreb ce dovezi pate aduce Ministrul Sănătăţii pentru a susţine afirmaţia sa. Îl cheamă martor pe Meleşcanu? A înregistrat când Meleşcanu i-a mărturisit că a fost sunat ordinar de Băsescu? A fost înregistrat şi Băsescu? Sunt absolut convins că SRI mai trage cu urechea pe la microfoanele ministeriale. Poate sare iepurele şi apare şi o înregistrare. Acum, dacă Traian Băsescu vorbeşte academic cu cuvinte livreşti sau mai popular, ordinar, din vulg… rămâne de văzut. Aştept pe site-ul SRI stenograma convorbirii ca să mă dumiresc.

Niciun comentariu: