sâmbătă, februarie 07, 2009

Eugen Nicolăescu vrea să mă convingă că a citit, pagină cu pagină, proiectul de buget


Nu am decât un comentariu şi acesta destul de "civic"... Măi, mă laşi?

Proiectul de buget pentru 2009, trimis Parlamentului

Proiectul de buget pentru 2009, trimis Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto)

BUCUREŞTI / 11:10, 6.02.2009

Proiectul de buget pentru 2009 a fost transmis Parlamentului de către Guvern, cu solicitarea de a fi dezbătut cu prioritate, au declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Executivul estimează că discuţiile din Parlament privind proiecţia bugetară vor fi încheiate în maximum două săptămâni, potrivit surselor citate.

Proiectul bugetului de stat şi cel al bugetului asigurărilor sociale de stat au fost aprobate, joi, de Guvern, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.

Anastase: În 10 zile se va finaliza dezbaterea bugetului în comisii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că a primit proiectul bugetului de stat pe 2009 de la Executiv şi că acesta urmează să între în discuţia Birourilor Permanente reunite, săptămâna viitoare.

"Bugetul a sosit. Urmează să avem chiar la începutul spătămânii viitoare o şedinţă comună a conducerii celor două camere, prin care se distribuie bugetul la Comisiile pentru aviz. Va fi o perioadă destinată depunerii amendamentelor şi voi solicita parlamentarilor să-şi aloce mai mult timp de lucru în comisii astfel încât să îl avem în scurt timp", a susţinut Roberta Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a estimat că bugetul va ieşi din dezbaterea comisiilor de specialitate în 10 zile.

"De altfel, termenul este absolut în regulă, în sensul în care ne încadrăm ca timp, pentru că eu cred că discuţia pe buget se va finaliza în Comisii undeva în jurul unei perioade de 10 zile", a precizat Anastase.

Potrivit unui comunicat al Camerei Deputaţilor, cele două proiecte vor fi trimise de Birourile Permanente ale celor două Camere, spre dezbatere şi avizare, comisiilor pentru probleme de buget şi finanţe.

Celelalte comisii avizează aceste proiecte, la capitolele care intră sub incidenţa obiectului lor de activitate.

(sursa: http://www.mediafax.ro)


Nicolăescu: Bugetul "Băsescu-Boc" este bugetul minciunii

Nicolăescu: Bugetul

BUCUREŞTI / 16:26, 6.02.2009

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, că după o primă analiză a bugetului de stat propus de Executiv, liberalii au ajuns la concluzia că este "un buget al minciunii şi al incompetenţei economice" şi a menţionat că el vede România, peste şase luni, fără Guvernul Boc.

"Bugetul Băsescu-Boc este bugetul minciunii şi al incompetenţei economice. O primă analiză a textului bugetului de stat pe anul 2009 arată că aceste buget nu se adresează românilor, nu are legătură cu problemele economico-financiare ale acestora şi nu răspunde la provocările crizei economice", a susţinut Eugen Nicolăescu, comunicatorul PNL pe buget.

Liberalul a menţionat că "toate declaraţiile contradictorii ale liderilor celor două partide şi ale Preşedintelui-Premier Traian Băsescu privind bugetul de stat pe anul 2009, chinurile groaznice ale "facerii" acestui buget îşi găsesc acoperire şi răspunsuri în textul bugetului".

Nicolăescu a subliniat că "incoerenţa şi incosistenţa bugetului de stat arată incompetenţa economică a actualilor guvernanţi şi reflectă fidel declaraţiile şi boacănele liderilor celor două partide care au uimit o ţară întreagă timp de o lună şi jumătate", adăugând că pentru fiecare măsură propusă, " Guvernul Băsescu-Boc ar trebui să procedeze la câte o rectificare bugetară pentru oricare din promisiunile facute, stabilind un record în această materie".

Liberalul a spus că prognoza principalilor indicatori macro-economici pe anul 2009 este contradictorie în ceea ce priveşte nivelurile de creştere economică şi cele referitoare la impozite şi taxe care constituie veniturile bugetului.

"Cu toate că în Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2009 şi proiecţia acesteia pe anii 2010-2012 se specifică că anul 2009 va fi un an dificil şi că s-ar putea ca în prima parte a anului să existe chiar o restrângere a activităţii economice, se estimează o creştere economică de 2,5% faţă de 2008. În acelaşi timp, stabilirea unei ţinte de deficit bugetar de 2% pentru anul 2009 este nerealistă, supraestimată, ceea ce va crea dezechilibre majore în 2009", a apreciat Nicolescu.

În plus, liderul PNL a menţionat că şi resursele pe care se bazează bugetul de stat sunt prognozate "deficitar, chiar neprofesionist" - impozitul pe profit creşte cu 0,4%, impozitul pe salarii creşte cu 9% în 2009 faţă de 2008, TVA-ul creşte de 8,6% , preţurile cresc, după estimările Guvernului, cu 5%, impozitul pe teren/clădiri creşte cu 31% ca venit în bugetul consolidat al statului, iar contribuţia asigurărilor sociale de stat cu 17% în bugetul consolidat.

"Creşterea accizelor este spectaculoasă, peste 33%, fără să existe o bază legală, în afara anunţului demagogic al premierului privind devansarea unor accize din 2010 în 2009. Considerăm că ar fi fost necesar ca fundamentarea legii bugetului să fie însoţită de o modificare a Codului fiscal la acest capitol. În această situaţie, prevederea devine utopică şi nerealistă", a adăugat Nicolăescu, menţionând că veniturile fiscale ale bugetului de stat sunt ori supraestimate şi nerealiste.

Despre creşterea de la 32% la 33,5% a veniturilor bugetului de stat în PIB, Nicolăescu a menţionat că această creştere de 1,5% nu se poate sprijini numai pe majorarea taxelor şi impozitelor în condiţii de criză economică şi financiară, nivelul prognozat fiind nerealist.

În ce priveşte cheltuielile cu personalul, liderul PNL a menţionat că după modul în care a fost croit bugetul de stat "nu se vor acorda creşteri salariale personalului bugetar, respectându-se decizia Preşedintelui – premier Traian Băsescu de îngheţare a salariilor în acest an".

"Recomandăm actualilor guvernanţi să nu mai mintă românii atunci când povestesc, cu diferite ocazii, cum s-au bătut pentru creşterea salariilor şi a pensiilor şi să le spună adevărul: este pentru prima oară în 10 ani de zile când salariile populaţiei în termeni reali vor scădea. Avem un buget de stânga care mai mult redistribuie decât acumulează. PNL apreciază că acest proiect de buget este pentru guvernanţii PDL -PSD, pentru împărţirea caşcavalului puterii şi nu pentru oamenii obişnuiţi, obişnuiţi cu greutăţile traiului de zi cu zi", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Pe de altă parte, liberalul a susţinut că vede România de peste şase luni "fără acest Guvern incompetent şi care nu are ce căuta în fruntea ţării şi care îşi bată joc de soarta oamenilor".

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: