marți, ianuarie 22, 2008

Monica Iacob-Ridzi


Monica Iacob-Ridzi, raportor al Parlamentului European pe libera circulatie a muncii în UE

Parlamentul European a desemnat-o pe Monica Iacob-Ridzi (PD-L, PPE-DE) sa redacteze raportul acestei institutii privind Planul de Actiune pentru mobilitatea europeana a muncii pe perioada 2007-2010. Monica Iacob-Ridzi va trebui sa prezinte solutii pentru ridicarea barierelor impuse unor state membre la accesul pe piata muncii, cât si pentru recunoasterea reciproca a drepturilor sociale si de pensie.

"În calitate de raportor, voi urmari eliminarea restrictiilor arbitrare la accesul pe piata muncii ce sunt impuse cetatenilor români. Voi actiona în asa fel încât Parlamentul sa aiba o pozitie transanta în aceasta privinta. Este un drept fundamental al cetateniei europene si de aceea trebuie sa obtinem transpunerea lui în realitate", a afirmat Monica Iacob-Ridzi.

Pentru România, acest raport are o mare însemnatate. Nu mai putin de 12 din vechile state membre ale Uniunii impun restrictii de un fel sau altul la accesul muncitorilor români pe piata muncii. Institutiile europene au un cuvânt important de spus si chiar aproba sau refuza aplicatiile statelor membre pentru continuarea sau sistarea perioadelor tranzitorii. În plus, multi dintre cetatenii nostri care lucreaza în statele UE întâlnesc alte probleme de ordinul protectiei sociale: nerecunoasterea drepturilor la pensie si a contributiilor deja platite, echivalarea calificarilor obtinute în tara, predominanta ofertei de munca la negru si problemele de protectie sociala ce decurg din acest fenomen.

"Pensiile, protectia sociala a membrilor familiei, asigurarile de sanatate sunt alte probleme care complica libera circulatie a muncii. Îmi doresc ca acest raport sa constituie un bun prilej de a aduce o îmbunatatire în viata milioanelor de români care muncesc în strainatate", a mai adaugat europarlamentarul român.

Planul de actiune al Uniunii Europene pentru perioada 2007-2010 va delimita domeniile în care Comisia Europeana va trebui sa propuna acte legislative pentru punerea în practica a liberei circulatii a muncii. Prin cresterea mobilitatii se urmareste în acelasi timp si realizarea obiectivului principal al Strategiei de la Lisabona: cresterea economica si realizarea unui grad mai mare de ocupare a fortei de munca în Uniunea Europeana.

Niciun comentariu: