duminică, februarie 01, 2009

Domnule Predoiu, chiar avem faţă de fraieri?


De pe site-ul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti aflăm câteva lucruri în legătură cu propunerea ministrului cu privire la ocuparea postului de şef al DNA.

DECLARATIE DE PRESA

30.01.2009

Privind propunerea de numire a Procurorului Sef D.N.A.

Va informez ca am decis sa propun pe domnul Daniel Morar in functia de Procuror Sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

In legatura cu aceasta decizie voi face cateva precizari.

Considerente

Propunerea de numire a avut in vedere urmatoarele considerente:

1. activitatea profesionala anterioara a domnului procuror Daniel Morar;
2. activitatea anterioara a D.N.A. ;
3. aprecierea constanta a D.N.A. in Rapoartele de tara ale Comisiei Europene;
4. sustinerea Procurorului General al Romaniei;
5. aprecierea cercurilor profesionale europene (OLAF, Presedintele Greco, presa internationala, etc);
6. contextul international si imaginea Romaniei si a Justitiei din Romania ;
7. respingerea de catre C.S.M. si Presedintele Romaniei a formulei propuse anterior pentru conducerea D.N.A.;
8. necesitatea de a da un mesaj si semnal clar comunitatii internationale ca Justitia din Romania ramane angajata in combaterea coruptiei si protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene ;
9. schimbarea de catre domnul Daniel Morar a abordarii relatiei cu mass media si detensionarea institutionala reusita in ultimele luni;
10. increderea pe care o am in:
- capacitatea profesionala a domnului Daniel Morar,
- determinarea sa de a continua combaterea coruptiei,
- pastrarea independentei sale in activitatea viitoare,
- disponibilitatea de a creste cooperarea interinstitutionala cu D.I.I.C.O.T
- determinarea de a asigura eficienta investigatiilor D.N.A. in contextul respectarii drepturilor omului si a principiului prezumtiei de nevinovatie.

Propunerea va fi inaintata astazi C.S.M. pentru avizare.

Propunerea anterioara

O serie din considerentele de mai sus erau valabile si in 11 august 2008, cand l-am propus pe domnul Morar pentru functia de adjunct, si nu de sef. Mentionez aici in primul rand aprecierile profesionale la adresa sa si rezultatele D.N.A. in combaterea coruptiei.

Am aratat insa in vara ca modul defectuos in care gestionase relatia cu mass media s-a repercutat in tensionarea si decredibilizarea partiala a institutiei, ceea ce ameninta sa o aduca intr-un blocaj. Intre timp, domnul Morar a reusit sa rezolve aceasta problema.

O consecinta a acelei tensiuni si presiuni institutionale a fost planul iminent de desfiintare prin lege a D.N.A., pericol care nu se mai regaseste in prezent. Cred ca toata lumea a inteles ca este important sa prezervam aceasta institutie in arhitectura Ministerului Public.

Conotatiile politice si tehnicitatea masurii

Decizia luata are un caracter pur tehnic. Resping acuzatiile lansate recent de catre un domn senator, privind partizanatul politic al ministerului in aceasta decizie.

Cred ca trebuie sa despartim in aceasta etapa masurile strict tehnice sau administrative de confruntarile politice.

Preocuparea fireasca pentru agenda politica, agenda electorala sau controversele politice nu trebuie sa afecteze programul si obiectivele asumate pe Justitie.

Obiectivele esentiale asumate pe Justitie sunt adoptarea Codurilor, combaterea coruptiei, imbunatatirea finantarii si obtinerea unui bun raport de tara, cu perspectiva ridicarii monitorizarii.

Monitorizarea ulterioara a D.N.A.

Atat timp cat am exercitat functia de Ministru, nu am observat si nu am primit informatii care sa indice lipsa de independenta sau impartialitate a D.N.A.

Voi mentine, in limita atributiilor pe care le am, monitorizarea asupra D.N.A. si nu voi ezita sa atrag atentia sau sa propun masuri de competenta mea, in cazul in care voi observa ca se sacrifica respectarea drepturilor omului si a prezumtiei de nevinovatie, pentru a se obtine o falsa eficienta a anchetelor.

Imi exprim increderea ca prin aceasta decizie M.J.L.C. contribuie la continuarea eforturilor de modernizare a Justitiei noastre.


COMUNICAT DE PRESA

30.01.2009

Privind propunerea de numire a Procurorului Sef D.N.A.

Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a semnat astazi propunerea de numire a domnului Daniel Morar in functia de Procuror Sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Propunerea de numire a avut in vedere urmatoarele considerente:

1. activitatea profesionala anterioara a domnului procuror Daniel Morar;
2. activitatea anterioara a D.N.A. ;
3. aprecierea constanta a D.N.A. in Rapoartele de tara ale Comisiei Europene;
4. sustinerea Procurorului General al Romaniei;
5. aprecierea cercurilor profesionale europene (OLAF, Presedintele Greco, presa internationala, etc);
6. contextul international si imaginea Romaniei si a Justitiei din Romania ;
7. respingerea de catre C.S.M. si Presedintele Romaniei a formulei propuse anterior pentru conducerea D.N.A.;
8. din perspectiva considerentelor 3, 4, 5, 6 si a obiectivului obtinerii unui bun raport de tara pe Justitie, necesitatea de a da un mesaj si semnal clar comunitatii internationale ca Justitia din Romania ramane angajata in combaterea coruptiei si protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene ;
9. schimbarea abordarii relatiei cu mass media si detensionarea institutionala intreprinsa in ultimele luni;
10. increderea Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti in capacitatea profesionala a domnului Daniel Morar, in determinarea sa de a continua combaterea coruptiei, in pastrarea independentei sale in activitatea viitoare, in disponibilitatea de a creste cooperarea interinstitutionala cu D.I.I.C.O.T si determinarea de a asigura eficienta investigatiilor D.N.A. in contextul respectarii drepturilor omului si a principiului prezumtiei de nevinovatie.

Propunerea va fi inaintata astazi C.S.M. pentru avizare.

Departamentul de Comunicare al M.J.L.C.



Anexa

Statistici selective privind activitatea D.N.A.

*Dosare soluţionate

o Număr de dosare soluţionate pe fond: 5069
o Număr de rechizitorii: 488
o Număr inculpaţi trimişi în judecată: 1261
* din care trimişi în judecată în stare de arest: 143
o Soluţii date de către instanţele de judecată în dosarele DNA:
* condamnaţi: - total 229 din care: - definitiv 105
- nedefinitiv: 124

* trimiteri in judecata in perioada 2006 ¬– 2008

o 18 actuali şi foşti parlamentari sau foşti miniştri
o 5 preşedinţi ai consiliilor judeţene şi prefecţi
o 7 primari de municipii
o 18 magistraţi – judecători şi procurori
o 2 secretari de stat sau consilieri personali ai miniştrilor
o 37 directori de companii

* comparaţie cu perioada de început a DNA releva creşterea eficientei instituţiei
o daca in 2003 numărul cauzelor de soluţionat era de 2229, acesta a crescut la 3959 la nivelul anului 2008.
o pana in 2006 creşterile anuale se situau la circa 200 - 300 dosare, începând cu anul 2007 creşterile au fost de 600 - 700 dosare anual, ceea ce indică preocuparea procurorilor pentru sesizarea din oficiu, dar şi încrederea populaţiei în a adresa plângeri penale Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
o numărul dosarelor soluţionate pe fond aproape s-a dublat (1.624 soluţii în 2008 comparativ cu 951, în 2003)
o in ce priveşte natura infracţiunilor, dacă în anii 2003 – 2004 preponderente erau infracţiunile privind acordarea de credite cu nerespectarea prevederilor legale (faptă ulterior dezincriminată), în anul 2008 rechizitoriile au privit, în afara infracţiunilor clasice de corupţie, infracţiuni asimilate şi conexe celor de corupţie, de complexitate sporită şi cu reţinerea unor prejudicii considerabile, respectiv de peste 530.000.000 lei (RON), la care se adaugă 237.000.000 euro.

În perioada 2007 – 2008 s-a înregistrat o preocupare constantă în urmărirea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, fiind întocmite un număr de 55 de rechizitorii, privind 121 de inculpaţi, iar prejudiciile reţinute în sarcina inculpaţilor în aceste dosare totalizează 4.193.140 euro şi 1.161.746 lei (RON).
(sursa: http://www.just.ro/)

Chiar aşa? Păi dacă dl. Daniel Morar este atât de bun, cum de nu era bun şi pe vremea când domnul Predoiu o propunea domnului preşedinte şi CSM pe doamna Monica Serbaescu? Ia să aduc eu aici ce spunea atunci domnul Predoiu...

HotNews.ro Luni, 11 august 2008Catalin Predoiu a tinut sa faca si o scurta prezentare a Monicai Serbanescu, propunerea sa pentru conducerea DNA: "Procurorul-doctor Monica Serbanescu se afla momentan in strainatate pentru un interes familial si va va sta la dispozitie in momentul in care va reveni in tara. Monica Serbanescu a activat in toate unitatile Parchetului la cel mai inalt nivel, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, unde a fost procuror general adjunct, apoi la DNA, unde a fost procuror-sef la Sectia judiciara penala, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror consilier al procurorului general, este formator la Institutul National al Magistraturii".

"A lucrat, de asemenea, la Parchetul de pe langa ICCJ, sectia judiciara, serviciul judiciar-penal ca procuror, iar in prezent este consilier al ministrului justitiei. Are un numar impresionant de lucrari, are doctoratul, detine un numar remarcabil de stagii de pregatire, atat teoretica, cat si practica, si cred ca dispune de experienta si credibilitatea necesara pentru a ocupa functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie", a incheiat Catalin Predoiu.

Mediafax 17.09.2008 a A Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a inaintat, ieri, presedintelui Traian Basescu propunerea de numire a Monicai Serbanescu in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Propunerea catre presedintele Basescu este insotita de avizul consultativ negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, anunta in august ca propune pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie pe procurorul Monica Serbanescu, iar pe Daniel Morar pentru postul de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA. Daniel Morar a refuzat oferta ministrului Predoiu. Monica Serbanescu este fosta consiliera a lui Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei. Dupa ce CSM a avizat negativ propunerea de numire a Monicai Serbanescu la DNA, ministrul justitiei Catalin Predoiu a declarat ca pana nu se va termina procedura declansata privind numirea acesteia nu va face niciun fel de comentariu, insa a subliniat ca asteapta cu optimism relativ actul final. Potrivit procedurii, dupa obtinerea unui aviz consultativ din partea CSM, propunerea ministrului justitiei privind numirea procurorului-sef la DNA este transmisa presedintelui, care da solutia decisiva.

Eu sper să nu avem iar un scandal nesfârşit în jurul DNA.
http://www.gardianul.ro/upload/2008/07/news_img_118029_81874.jpg
(sursa: http://www.gardianul.ro)

Niciun comentariu: