duminică, ianuarie 20, 2008

Îmi cer scuze public domnului Mircea Geoană


Îmi fac mea culpa pentru că nu ştiam unde bate domnul Mircea Geoană. Abia acum am descoperit că aceste Amazoane există pe teritoriul României şi nu sunt numai personaje de desene animate sau de seriale războinice. Descoperirea am făcut-o tocmai la Bistriţa. Întâlnirea mea cu Amazoanele de la Bistriţa a fost prilejuită de ziarul Gândul şi de iscusinţa unui primar PD, acum PD-L. Am să citez articolul:

Clubul Amazoanelor Bistriţene, condus de nevasta primarului, a primit de la primărie 200 milioane

Fundaţia familiei primarului din Bistriţa a primit cei mai mulţi bani alocaţi de la bugetul local pentru 'activităţile nonprofit de interes general'. În anexa Monitorului Oficial de joi, Asociaţia Clubul Amazoa­nelor Bistriţene, fondată de soţia edilului Vasile Moldovan, figurează cu o finanţare de 200 de milioane de lei vechi. Restul celor 7 fundaţii sprijinite de municipalitate nu au fost la fel de norocoase, alegându-se abia cu jumătate din suma primită de 'Amazoane'. Deşi numele asociaţiei te duce cu gândul la Xena, prinţesa războinică, scopul ei este unul cât se poate de serios: ajutorarea femeilor bolnave de cancer la sân.
Cei de la Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, din care fac parte şi 'Amazoanele Bistriţene', spun că ONG-ul de la Bistriţa nu a făcut mai nimic. 'Nici măcar nu s-au sinchisit să trimită reprezentanţi la mitinguri. Ce fac ei acolo e mai mult o chestie de snobism. Păcat că nu există o colaborare pentru sprijinirea reală a pacienţilor, mai ales că preşedinta fundaţiei este farmacistă şi chiar pacientă', ne-au mărturisit cei de la Federaţie.
Fondatoarea asociaţiei, Livia Moldovan, a fost operată la sân acum 10 ani. Livia Moldovan spune că numele asociaţiei sale vine de la 'denumirea internaţională a femeii fără un sân preluat de la colegele noastre de suferinţă din Polonia'. 'Am fost o fundaţie norocoasă', spune soţia primarului.
'De la bun început am primit ajutoare, inclusiv proteze de sân, şi din ţară, şi din afară. Am avut şi două proiecte care au fost aprobate, astfel că şi de la primărie am primit anul trecut 150 de milioane de lei vechi, iar anul acesta 200 de milioane. Nu ne-am bazat, însă, numai pe aceşti bani, dovadă că rulajul nostru a fost de 400 de milioane. Am vrea să atragem mai multe fonduri pentru a face mai multă prevenţie, pentru că, dacă boala e descoperită la timp, e mai bine şi pentru femeile bolnave, şi pentru stat, care cheltuie mai puţin', ne-a spus preşedinta 'Amazoanelor Bistriţene'.
Primarul Vasile Moldovan a recunoscut faptul că finanţarea asociaţiei soţiei sale poate stârni controverse. 'Gândiţi-vă, însă, care este boala de pe locul I de care se moare în România. Mi-e groază şi să îi pomenesc numele de acum 10 ani când a fost operată soţia mea', ne-a declarat primarul Moldovan.
Edilul spune că nu a făcut parte din comisia care a aprobat proiectele finanţate de municipalitate şi că suma totală, pe 9 categorii de acţiuni, a fost de 37 de miliarde de lei vechi, deci, per ansamblu, fundaţia 'Clubul Amazoanelor Bistriţene' nu a fost una favorizată.
Anul trecut, serviciul integrat de asistenţă la domiciliu făcut de parohia greco-catolică nu a primit nici un leu de la municipalitate. După ce presa locală s-a sesizat, punând acest lucru pe faptul că parohia e în proces cu primarul, anul acesta a primit o finanţare de 70 de milioane de lei vechi. tudorel.glaman@gandul.info
Tudorel GLAMAN - Gandul (16-07-2007)

Am mers pe firul întâmplărilor cu gândul să-mi fac o idee despre asociaţie, să văd cam ce vrea Mircea Geoană să facă cu femeile din PSD. Din păcate nu am găsit nimic interesant decât... un articol ceva mai vechi. Încep să-mi dau seama de când a început această... luptă a amazoanelor. Am să dau iar articolul întreg, cu tot cu pozele originale:

Primarul îi face cadouri nevestei din bani publici

Liana Muresan - 2007-11-05
Dacã esti nevastã de primar, mãtusa sefului Directiei de Administrare a Spatiului Imobiliar si amazoanã pe deasupra, poti sã obtii tot ce-ti doresti pentru ONG-ul a cãrui presedintã esti. Dovada cea mai clarã este organizatia nonguvernamentalã Clubul Amazoanelor Bistritene, a cãrei presedintã este Livia Moldovan, sotia primarului municipiului Bistrita, Vasile Moldovan

Numele asociatiei, cu rezonante antice, te duce cu gândul la tribul de femei rãzboinice de pe malul Mãrii Negre, despre care legenda spune cã ar fi fost fiicele zeului rãzboiului, Ares. Însã, la Bistrita, zeul împãrtitor de dreptate este primarul, care a gãsit de cuviintã sã îi facã parte sotiei si de finantãri, si de sediu pentru un ONG. Chiar dacã nu se poate lãuda cu cine stie ce realizãri. ONG-ul are ca scop lupta împotriva cancerului la sân. În afarã de faptul cã a beneficiat de câteva sute de milioane finantare din partea Primãriei Bistrita, nu s-a fãcut remarcatã prin vreo actiune de anvergurã. Singura activitate, punctatã si de presa bistriteanã, a fost campania de informare si prevenire a aparitiei cancerului genito-mamar. Aceasta, în contextul actiunilor care s-au desfãsurat pe plan mondial sub genericul Octombrie, luna luptei internationale împotriva cancerului la sân.

Banii sã curgã, pile avem
Dacã anul trecut Amazoanele Bistritene au reusit sã obtinã 150 milioane lei vechi, aflându-se pe locul trei printre cei care au primit bani, anul acesta, a fãcut un pas înainte. În luna martie, Consiliul Municipal Bistrita i-a aprobat o finantare în valoare de 200 de milioane lei vechi. Modelul este unul simplu: depunerea unui proiect, care, chiar dacã nu are o aplicare practicã, trebuie doar sã placã ochilor si urechilor celor din Consiliul Local. Clubul Amazoanelor Bistritene a depus un proiect - Speranta pentru viatã - care, se pare, a fost considerat extraordinar. În cursa pentru finantare de la bugetul local au mai participat încã sapte asociatii, dar majoritatea au obtinut mai putin de jumãtate din suma retribuitã Amazoanelor Bistritene. La nici cinci luni, în luna august, Amazoanele Bistritene obtin si un sediu, oferit în dar de Primãria Bistrita, prin intermediul sotului pre- sedintei, primarul Vasile Moldovan. De data aceasta, cadoul primit este împãrtit pe din douã cu o altã asociatie, Pro Apãrarea Drepturilor Omului. Toate acestea în detrimentul Asociatiei pentru copii, Lacrima. Aceasta din urmã a fost înfiintatã de Arnold Szõrõny si se poate lãuda cu înfiintarea unei scoli pentru a veni în sprijinul copiilor cu handicap fizic si psihomotor.

Spatiul, situat pe str. Liviu Rebreanu nr. 18, a fost închiriat de cãtre Lacrima în septembrie 2004. Contractul a fost încheiat doar pânã la sfârsitul anului. Potrivit raportului Serviciului de Administrare si Fond Imobiliar, condus de Vasile Marina,nepotul primarului, spatiul se afla într-o stare avansatã de degradare. Planseul acestuia era prãbusit în proportie de 25 la suta încã de la începutul lui 2004, cu mult înainte sã fie închiriat de cãtre Lacrima. Spatiul nu a putut fi folosit de cãtre asociatia pentru copii, pentru cã nu prezenta sigurantã. Desi era cunoscut faptul cã sau fãcut demersuri în vederea obtinerii unor fonduri pentru punerea în sigurantã a spatiului, primãria nu a miscat un deget în sprijinul asociatiei. Mai mult, Consiliul Local a gãsit momentul oportun de a se scutura usor de Lacrima si a gãsit de cuviintã sã nu aprobe prelungirea contractului de închiriere. Procedura a fost usuratã si de faptul cã imobilul nu a fost revendicat în baza legilor proprietãtii de cãtre fostii proprietari sau mostenitorii acestora. Amazoanele, în frunte cu nevasta primarului nu au stat mult pe gânduri si au purces la reabilitarea spatiului nou primit. Doar bani erau...

Domnule Mircea Geoană, de ce nu aţi spus aşa? Înţelegeam şi eu despre ce e vorba. Cancer la sân, Crucea Roşie, Amazoane, vă dau "nesimţiţii" afară din casă... totul se leagă. Şi eu care vă suspectam de acţiuni ludice. Gata, am înţeles ce e cu Amazoanele şi nu vă mai suspectez de nimic. Vă urez mult succes. Numai să nu vă ceară PD-ul drepturi de autor, mi se pare că deja au brevetat ei patentul Amazoanelor. Încă o dată multă baftă şi iertare pentru articolul anterior.

Niciun comentariu: