duminică, ianuarie 20, 2008

Ceremonia de învestire a preşedintelui Saakaşvili

Preşedintele Traian Băsescu a participat, duminică, la Tbilisi la ceremonia de învestire a preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili.
Şeful statului român s-a aflat, duminică, în Capitala Georgiei cu ocazia ceremoniei ocazionate de învestirea în funcţie a lui Saakaşvili, după ce acesta a fost reales în decembrie 2007, cu peste 50 la sută din voturi.
După discursul lui Saakaşvili, în piaţa centrală a oraşului, în faţa Parlamentului, a avut loc o ceremonie militară la care au defilat trupe terestre, tancuri şi câteva elicoptere. La ceremonie au participat în jur de 20 de delegaţii străine, fiind prezenţi pentru a-l felicita pe şeful statului georgian preşedintele polonez, Lech Kaczyński, preşedintele Lituaniei,Valdas Adamkus, preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers, reprezentanţi ai statului ucrainean (Viktor Iuşcenko nu a putut fi prezent), delegaţii din Franţa, din SUA şi Kazahstan.
Învestitura va fi pecetluită, luni, printr-o binecuvântare care va fi rostită în catedrala ortodoxă Bagrati din apropierea oraşului Kusaisi, din vestul ţării.
La sfârşitul anului trecut preşedintele Saakaşvili, care mai avea un an de mandat, a provocat alegeri prezidenţiale anticipate în urma puternicelor manifestaţii ale opoziţiei la adresa sa, ce au condus la instituirea stării de urgenţă timp de câteva zile. Saakaşvili- de orientare prooccidentală şi educat în SUA- a câştigat primul mandat în 2003, după venirea sa la putere despre Georgia încetându-se a se mai vorbi ca despre o ţară nefuncţională şi neatractivă pentru investitorii occidentali. În schimb, Saakaşivili a fost contestat în ultimul an de principalele partide din opoziţie, care i-au reproşat acestuia că dispreţuieşte libertăţile şi drepturile individuale. Opoziţia a mai susţinut că preşedintele are prea multe prerogative, însă cel puţin oficial orientarea prooccidentală a acestuia nu a fost pusă la îndoială.
Tensiunile interne au fost îndeaproape urmărite de guvernele vestice întrucât Georgia este de importanţă strategică pentru UE şi SUA, în această ţară fiind proiectată o rută de energie importantă care să alimenteze pieţele vestice.
Preşedintele Traian Băsescu a mai fost la Tbilisi în 23 noiembrie 2005, când a participat la ceremoniile legate de împlinirea a doi ani de la Revoluţia Trandafirilor, cea care l-a propulsat pe Saakaşvili la putere. Băsescu a susţinut atunci un discurs în cadrul Forumului intitulat "Noul val de eliberare al Europei: Democraţie şi Transfomare", în care a reafirmat sprijinul pe care România îl acordă Georgiei în procesul de tranziţie, precum şi în procesul de integrare europeană şi euroatlantică.
20 ian 2008 12:12
Redactor Eugen Constantin
Reporter Eliza Olteanu
Editor Roxana Preda

Niciun comentariu: