marți, ianuarie 22, 2008

A început cursa pentru primărie


Profilul candidatului independent care ar putea fi susţinut de PSD corespunde persoanelor ca Silviu Prigoană sau Florin Călinescu.
Florin Călinescu şi-a anunţat de mult timp deschiderea spre social-democraţi, dar nu cred că ar avea real acel tip de popularitate bazată pe încredere.
Silviu Prigoană, deşi tot spune că nu candidează, primeşte cu un zâmbet pe buze apelativul de domnul primar. Eu cred că ar fi mai cuminte să înceapă de la un sector şi apoi la primăria generală. Oricum, banii şi timpul investit în acele reality show-uri, mai ales cel cu “munci prigonite”, au arătat că Prigoană nu are cum să fie un primar de birou. Preşedintele PSD nu exclude apelarea la un independent dacă lista social-democrată nu este suficient de “tare” pentru a înfrânge clar contracandidaţii, în special cel al PD-L. Domnul Geoană nu-şi mai doreşte candidaţi pierzători în lupta pentru Bucureşti.
"Avem nevoie de cineva ca să poată să aibă şi competenţă managerială, care să poată face treabă când ninge în Bucureşti, care să fie capabil să aducă buldozerele şi să dea zăpada la o parte şi să aibă viziune despre o metropolă modernă".
Pe de altă parte Titus Corlăţean nu pare să aibă aceiaşi viziune asupra fenomenului:
"Sunt ferm adeptul unui candidat al PSD, care să se bată cu şanse reale pentru Primăria Bucureştiului."
Titus Corlăţean a apreciat drept "neserioase" zvonurile despre posibilitatea unui candidat independent sprijinit de PSD.

PC va alege candidatul prin urma unui sondaj de opinie. După părerea mea acest pas este greşit în cazul în care se vor lua în calcul şi alţi respondenţi în afara celor care vor declara că votează cu PC-ul. Opinia celor votează din start cu candidaţii celorlalte partide poate deturna din plin intenţia de vot. În condiţiile în care PC are, poate, 5% din voturile bucureştenilor, sondajul de opinie va fi hotărât covârşitor de cei 95% din bucureşteni care nu vor vota oricum cu PC, oricare ar fi acel candidat.
Politicienii PC care vor participa la respectivul sondaj sunt senatorii Marius Marinescu şi Irinel Popescu, deputatul Bogdan Pascu, consilierii generali Bogdan Petrovici, Victor Adâr, Alina Moise şi Dragoş Florescu, consilierul Cristian Popescu Piedone şi Codrin Ştefănescu. După realizarea sondajului, PC va face publice rezultatele. Personal, din această listă îmi sună cât de cât cunoscuţi Irinel Popescu, Cristian Popescu Piedone şi Codrin Ştefănescu. Dintre aceştia i-aş exclude pe ultimii doi, pe primul pentru că nu am încredere în domnia sa şi pe al doilea pentru că este mercenar politic, un rebel pentru cauza celui care oferă mai mult şi, evident, rămâne Irinel Popescu pentru care nu am nici o părere bună dar nici rea.

De la PIN, Cozmin Guşă încearcă clanţa Primăriei Capitalei. Dacă mă întreabă cineva pe mine, încearcă uşa primăriei în momentul în care nu este acolo nici măcar portarul. Poate ar avea ceva şanse la postul de consilier dacă ar face o coaliţie cu PC.
Sursa informaţiei este vicepreşedintele PIN, doamna Lavinia Şandru. Domnia sa a declarat că eternul lider al formaţiunii sale, deputatul Cozmin Guşă, a fost desemnat, ca în vremurile bune, în unanimitate, de Consiliul Liderilor PIN, candidat la Primăria Generală a Capitalei. PIN-ul îmi aduce aminte de ceva, de cineva. Domnul Guşă candidat unic la alegerile din PIN, domnul Guşă ales în unanimitate…
Cine a făcut propunerea candidaturii PIN la Primăria Capitalei?
"Consiliul Liderilor Partidului Iniţiativa Naţională a decis, în unanimitate, la propunerea mea, să-l susţină pe preşedintele Cozmin Guşă pentru Primăria Generală a Capitalei". Cuvintele îi aparţin desigur Laviniei Şandru.
La început se considera că la alegerile locale din vară, PIN Bucureşti va desemna pentru Primăria Capitalei pe Lavinia Şandru. Decizia finală va fi luată, probabil, în februarie.

Preşedintele PD-L Cluj, deputatul Daniel Buda, declară că nu există o presiune a desemnării candidaţilor pentru postul de primar. Probabil se aşteaptă ca Emil Boc să spună dacă mai doreşte candidatura la Cluj sau nu. Se pare că PD-L va merge, în general, pentru primarii în funcţie, cu sloganul “încă un mandat”.
"După datele pe care le deţin, nici nu se preconizează să avem, pentru oraşe, vreun candidat din partea fostului PLD. Îi apreciez, însă nu sunt oameni de forţă care să câştige astfel de competiţii", a spus Dorel Jurcan, preşedintele PD-L Valcea. Ca să parafrazez finalul unui film celebru ce sfârşea pe un aeroport, ar putea fi sfârşitul unei frumoase prietenii.
Judeţul Constanţa nu diferă prea mult în intenţiile sale. Secretarul executiv PD-L Constanţa, Mihai Petre, consideră că cele mai mari şanse la primărie le are deputatul Laurenţiu Mironescu, fost democrat. La Mangalia va candida, probabil, actualul primar, Zanfir Iorgus, PD. La Medgidia probabil va candida Dumitru Moinescu, PD.
Pentru Alba Eurodeputatul democrat Dumitru Oprea, rectorul Universităţii "Al.I. Cuza", va fi cel mai probabil candidatul PD-L la primăria oraşului. Preşedintele PD-L Alba, Mircea Hava, provenind de asemenea din PD, va candida probabil pentru un mandat al municipiului Alba Iulia.
La Dolj s-a anunţat că, deocamdată, actualul primar al Craiovei, Antonie Solomon, democrat, este singurul nume cunoscut din lista partidului pentru candidaţii la primăriile localităţilor din judeţ.
În Timiş va fi desemnat, cel mai probabil, candidatul cel mai popular în urma sondajelor de opinie. "La Timişoara, rămâne candidatul PD-L Constantin Ostaficiuc, dar mai este şi doamna Rodica Vlad, care ar fi fost candidatul PLD", a precizat Dorel Borza, preşedintele PD-L Timiş.
Municipiile Deva si Hunedoara, au stabilit ca vor candida Ioan Inisconi, actual viceprimar, şi, respectiv, Nicolai Schiau, actualul primar, ambii provenind din PD, a precizat senatorul PD-L de Hunedoara, Viorel Arion.

La Bucureşti au loc testări nucleare. Cei doi “nucleoni” sunt Blaga şi Murgeanu. Dacă cineva m-ar întreba pe mine, aş spune Murgeanu fără să clipesc. După cum s-a văzut în ultimii ani, a fost singurul care s-a bălăcit pe stradă fie inundaţii, fie zăpezi, fie caniculă, în timp ce primarul Videanu stătea frumos prin concedii de 300 de zile pe an.
Se pare că Adriean Videanu a obosit după atâţia ani de plimbărică şi mai vrea să stea şi acasă, să şlefuiască o bucată de marmură, să o facă lucioasă… iată că sunt necesari alţi candidaţi.
Decizia finală se va lua probabil odată cu primirea sondajelor CSOP. Iată că din ce în ce mai des partidele au acceptat ideea că nu mai trebuie să desemneze candidaţii drept plată a servilismului politic ci a condiţiei electorale, adică ca măsură a intenţiei de vot. Sondajele se vor face astfel în dublu sens. Primul sens este stabilirea popularităţii candidatului prin alegerea din lista de propuneri a partidului, cel de al doilea sens este alegerea candidaţilor în confruntare directă cu ceilalţi candidaţi ai celorlalte partide. Candidaţii bănuiţi ai celorlalte partide sunt Marian Vanghelie, Victor Ponta si Sorin Oprescu de la PSD, Ludovic Orban de la PNL şi Cozmin Guşă de la PIN. Cred că singurul contracandidat serios pentru domnul Murgeanu este domnul primar full option Marian Vanghelie sau doctorul Sorin Oprescu. Ceilalţi nu are avea nici o şansă decât cu dl. Blaga.
La sectorul 3 si 6, Liviu Negoiţă şi Cristian Poteraş par a nu avea contracandidaţi. La celelalte sectoare se aşteaptă sondajul de opinie.

Un mesaj pentru PSD. Deşi Marian Vanghelie are poate cele mai mari şanse la primăria capitalei din actualii primari propuşi de PSD, cred că PSD riscă vrabia din mână pentru lebădoiul de pe card, pardon gard. Marian Vanghelie este o soluţie aproape sigură pentru sectorul V unde votul este puternic etnic, la capitală există o opoziţie puternică şi tradiţională pentru PSD, oricine ar fi candidatul propus.

Niciun comentariu: