luni, februarie 09, 2009

Miron Mitrea: o problemă sau o soluţie?


După multele ieşiri nervoase ale domnului Miron Mitrea, culminând cu „Până nu-i rup beregata lui Geoană nu mă las!“, poziţia sa în PSD este destul de neclară. Prima variantă, fericită pentru Miron Mitrea este coalizarea unui modul puternic al PSD, mai ales în zona conducerii, care să răstoarne "ordinea" partidului şi să preia puterea. Cea de a doua variantă este mai puţin fericită pentru fostul lider de sindicat, Miron Mitrea coalizează un modul slab care v-a dezerta la prima reacţie mai violentă a preşedintelui Mircea Geoană.

Geoană despre candidatura lui Mitrea: Cine e Mitrea? Nu are nicio funcţie în partid

Geoană despre candidatura lui Mitrea: Cine e Mitrea? Nu are nicio funcţie în partid (Imagine: Mediafax Foto)

BUCUREŞTI / 08:59, 9.02.2009

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, duminică seară, într-o emisiune televizată, referindu-se la o eventuală candidatură a lui Miron Mitrea la preşedinţia partidului, că acesta nu are nicio funcţie în formaţiunea social-democrată şi prin urmare nu-l interesează, întrebând "Cine e Mitrea?".

Întrebat, la Realitatea TV, cu privire la informaţiile legate de intenţia lui Miron Mitrea de a candida la preşedinţia PSD, Geoană a răspuns: "Cine e Mitrea? Nu are nicio funcţie în partid, aşa că nu mă interesează".

În ceea ce priveşte Congesul PSD , Geoană a apreciat că miza acestuia nu va fi persoana care va conduce partidul, ci persoana care poate să-l înfrângă pe Traian Băsescu.

"Cred că la acest faimos congres al nostru în care miza nu este cine conduce partidul, ci miza este cine poate să-l înfrângă pe Traian Băsescu. Cred că a pornit cu bune intenţii (T. Băsescu), din punct de vedere al eficacităţii mandatului cred că sunt foarte multe restanţe", a spus Mircea Geoană, referindu-se la congresul care ar putea avea loc în aprilie şi unde ar urma să fie ales preşedintele partidului, dar şi să fie desemnat candidatul la Preşedinţie.

În decembrie 2008, Miron Mitrea declara, într-o convorbire telefonică a cărei transcriere a ajuns în presă: "Cu Geoană am probleme. Mi-am băgat dinţii în beregată şi nu-i mai scot. Nu-l mai las, bă. Mi-am băgat colţii în gâtul lui, până nu-i rup beregata nu mă las!".

Surse din partid au declarat recent că la Congres Miron Mitrea va candida la preşedinţia partidului şi că îl va susţine pe Liviu Dragnea pentru postul de secretar general.

Mitrea va candida pentru preşedinţia PSD la un viitor congres

Mitrea va candida pentru preşedinţia PSD la un viitor congres (Imagine: Mediafax Foto)

BUCUREŞTI / 09:15, 9.02.2009

Senatorul PSD Miron Mitrrea declară, într-un interviu, că, dacă vreodată va mai candida la o funcţie în partid, va fi cea de preşedinte, ceea ce nu înseamnă că va face acest gest la următorul congres.

"Dacă vreodată voi mai candida la vreo poziţie în partid, va fi la cea de preşedinte. Vicepreşedinte am tot fost, secretar general am fost. Asta nu înseamnă că o s-o fac la următorul congres", afirmă Mitrea într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei.

Referitor la declaraţiile sale de după alegeri privind organizarea Congresului, el a spus că a făcut aceste afirmaţii deoarece nu ştia că fusese scoasă din statut prevederea potrivit căreia după fiecare ciclu de alegeri parlamentare se face un congres în care conducerea partidului, de la nivel local şi naţional, îşi depune mandatul şi, în funcţie de opţiuni, este aleasă sau nu.

"N-am ştiut că a fost schimbat statutul şi că nu mai există această prevedere. S-a zis: „Vrei congres să-l dai jos pe Geoană“. Nu, n-am spus asta", a spus Miron Mitrea.

El a refuzat să răspundă unei întrebări referitoare la o eventuală intenţie a sa de a-l da jos pe Geoană de la şefia PSD, precizând că nu acesta este scopul vieţii sale şi că are o problemă cu "influenţa nefastă pe care o are Hrebenciuc în partid".

Întrebat dacă a mai vorbit cu Mircea Geoană de la incidentul cu „beregata“, Mitrea a răspuns: "Ne-am văzut, dar nu am vorbit. Ce să vorbim?".

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, duminică seară, într-o emisiune televizată, referindu-se la o eventuală candidatură a lui Miron Mitrea la preşedinţia partidului, că acesta nu are nicio funcţie în formaţiunea social-democrată şi prin urmare nu-l interesează, întrebând "Cine e Mitrea?".

Mitrea: "Hrebenciuc este toxic pentru România"

Mitrea:

BUCUREŞTI / 09:55, 9.02.2009

Senatorul PSD Miron Mitrea afirmă, într-un interviu acordat cotidianului "Evenimentul Zilei", că "Viorel Hrebenciuc este toxic pentru PSD şi chiar pentru politica României, în general", iar Marian Vanghelie este purtătorul de cuvânt al unui grup condus de Hrebenciuc.

Mitrea afirmă că a intrat în primul conflict deschis cu Hrebenciuc când, "în vară au început să apară discuţii privind strategia pentru uninominale, celebra discuţie de la Mamaia, când s-a decis să fie eliminaţi din funcţii cei care au luat sub 20%".

"Am fost împotrivă. Pentru că am crezut că e nevoie să facem altceva atunci: să definim un program de guvernare şi o echipă. Am intrat în primul conflict deschis cu Viorel (Viorel Hrebenciuc - n.r.)", spune Mitrea.

Miron Mitrea susţine că secretul lui Hrebenciuc este acela că el "controlează o parte din leadershipul partidului".

Mitrea spune că disputa sa cu Viorel Hrebenciuc a continuat şi după momentul Mamaia, în timpul discuţiilor pentru formarea Guvernului.

"El a fost destul de puternic împotriva aducerii lui Mihai Tănăsescu ca ministru de Finanţe. După aceea am zis: „Hai să luăm Transporturile, că acolo sunt proiectele pe care le-am promis în campanie...“. L-a convins pe Geoană să luăm Internele, nu Transporturile", precizează fostul lider social-democrat.

Mitrea spune că Mircea Geoană n-a zis niciodată: "Hai să luăm Internele că am nevoie de serviciul de informaţii".

"N-a spus-o el. Nu înţeleg de ce ne trebuie DGIPI (Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă) dacă noi vrem să facem politică în teritoriu. A, dacă vrei să faci un anumit tip de luptă, în care unii sunt specializaţi şi eu nu, cu dosare şi cu alte şmecherii, hai să luăm Internele", spune Miron Mitrea.

Întrebat dacă în aceste condiţii se poate presupune că Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru (n.r. nominalizaţi pentru posturile de şef al DGIPI, respectiv secretar de stat) au fost susţinuţi de Hrebenciuc, Mitrea răspunde: "Nu ştiu cine sunt, dar probabil că, din moment ce amândoi au fost atât de importanţi în acest război al Internelor încât doi miniştri au trebuit să se bată pe acest subiect, şi după aceea să se renunţe la cei doi miniştri, probabil au o influenţă pe care eu nu pot să o descifrez".

În ceea ce priveşte informaţiile conform cărora Marian Vanghelie este la originea faptului că PSD a trebuit să schimbe doi miniştri de interne, senatorul PSD afirmă că "Vanghelie este purtătorul de cuvânt al unui grup al cărui şef este Hrebenciuc".

"Poate că într-o zi or să-şi dea mâna Gabi Oprea cu Liviu Dragnea şi o să ne spună ce s-a întâmplat", precizează Miron Mitrea.

El spune, răspunzând unei întrebări, că nu ştie de ce acţionează Mircea Geoană conform dorinţelor lui Marian Vanghelie şi că a auzit că Vanghelie "va fi propus preşedinte executiv al partidului sau ceva de genul ăsta", dar speră că e doar o "intoxicare".

În ceea ce priveşte o împăcare cu Viorel Hrebenciuc, Mitrea spune că nu este certat cu colegul său de partid, ci doar sunt "opuşi ca soluţie politică pentru PSD".

"Dar eu nu sunt certat cu el. Suntem total opuşi ca soluţie politică pentru PSD şi eu chiar consider că Viorel Hrebenciuc este toxic pentru PSD şi chiar pentru politica României, în general. Principiile sunt lăsate deoparte doar pentru combinaţii şi interese şi cred că este momentul ca aceşti combinatori să lase locul unor oameni care au alte interese", argumentează Mitrea.

În ultima perioadă, între Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciuc au avut loc schimburi dure de replici prin intermediul presei. Debutul a fost făcut printr-o declaraţie a lui Miron Mitrea într-un interviu acordat cotidianului "Gândul".

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: