miercuri, ianuarie 30, 2008

Un vot pierdut în fâssssss


Uninominalul a intrat în linie dreaptă, “S-a rezolvat, nu se poate.” În goana de a rezolva problema uninominalului, Comisiile juridice ale Parlamentului s-au gândit să înceapă cu o pauză. Se tot aude că, de la început săptămânii, prioritatea numărul unu este legea votului uninominal. Astăzi şedinţa Comisiilor juridice ale Parlamentului dedicată dezbaterii Legii votului uninominal şi-ar fi dorit rezolvarea celor trei articole declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Din păcate şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum. Termenul limită dat de Birourile Permanente ale celor două Camere pentru întocmirea raportului final nu poate fi astfel respectat.
Este necesar un nou termen. Potrivit vicepreşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), spune că noul termen va trebui să fie stabilit de Birourile permanente ţinând seama că următoarea şedinţă a senatorilor şi deputaţilor jurişti pe tema votului uninominal a fost programată pentru săptămâna viitoare. Comisiile juridice s-au limitat să discute chestiuni generale într-o totală disensiune.
De la UDMR, domnul Marton Arpad a propus acordul dintre lege şi observaţiile Curţii Constituţionale. Soluţia, patru buletine de vot, pentru colegii uninominale la Senat, pentru colegii uninominale la Camera Deputaţilor, listă naţională pentru Senat şi listă naţională pentru Camera Deputaţilor.
De la social-democraţi, prin Eugen Nicolicea, Doru Ioan Tărăcilă şi Anghel Stanciu, au două principii, ori formula cu un candidat, un colegiu şi dublarea numărului de colegii la nivel naţional, fie introducerea listei la nivel judeţean care să fie votată, principiu de vor din Germania.
De la liberali, Bogdan Olteanu a susţinut renunţarea la orice fel de listă şi parcurgerea exclusivă la vot a celor trei articole declarate neconstituţionale, soluţie care nu ar impune modificări suplimentare ale actului normativ.
De la democraţi Daniel Buda a insistat pentru trecerea la vot uninominal în două tururi de scrutin, similar celui pentru alegerea primarului
PRM a rămas pe ideea că nu doreşte în nici un fel vot uninominal.
În aceste condiţii consensul nu este posibil.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis astăzi, 30 ianuarie a.c., o scrisoare preşedintelui Partidului Social Democrat, Mircea Geoană
„Stimate Domnule Preşedinte,
Am solicitat liderilor partidelor parlamentare să respecte voinţa electoratului şi să sprijine proiectul de lege al votului uninominal majoritar în două tururi. Cetăţenii activi, care au sprijinit în proporţie de 81,36% această propunere la referendumul din 25 noiembrie 2007, aşteaptă acţiuni concrete. Dumneavoastră aţi răspuns cu o scrisoare.
Partidul pe care îl conduceţi a declarat că susţine acest sistem de vot. Dumneavoastră acum susţineţi altceva: un proiect de sistem de vot proporţional, care a fost declarat neconstituţional, în trei dintre prevederile sale centrale.
Susţinătorii partidului dumneavoastră au votat, aşa cum arată sondajele de la ieşirea de la urne, în proporţie de 81,9% în favoarea sistemului de vot uninominal majoritar în două tururi. Este un sistem simplu, unde reprezentanţii în Parlament sunt aleşi, separat, în circumscripţii mici. Dumneavoastră susţineţi acum altceva: un sistem complicat, în care circumscripţiile sunt de două ori mai mari, şi unde jumătate dintre cei aleşi sunt perdanţi redistribuiţi conform unor artificii aritmetice.
Sistemul proporţional, oricât de „mixt” ar fi acesta, îi privează pe români de un drept elementar: acela de a decide dacă acordă încrederea fiecărui candidat, în parte. Acest sistem este exploatat de politicieni care se ascund unul în spatele celuilalt şi toţi în spatele siglei de partid.
Sistemul uninominal majoritar permite alegătorilor să ştie exact pentru cine votează. Să ştie, spre exemplu, că un lider de partid locuieşte într-o vilă de la Regia Protocolului de Stat pentru care plăteşte o chirie simbolică, sperând să o cumpere prin negociere directă, pe baza unei legi adoptată de Guvern şi deja declarată neconstituţională. Este un sistem care permite alegătorilor să sancţioneze acei lideri care susţin dimineaţa, prin voturile lor, un guvern minoritar, pentru ca seara, la televizor, să pretindă că sunt în Opoziţie.
Conform Constituţiei, prin referendum poporul român îşi exprimă „voinţa”. Nu opinia sau părerea. La un act al voinţei suverane se răspunde cu fapte, nu cu vorbe.
Vă îndemn, din nou, să sprijiniţi legea votului uninominal majoritar în două tururi, conform proiectului de lege deja depus la Parlament de către partidul pe care îl conduceţi. Am convingerea că un lider politic de talia dumneavoastră nu se va răzgândi şi, în acelaşi timp, sunt convins că aveţi respect pentru electorat.
Traian Băsescu, Preşedintele României.”

Mircea Geoană a răspuns cererii preşedintelui. Din nou, “S-a rezolvat, nu se poate.”
Liderul PSD a transmis miercuri şefului statului o scrisoare de răspuns pe tema uninominalului în care îşi reiterează sprijinul pentru proiectul Guvernului, în ciuda faptului că spune că este primul lider politic care a susţinut varianta majoritară în două tururi. Nu ştiu dacă Băsescu se aştepta la un răspuns, dar domnul Geoană l-a dat. Deşi PSD a lansat varianta prezidenţială de vot uninominal, iată că acum că soluţiile ideale par mai atractive la adversari. Mai mult, dl. Geoană trage cumva de urechi pe preşedinte pentru că susţine soluţia PSD şi nu pe cea a liberalilor.
Privind prin prisma alegerilor viitoare, domnul Geoană are dreptate atunci când spune că alegerile viitoare ar avea soluţia unui vot uninominal în variantă liberală sau a unui vot pe liste, ca şi acum. Problema este că legile ar trebui făcute pentru 100 de ani, pentru 1000 de ani şi nu pentru un moment de unicitate. Dacă domniile lor gândesc de tipul “hai sa facem legi să trecem hopul şi pe urmă mai vedem”, nu este de mirare că este aşa o harababură în sistem.
"După cum ştiţi foarte bine, singura soluţie pentru a avea vot uninominal în 2008 este rezolvarea rapidă a obiecţiilor de neconstituţionalitate ridicate de către Curtea Constituţională ca urmare a solicitării dumneavoastră. În acest sens, parlamentarii PSD vor acţiona încă din aceste zile pentru găsirea unei soluţii constituţionale, prin care toţi membrii celor două Camere ale Parlamentului să fie aleşi prin vot uninominal. Sunt convins că această soluţie corespunde exigenţelor pe care cetăţenii României le-au exprimat în repetate rânduri. Şi, prin urmare, în primele săptămâni de activitate ale Parlamentului, sunt convins că această soluţie va fi adoptată de către cele două Camere", susţine domnul preşedinte Mircea Geoană.
"Trebuie să constat că în scrisoarea dumneavoastră continuaţi să împărţiţi cetăţenii ţării în două categorii, în funcţie de interesul politic de moment. Acest tip de discriminare, care privilegiază patru milioane de români care au decis să participe la referendum, pe care dumneavoastră îi consideraţi “activi politic”, în detrimentul celorlalţi 16 milioane pe care alegeţi să îi ignoraţi, reprezintă o atitudine nepotrivită pentru Preşedintele României" mai spune preşedintele PSD.
În mâinile lor stă viitorul acestei ţări:







3 comentarii:

Anonim spunea...

Niste ...sti sau
Si sunt multiple posibilitati, care mai nostima decast cealalta

Anonim spunea...

BANCUL VOTULUI UNINOMINAL ,MA CETATEANULE ROMAN ESTI DE ACORD CA DE LA URMATOARELE ALEGERI LOCALE ,PARLAMENTARE SI PREZIDENTIALE SA SE INTRODUCA VOTUL UNIC NOMAI ANAL ALESILOR NEAMULUI,SI CETATEANUL ROMAN RASPUNDE ,DA SUNT DE ACORD,DAR DACA NU REZISTA CU VOTUL IN FUND 4 ANI DE ZILE ,CE FACEM ?LASA-I CA PUNEM PE ALTI LA LOC CARE SA REZISTE CU VOTUL IN FUND.HA HA HA UN ANONIM

Anonim spunea...

DOMNU GEOANA MAI TREBUIE CORECTAT LA CUVINTELE DIN SCRISOARE,, VOINTA SUVERANA``TE GINDESTI LA REGE SE PUTEA INLOCUI CU ,, VOINTA POPULARA`` ESTE VORBA DE POPOR