miercuri, februarie 04, 2009

Şi totuşi lumea are nevoie de actriţele "pensionare"


In apararea "actritelor batrane"
Romania Libera - Miercuri, 4 Februarie 2009

» Un studiu realizat la nivel european analizeaza discriminarea la care sunt supuse femeile chiar in domenii atat de prestigioase cum sunt teatrul, filmul si televiziunea.

Concluzia studiului este ca stereotipurile sexuale domina inca in filmul, televiziunea si teatrul din Europa. Este vorba in special de soarta actritelor in varsta care, incetul cu incetul, incep sa nu mai gaseasca roluri, sau cele pe care le gasesc sunt roluri-cliseu, pe care trebuie sa le accepte de nevoie. Studiul, intitulat "Actorii europeni

– Varsta, sex si cariera profesionala", a fost realizat in urma unei initiative a Federatiei Internationale a Actorilor si a fost finantat de catre Comisia Europeana. Pentru realizarea studiului au fost intervievati peste 2.000 de actori si actrite din 21 de tari europene, majoritatea "in varsta" (trecuti de 40 de ani). Pentru a asigura pertinenta concluziilor, numarul barbatilor intervievati a fost egal cu numarul actritelor. De la bun inceput, diferentele se arata a fi enorme intre situatia unora si cea a altora.

Astfel, in 2007, peste 38% din actrite au castigat mai putin de 7.500 euro din rolurile jucate de-a lungul intregului an, ceea ce reprezinta doar un sfert din ceea ce au castigat actorii de sex masculin de aceeasi varsta. Doar 0,1% din actrite s-au aflat in categoria superioara a celor care au castigat peste 75.000 euro, fata de 4% din barbati, aflati in aceeasi situatie. Tot asa, carierele barbatilor in lumea spectacolului dureaza mai mult decat carierele femeilor. Barbatii de toate varstele gasesc intotdeauna roluri, pe cand femeile sunt marginite la cateva stereotipuri si clisee. Raspunsurile date la unele dintre intrebari arata discrepante enorme chiar in perceperea acestei discriminari de facto. Astfel, intrebati daca isi percep sexul ca pe un obstacol in cariera, doar 6% din barbati au raspuns afirmativ, in vreme ce proportia femeilor care se cred dezavantajate de sexul lor a fost de 57%.

Tot asa, la intrebarea daca socotesc ca varsta constituie o problema, 28% din barbati au raspuns afirmativ, in vreme ce proportia femeilor care au exprimat aceeasi parere a fost de 56%. Femeile isi vad, asadar, si sexul, si varsta ca fiind o problema in continuarea carierei. Ba chiar, un agent teatral norvegian citat in raport afirma ca actritele care au trecut de 35 de ani nu mai gasesc in general decat roluri de "mama". Multe actrite intervievate atrag atentia si asupra faptului ca scenaristii nu creeaza suficient de multe personaje feminine de varsta medie. O alta actrita sugereaza ca in scenarii sa se incerce rasturnarea sexului personajelor, astfel incat un rol care a fost conceput pentru un barbat sa fie redefinit drept feminin, ceea ce ar putea da o cu totul alta turnura naratiunii.

Alte discrepante flagrante intre realitate si felul in care este ea reprezentata in filme si teatru constau in faptul ca rareori apar in scenarii familii mixte, in care unul dintre soti este alb, iar celalalt, negru sau asiatic, cu toate ca asemenea asocieri sunt frecvente in viata reala, cel putin in Occident. Cu ocazia lansarii studiului, actrita britanica Jean Rogers a declarat ca "investitia in pregatire si studii este aceeasi in cazul barbatilor si al femeilor, insa reprezentarea artistica a rolului femeilor in societate nu e adecvata, iar femeile au mari greutati in gasirea unor roluri dupa ce trec de 40 de ani". Actrita belgiana Camilia Blereau, care este in varsta de 56 de ani, a fost si mai radicala: "In ultimii 10 ani, meseria mea a devenit mai degraba un hobby".

http://static.infoportal.ro/files/stiri/823/822926.jpg

» Meryl Streep ia apararea actritelor "in varsta"
Meryl Streep este mandra, "in numele tuturor femeilor din lume", de faptul ca, la varsta de 60 de ani, inca mai poate sa joace in filme, actrita inregistrand un succes deosebit cu rolul sau din musicalul "Mamma Mia", potrivit telegraph.co.uk. Meryl Streep, o "veterana" a Hollywood-ului, a declarat ca acest succes ar trebui sa incurajeze studiourile americane sa produca mai multe filme care sa se adreseze unui public feminin mai matur. Celebra actrita americana considera ca femeile cu varste de peste 40 de ani sunt "desconsiderate" de regizorii de la Hollywood. Streep, care va implini 60 de ani in iunie, a declarat pentru "Radio Times" ca studiourile au ramas fidele cliseului potrivit caruia, in filme, barbatii au intotdeauna drept partenere femei mai tinere.

Streep a marturisit ca fiicele ei au ajutat-o sa nu isi mai faca griji in privinta corpului sau. "Mi-am pierdut prea multi ani gandindu-ma ca nu sunt suficient de draguta si intrebandu-ma de ce nu am corpul Jessicai Lange sau picioarele altei celebritati? Ce pierdere de timp!", a declarat Streep. Actritele generatiilor trecute nu mai primeau roluri dupa ce implineau 40 de ani, a explicat actrita americana. Meryl Streep a primit doua premii Oscar si are in palmares 15 nominalizari la aceasta distinctie. Cea mai recenta nominalizare este cea de anul acesta, pentru rolul unei calugarite din drama "Doubt".

(sursa: România Liberă, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: