sâmbătă, ianuarie 19, 2008

Muzeul Naţional de Artă Contemporană


ANIMATIONS / FICTIONS
Lucrari din colectia FNAC / Fond National d'Art Contemporain, Paris

Curator: Ruxandra Balaci
Co-organizator: Claude Allemand-Cosneau, director FNAC
ianuarie - august 2008

Conferinta de presa & prezentare: marti, 22 ianuarie, 17h30 - Auditorium
Vernisaj: marti, 22 ianuarie, 19h30 - Parter
Eveniment paralel: L'enclos du pantin, Annette Messager
Institutul Francez Bucuresti / vernisaj marti, 22 ianuarie, 12h00

Artisti: Boris Achour, Pierre Bismuth, Wim Delvoye, Gérard Deschamps, Erró, Pierre Huyghe, Bernard Joisten, Pierre Joseph, William Kentridge, Koo Jeong-A, Suzanne Lafont, Bertrand Lavier, François Letaillieur, Mac Adams, David Mach, Petra Mrzyk & Jean François Moriceau, Raymond Pettibon, Alain Séchas, Jim Shaw, Sandy Skoglund, Fabien Verschaere, Wang Du

Expozitia Animations/ Fictions este rezultatul unei cercetari care grupeaza un ansamblu de lucrari ce apartin colectiei Fondului National de Arta Contemporana (Paris), fiind incredintate Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti. Animations/ Fictions investigheaza utilizarile diverse ale benzii desenate si desenului animat in lucrarile unor artisti contemporani ai scenei franceze si internationale.
Intentia expozitiei este de a urmari modul in care banda desenata si animatia apar sub forma citationala in maniera Pop Art, intr-o prima faza, pentru a deveni intr-o etapa ulterioara (anii 1990-2005) surse de inspiratie explicite. Artistii selectionati recurg la concepte sofisticate pe care le traduc intr-un limbaj usor accesibil, aparent copilaresc. Fie ca e vorba de concepte contemporane sau de recursul la repertoriul Walt Disney sau la stilul manga, lucrarile din expozitie functioneaza - dincolo de conotatiile lor privind invazia subculturii, a culturii de masa si a mass-mediei in epoca globalizarii - ca puternice mijloace de transmitere a unor mesaje uneori dramatice. Pendulind intre universul fantast al copilariei si constiinta adulta si grava asupra prezentului.
Selectia lucrarilor - alegere subiectiva a curatorului - extrem de diverse in intentia si forma lor, subliniaza felul in care arta contemporana se imbogateste prin referinta la si intersectarea cu genurile culturii de masa, pe care le transpune intr-un context conceptual diferit.
Expozitia va fi deschisa din ianuarie pina in august 2008 si va fi insotita de alte evenimente (conferinte/ prezentari/ rezidente artistice) ce vor avea loc la MNAC si la Institutul Francez din Bucuresti.

Organizatori : MNAC, CNAP, FNAC, Ambasada Frantei, Institutul Francez, Cultures France

Sponsor: Peroni

Parteneri strategici ai Ambasadei Frantei: BRD, Orange, Alcatel, Apanova, Carrefour
Partneri media: 24 Fun, Re:PUBLIK, Igloo, Arhitectura


Nu ştiu ce aţi putea găsi acolo, dar vă puteţi aştepta la aşa ceva:








Un comentariu:

Anonim spunea...

felicitari pentru aceasta postare! karina