duminică, ianuarie 20, 2008

Conferinţa de presă susţinută după şedinţa departamentelor PSD – joi 17.01.2008


Conferinţa de presă susţinută de preşedintele PSD Mircea Geoană şi purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Marius Lazăr după şedinţa departamentelor – joi 17.01.2008
Mircea Geoană: Bună seara. Împreună cu purtătorul de cuvânt al departamentelor noastre, domnul Marius Lazăr, o să prezentăm câteva din concluziile discuţiilor noastre.
Principala temă dezbătută de departamentele PSD-ului a fost legată de consecinţa unor politici economice dezastruoase şi a unui început de criză economică şi financiară din România.
Fardul de pe cifrele oficiale de creştere economică s-a risipit. În ultimele luni, inflaţia s-a dublat, deficitul bugetar este de aproape 3% din PIB, moneda naţională s-a devalorizat cu 20% în câteva luni, iar bursa de la Bucureşti a căzut cu 15% în numai câteva săptămâni. Suntem în plină criză valutară şi financiară. Ce înseamnă asta pentru românul obişnuit, pentru fiecare dintre noi?
În primul rând, înseamnă o sărăcire bruscă a populaţiei şi o scădere dramatică a nivelului de trai. Salariul mediu pe economie a scăzut cu 20%, exprimat în euro, populaţia îşi va permite tot mai greu acum să angajeze un credit, în timp ce ratele la creditele deja angajate s-au scumpit. Pentru a avea o cifră comparativă, dacă în 2005 fiecare al cincilea leu câştigat de român mergea pe plata unor datorii, în 2007 fiecare al doilea leu se duce pe plata unor datorii. Românii sunt supra-îndatoraţi, raportat nu numai la media europeana, ci raportat la posibilităţile lor reale de returnare a creditelor şi a venitului care le rămâne la dispoziţie.
În al doilea rând, preţurile au luat-o razna. Niciodată în România nu am avut o asemenea accelerare a scumpirilor, a tot ce înseamnă produse şi servicii de bază pentru populaţie, în primul rând factura la întreţinere. Acest lucru este preocupant şi susţinem solicitarea sindicatelor din România, care cer Guvernului să facem împreună un lobby la Bruxelles pentru amânarea datei liberalizării preţului la gazele naturale din import. Ar fi un dezastru pentru noi ca pe lângă preţurile uriaşe la factura de întreţinere să avem de suportat pentru consumul casnic şi industrial preţuri la gazul natural la nivel mondial. Din acest punct de vedere, vreau să fac un comentariu cu privire la consecinţele pe care le are vizita preşedintelui Putin la Sofia şi semnarea unui important proiect de transport de gaze naturale prin Bulgaria pe sub Marea Neagră, către Italia şi pieţele vestice de desfacere pentru gazul rusesc. Finalizarea proiectului pe sub Marea Neagră desăvârşeşte planul de izolare energetică a României pe care Federaţia Rusă şi parteneri şi vecini ai României l-au efectuat în ultima perioadă. Conducerea politică a României ultimilor ani a făcut greşeli strategice în relaţia cu Federaţia Rusă şi în poziţionarea cu vecini şi parteneri în UE pentru a contracara un astfel de proiect. În acest moment, planul Nabucco, plan care ar trebui să traverseze şi România, are posibilităţi minime de realizare. Acest lucru conduce la necesitatea unei reevaluări a unei strategii energetice naţionale şi a găsirii unei soluţii alternative pentru a compensa această izolare energetică deliberată a României care se petrece în această perioadă. De asemenea, suntem preocupaţi de faptul că preţul la producţia agricolă a crescut la produsele de bază alimentare. În opinia noastră, faptul că Guvernul nu a reuşit să atragă niciun euro din cei 1,5 miliarde de euro de fonduri pentru agricultură din partea UE reprezintă o cauză suplimentară, pe lângă secetă şi preţul internaţional al grâului, pentru această scumpire galopantă a alimentelor din România.
În al doilea rând, suntem preocupaţi de tabloul macro-economic al ţării şi de repornirea inflaţiei în România. Deficitul bugetar este de 2,6-2,7 % din PIB şi aceeaşi logică şi cu acelaşi guvern, acest deficit va ajunge la 3-4 % din PIB, în evaluarea experţilor PSD, probabil mai aproape de 4 %, având în vedere rigiditatea cheltuielilor într-un an electoral şi supraestimarea veniturilor, aşa cum a făcut ministrul Economiei şi Finanţelor în repetate rânduri.
În al treilea rând, vrem să subliniem riscul plasamentelor speculative pe piaţa românească şi de aici va trebui să învăţam şi lecţia protejării cetăţenilor români de efectele perverse ale unui risc pe sens speculativ pe pieţele noastre. De aceea departamentele partidului au reanalizat situaţia şi reconfirmăm interesul partidului de a interveni legislativ pentru a asigura un randament minim obligatoriu corelat cu inflaţia pe pilonul doi de pensii obligatorii unde 3,2 milioane de tineri români îşi pun speranţa într-o viaţă decentă peste 25-30 de ani.
În acest moment, economia prost administrată şi prin politică fiscală şi bugetară a scăpat de sub control. Este o veste proastă pentru România şi, dacă nu credeţi ce vă spune un politician din opoziţie, citiţi, vă rog, evaluările, analizele şi prognozele pe care principalele agenţii de rating internaţional îl fac pentru România în 2008. Nu există decât soluţia schimbării radicale a politicii fiscale şi bugetare şi restabilirea echilibrului dintre venituri şi cheltuieli şi a unui răspuns mai coerent la problemele sociale care se agravează în România.
Acestea sunt câteva subiecte pe care le-am dezbătut, îl voi ruga şi pe Marius Lazăr să prezinte celelalte teme dezbătute.

Marius Lazăr: Daţi-mi voie să vă salut şi eu, în calitate de purtător de cuvânt al departamentelor Consiliului Naţional, la început de an. Doresc fiecăruia dintre dumneavoastră, ca individualităţi şi ca reprezentanţi ai instituţiilor dumneavoastră, progrese în viaţa de zi cu zi, progrese care să fie în consonanţă cu progresele pe care le aşteptăm cu toţii de la societatea românească în acest an.
Pe lângă cele prezentate de către domnul preşedinte Mircea Geoană, daţi-mi voie să mai adaug câteva lucruri, aşa cum s-au desprins ele din dezbaterea care a avut astăzi în cadrul reuniunii departamentelor Consiliului Naţional.
PSD-ul este extrem de preocupat în legătură cu scăderea nivelului de trai. Anul 2008 se anunţă a fi unul sumbru din perspectiva evoluţiilor economice şi financiare. Experţii noştri au tras concluzia că există trei cauze ale răului, trei cauze care concură la scăderea nivelului de trai, şi anume modul în care s-a desfăşurat cota unică, ne-accesarea de fonduri şi conflictul politic între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Spre deosebire de celelalte ţări europene – şi mă refer aici şi la ţările recent integrate – guvernul liberal de dreapta din România nu a avut o strategie de contracarare a scumpirilor şi credem că nu este prea târziu ca Guvernul Tăriceanu să realizeze o astfel de strategie. Ne întrebăm acum, după ce PSD-ul a reuşit să realizeze acea lege de creştere a pensiilor, ce s-ar fi întâmplat dacă această creştere nu ar fi existat, în acest context de escaladare a scumpirilor din România. PSD este extrem de preocupat de această situaţie, de aceea experţii noştri din departamentele noastre se gândesc la un răspuns public la această chestiune.
Referitor la sistemul de pensii private, domnul preşedinte v-a oferit un răspuns. Aş dori să spun câteva lucruri legate de fondurile europene. 2008 se anunţă a fi un remake nefericit al anului 2007, după cum anul 2007 a fost un an al cifrei zero în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene. Strategia de aderare nu există în acest moment, anul 2007 a fost un an al pierderii de bani şi de timp al României în raport cu UE. Sperăm ca în anul 2008 să nu se repete această stare de fapt. Sunt câteva condiţii esenţiale pentru ca acest lucru să nu se întâmple. România are din ce în ce mai multe restanţe în raport cu UE, restanţe care pot duce la sancţiuni severe asupra României.
De asemenea, în această şedinţă ne-am pus o serie de întrebări legate de anumite ministere. Experţii noştri au constatat că există anumite ministere care blochează derularea şi finanţarea anumitor proiecte europene, sunt ministere care ţin de zona de interes a miniştrilor respectivi. Probabil că este şi datoria dumneavoastră şi datoria noastră, ca principal partid de opoziţie, să încercăm să ne uităm cu mai multă atenţie la această chestiune. Şi, în acest context, ne întrebăm de ce judeţul Mureş este un campion al proiectelor europene! România este în continuare pe ultimul loc în Europa, cu o rată de 4%, faţă de Bulgaria cu 8% şi Slovacia şi Cehia, la vremea lor, de 18%, De asemenea, şi pe fondurile ISPA suntem pe ultimul loc cu o rată de 11,45%, spre deosebire de Bulgaria care este la 21%. De asemenea, fonduri zero accesate pe mediu şi agricultură.
Şi, în fine, o ultimă chestiune: astăzi, Departamentul de Politici Economice şi Fiscale s-a reunit la Braşov. În continuare, vom avea o serie de reuniuni ale acestui departament pentru ca PSD să ofere un răspuns coerent privind un proiect de stânga de sistem fiscal în România. Aici a apărut o întrebare interesantă: de ce între primii 300 oameni bogaţi din România nu se regăsesc şi cei mai importanţi contribuabili din România? Este o întrebare pe care trebuie să o analizăm cu seriozitate. De asemenea, ne gândim în acest sens la acest sistem de impozitare, vom face o analiză serioasă a cotei unice de impozitare şi vom propune un proiect coerent de stânga de impozitare.
Vă mulţumim.

Niciun comentariu: