miercuri, februarie 04, 2009

Mai mult de poze vechi


Prima retrospectivă Grigorescu, vernisată la Varşovia
03 Feb 2009 Lucia Popa

Muzeul de Artă Modernă din Polonia prezintă, începând cu 6 februarie, o expoziţie cu lucrări semnate de artistul român Ion Grigorescu, organizată de curatorul Bienalei de la Berlin din 2010.

Reprezentanţii instituţiei din Varşovia şi curatorul austriac Kathrin Rhomberg s-au ocupat de retrospectiva Ion Grigorescu mai bine de un an, timp în care aceştia au studiat minuţios biografia şi diferitele etape de creaţie parcurse de artist. Inclasificabil, Grigorescu a primit din partea teoreticienilor din diverse zone ale lumii etichete precum cea de neoavangardist, postconceptualist, experimentalist, la fel de numeroase ca şi schimbările stilistice sau de tehnică ce l-au consacrat.

Numitorul comun al tuturor acestor încadrări ar fi acela de experimentator tehnic: Grigorescu a făcut de-a lungul vieţii colaje fotografice, performance-uri, body art, sculpturi din materiale terne, lipsite de strălucire şi numeroase alte forme de artă.
http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/450_500/022009/1630edb6418df81d8bedd8b26c619d36http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/400_500/022009/55ad7e87a8d7e748cbb9837c5c20c1f6
http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/400_500/022009/0eb5a776b66e106069800ea5392b668fhttp://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/400_500/022009/c67f7987abadcde3a9a8a3a1bb161f34

Anticalofil, adeptul unei arte mai puţin sau chiar deloc “estetice”, cum îl descrie criticul de artă Erwin Kessler, Grigorescu nu îşi propune să “placă”, să îşi încânte publicul, ci să pună în discuţie relaţia trupului cu arta, de unde o anume formă de exhibiţionism (artistul are serii fotografice al căror model este el însuşi nud). Artistul nu problematizează doar intimitatea, ci şi zona social-politică, fiind reputat îndeosebi pentru seriile sale fotografice sau pentru video-urile legate de regimul comunist ceauşist. Grigorescu realizează filme cu monologuri fictive cu Nicolae Ceauşescu sau surprinde discret scene din timpul fostului regim: manifestaţii stradale care celebrează fostul dictator etc.

Kathrin Rhomberg arată pentru cotidianul.ro că este la curent cu lucrările artistului român încă din 1990, când teoreticieni importanţi ai artei i-au vorbit elogios despre Grigorescu. “Joanna Mytkowska, directoarea muzeului din Varşovia, a fost cea care a decis să organizeze această retrospectivă Ion Grigorescu şi tot ea mi-a propus să colaborez cu instituţia pe care o reprezintă. Pentru noi a fost crucial să problematizăm, prin intermediul expoziţiei de la Varşovia, poziţia lui Grigorescu printre contemporanii săi din Europa de Est în perioada comunismului, dar şi rolul său de «artist al artiştilor», sursă de inspiraţie şi model pentru tinerele generaţii de artişti”, detaliază curatorul. Kathrin Rhomberg deplânge faptul că “numai o parte din lucrările lui Grigorescu se bucură de recunoaştere internaţională şi nu există nici un catalog care să indexeze toată opera sa, şi, de aceea, am considerat că trebuie neapărat să prezentăm culisele unuia dintre cei mai importanţi artişti conceptuali ai lumii”. “Poate că această expoziţie, speră curatorul austriac, va reuşi să îl plaseze pe Grigorescu pe poziţia internaţională pe care o merită”.

Expoziţia de la Varşovia cuprinde fotografii, lucrări video, filme cu performance-uri, texte artistice, picturi realizate de Grigorescu în perioada 1969-2008, care reflectă, crede Rhomberg, “atitudinea sa, adevărată anti-artă, viaţa şi activitatea sa artistică fiind perfect îmbinate”. Lucrările lui Grigorescu vor fi dispuse în toate sălile muzeului, iar curatorul consideră că vizitatorii vor putea realiza că, în pofida numeroaselor experimente ale artistului, “toate reflectă coerenţă, rigoare estetică şi sunt adesea realizate prin intermediul unor tehnici singulare, perfect individualizate”. Susţinută de Institutul Cultural din Varşovia, expoziţia va fi deschisă până pe 16 martie.
(sursa: Cotidianul, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: