miercuri, februarie 04, 2009

Vaticanul, evreii şi holocaustul


Papa îşi exprimă solidaritatea cu evreii
29.01.2009, Vatican (Catholica)

Papa Benedict al XVI-leaPapa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat solidaritatea cu evreii şi a condamnat folosirea lagărelor de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial ca răspuns la tensiunile provocate de ridicarea excomunicării pentru patru Episcopi, dintre care unul care neagă Holocaustul. După audienţa generală de ieri Pontiful a ţinut să amintească de oroarea Holocaustului şi în special de lagărele de la Auschwitz, unde "s-a desfăşurat masacrarea brutală a milioane de evrei, victime inocente ale unei oarbe uri rasiale şi religioase".

Papa şi-a exprimat "speranţa că amintirea acelor evenimente va îndemna omenirea să reflecte asupra puterii impredictibile a răului atunci când acesta cucereşte inima omului", subliniind că Holocaustul "trebuie să fie pentru fiecare un semnal de alarmă împotriva iertării, împotriva negării sau reducţionismului, deoarece violenţa comisă chiar împotriva unei singure fiinţe umane este o violenţă împotriva tuturor". "Nici un om nu e o insulă", a continuat Papa Benedict, cu o referinţă la poetul John Donne (1571-1631). Drama evreilor trebuie să înveţe "generaţiile mai mari precum şi cele tinere, că doar mergând neabătut pe calea ascultării şi dialogului, iubirii şi iertării, popoarele, culturile şi religiile lumii vor ajunge la dorita fraternitate şi pace în lume. Fie ca violenţa să nu mai umilească niciodată demnitatea omului!"

Pr. Federico Lombardi, director al biroului de presă al Vaticanului, a spus după audienţă că declaraţiile Papei despre Holocaust "ar trebui să fie mai mult decât suficiente pentru a răspunde întrebărilor celor care se îndoiesc de poziţia Papei şi a Bisericii Catolice". De câteva zile circulă informaţia că rabinii din Israel ar întrerupe pe timp nelimitat relaţiile cu Vaticanul, stabilite în 2000, când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Israelul, şi că ar fi anulat o întâlnire cu o comisie vaticană. Sfântul Scaun a ţinut să lămurească faptul că Israelul are relaţiile proprii diplomatice cu Vaticanul, începute în 1993, şi că situaţia actuală nu afectează relaţiile dintre state. Pr. Lombardi a mai declarat că "dificultăţile expuse de rabinii Israelului pot să fie obiectul unei reflecţii ulterioare mai profunde" şi că relaţiile Vaticanului cu evreii "pot să meargă înainte cu rodnicie şi serenitate".

Într-un interviu difuzat de televiziunea italiană, Oded Wiener, din partea rabinilor Israelului, a vorbit despre importanţa relaţiilor cu Vaticanul: "cred că vorbim de o importanţă fundamentală, aşa după cum este şi pentru Vatican". Legat de comentariile papale de la audienţa generală. Wiener a subliniat: "În primul rând consider că declaraţiile Papei din această dimineaţă (ieri - n.r.) sunt extrem de importante, pentru noi şi pentru lumea întreagă. Nu există loc pentru oameni precum Williamson, care neagă existenţa Holocaustului. Cred că este un mare pas înainte." Ambasadorul Israelului la Sfântul Scaun, Mordechay Lewy, s-a declarat "foarte fericit de o declaraţie de la un nivel atât de înalt prin care se clarifică şi se depăşesc aceste neînţelegeri". Privitor la intenţia Sfântului Părinte de a merge în Ţara Sfântă în luna mai, ambasadorul a spus că "Papa este aşteptat cu bucurie în Israel şi astăzi, cum a fost şi ieri şi înainte".

(sursa: http://www.catholica.ro)

| 04.02.2009 | 14:00
UTC Vaticanul îi cere episcopului Williamson să-şi retragă afirmaţiile privind Holocaustul

Vaticanul i-a cerut astăzi episcopului britanic ultraconservator, Richard Williamson, să-şi retragă declaraţiile potrivit cărora nu ar fi existat Holocaust. Williamson trebuie să se distanţeze public şi ferm de afirmaţiile sale anterioare de negare a Holocaustului, se precizează într-o declaraţie a Sfântului Scaun. Vorbele lui Williamson, care a spus într-un interviu pentru presa suedeză că nu au existat camere de gazare, au stârnit un scandal de amploare în lumea catolică şi a deteriorat relaţiile dintre Biserica Catolică şi comunitatea evreiască. Episcopul britanic tocmai beneficiase, împreună cu alţi trei confraţi din asociaţia ultraconservatoare Pius, de ridicarea excomunicării de către Papa Benedict al 16-lea. Sfântul Părinte a declarat ulterior că nu ştia de afirmaţiile episcopului Williamson, atunci când l-a reprimit în rândurile bisericii.

(sursa: http://www.dw-world.de)

Niciun comentariu: