duminică, februarie 01, 2009

Sinaia este de câteva zile fief PSD-ist


Lumea se aşteaptă de la întrunirile de la Sinaia să se hotărască viitorul conducerii PSD şi genericul "cine candidează". Am selectat câteva ştiri şi semnale venite din partea presei sau a preşedintelui Geoană, încheind cu o relatare inedită (pentru că este mult mai exactă decât comunicatele "oficiale") din partea euro-parlamentarului Corina Creţu. Recunosc că mă aşteptam la mici focare de scandal cauzate de o schismă pe criterii doctrinare provocată de coneceptul pro şi anti guvernare alături de PD-L.

Grupurile parlamentare ale Alianţei PSD-PC se reunesc la Sinaia
Grupurile parlamentare ale Alianţei PSD-PC din Senat şi Cameră se reunesc la Sinaia

Grupurile parlamentare ale Alianţei PSD-PC din Senat şi Cameră se vor reuni, vineri, la Sinaia, în cadrul întâlnirii de început de an, pentru a stabili strategia pentru sesiunea legislativă care va începe în februarie şi pentru a discuta despre buget, iniţiative şi priorităţi legislative.

Reuniunea grupurilor parlamentare va debuta vineri seara, la Hotelul Mara, din Sinaia, cu discursul preşedintelui PSD Mircea Geoană.

După discursul lui Geoană, reuninea va continua cu o cină informală cu presa la care participă preşedintele partidului, purtătorul de cuvânt la partidului, Bogdan Niculescu-Duvăz, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar PSD din Cameră, Cristian Dumitrescu şi purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar PSD din Senat, Dan Şova.

Reuniunea va continua, sâmbătă, printr-o şedinţă în care va fi prezentată strategia grupurilor parlamentare. Liderii grupurilor parlamentare vor ţine discursuri şi vor prezenta calendarul priorităţilor legislative.

Întâlnirea grupurilor parlamentare PSD-PC de la Sinaia are o secţiune în care va fi prezentat bugetul de stat pe 2009 şi se va discuta despre instrumente parlamentare, precum iniţiativa legislativă şi instituţia raportorului.

Sâmbătă la prânz va fi susţinută o conferinţă de presă, după care reuniunea va contiua în cadrul unor grupuri de lucru structurate pe domenii (ministere, comisii parlamenatre, departamente), cu participarea miniştrilor de resort.

Concluziile şi închiderea lucrărilor vor avea loc sâmbătă seara.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Mircea Geoana: Suntem intr-o coalitie cu un partid de dreapta si trebuie sa ne pastram identitatea politica
de Luminita Parvu HotNews.ro
Vineri, 30 ianuarie 2009,

"Suntem intr-o coalitie de guvernare cu un partid de dreapta si este foarte important sa ne pastram identitatea noastra politica si sa putem sa contribuim la o dezbatere sociala de o amploare si de o gravitate fara precedent", a declarat liderul social-democrat Mircea Geoana, la reuniunea grupului parlamentar si a ministrilor PSD de la Sinaia.

Cele mai importante declaratii ale lui Mircea Geoana:

* "Este un moment in care lumea sa reconfigureaza si este un moment in care vom fi supusi unor incercari poate fara precedent dupa Revolutia Romana."

* "E adevarat, Guvernul nu devine in mod automat un Guvern puternic doar pentru ca are o majoritate puternica in Parlament si poate uneori aceasta senzatie ca sunt prea multe voci la capul Guvernului ar trebui sa inceteze pentru ca Guvernul este Guvern, el trebuie sa-si capete forta, identitatea si capacitatea de a gestiona o situatie dificila."

* "Exista o tentatie aproape naturala de a gasi scuze intr-o perioada dificila."

* "Va fi foarte facil ca in interiorul Guvernului, cele doua partide sa fie tentate sa-si dea leapsa unul celuilat, sa faca concurs de frumuste, nu din vina noastra, din vina celorlati, noi am avea oameni buni dar nu ne lasa ceilalti."

* "Daca in schimb vom fi vazuti ca niste simpli politicieni care se catara acolo undeva sus pe copacul puterii si incearca sa adune fructele puterii in interesele personale sau de grup atunci efectele pentru partidul nostru risca sa fie foarte severe."

Parlamentarii PSD, ministrii partidului si presedintii de Consilii Judetene social-democrati s-au intalnit, vineri dupa-amiaza la Sinaia, iar reuniunea se va incheia duminica.
(sursa: http://www.hotnews.ro)

Mircea Geoană: România are nevoie de o nouă Constituţie
31 ianuarie 2009 11:26

Conducerea şi parlamentarii PSD se află zilele acestea la Sinaia, unde dezbat strategia politică pentru sesiunea legislativă, care începe luna viitoare. Liderii parlamentarilor PSD vor prezenta sâmbătă calendarul priorităţilor legislative. La întalnirea de la Sinaia se va discuta şi pe marginea bugetului de stat pe anul acesta.

Înainte de începerea discuţiilor, preşedintele social-democrat, Mircea Geoană, a declarat că "România are nevoie de o nouă Constituţie, iar organizarea unui referendum pe tema revizuirii Constituţiei într-un an electorat ar trebui evitată". El consideră că dezbaterile privind o eventuală reformă constituţională nu ar trebui să dureze ani de zile. "Cred că undeva, anul viitor, la început de nou ciclu al unui nou preşedinte al României ar trebui să procedăm la o revizuire a Constituţiei", a adăugat acesta.

Cele patru coduri din Justiţie au fost un alt subiect de discuţie al social-democraţilor. Potrivit lui Mircea Geoană, acestea ar trebui să fie dezbătute în Parlament în procedură accelerată. Totodată, preşedintele PSD a declarat că salariile profesorilor se vor mări cu mai mult de 5%, însă direct proporţional cu creşterea calităţii în învăţământ.
(sursa: http://www.antena3.ro)

Mircea Geoană: Adoptarea legii salarizării unice e o necesitate
Sambata, 31 Ianuarie 2009

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că dezbaterile de sâmbătă din cadrul întâlnirii liderilor PSD de la Sinaia, s-au concentrat pe modificările codului fiscal pentru reducerea numeroaselor taxe pe care cetăţenii români trebuie să le plătească, dar şi pe legea salarizării unice, care consideră Geoană, este o necesitate.



Mircea Geoană a spus că printre alte puncte dezbătute sâmbătă, unul dintre punctele importante a fost "descentralizarea rapidă şi fără echivoc, inclusiv descentralizarea din punct de vedere financiar către comunităţile locale din România".

"Este clar în acest moment că trebuie făcută reforma Parlamentului. Venim cu câteva inovaţii cu privire la modul de lucru al Parlamentului. În primul rând se impune un raport anual al fiecărui parlamentar, pentru ca fiecare cetăţean să ştie care este contribuţia, prezenţa şi răspunsul pe care Parlamentarii ţării îl au faţă de cei pe care îi reprezintă în Parlament", a mai spus Mircea Geoană.
(sursa: http://www.realitatea.net)

Sinaia - reuniunea grupurilor parlamentare

ianuarie 31, 2009 by corinacretu
Am participat, ieri si azi, la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD si PC de la Sinaia. Temele principale de discutie au fost strategia politica pentru sesiunea legislativa si bugetul de stat pe acest an. De asemenea, au fost analizate unele instrumente ale activitatii parlamentare, precum initiativa legislativa si institutia raportorului, aceasta din urma avand o traditie bine consolidata in Parlamentul European. Fiind prima reuniune majora a PSD dupa alegeri si dupa intrarea la guvernare, un subiect de dezbatere au fost efectele acestor mutatii asupra partidului si modul in care va aborda acesta, in continuare, alegerile europarlamentare si cele prezidentiale din acest an. Inca o data, s-a subliniat necesitatea afirmarii identitatii proprii de stanga a PSD si a abordarii hotarate a celor doua scrutinuri ce urmeaza. Am observat ingrijorarea multora, mai ales a celor din teritoriu, de a nu ne pierde electoratul stabil si fidel ca urmare a aliantei cu PDL si a participarii la guvernare. Am retinut, de asemenea, preocuparea ministrilor nostri de a gasi solutii pentru traversarea crizei cu cat mai putine repercusiuni negative asupra populatiei. In ciuda contextului dificil, chiar daca nu in intregime si la termenele dorite, PSD a reusit sa-si impuna, la elaborarea bugetului pe 2009, punctul de vedere in materie de protectie sociala. Instituirea pensiei minime garantate este unul din exemplele cele mai elocvente in acest sens. In conditiile in care foarte multi batrani supravietuiesc cu pensii de mizerie, cred ca e un prim pas spre ameliorarea situatiei lor aceasta majorare de la 1 mai, la 300 de lei a pensiilor mici, urmand ca de la 1 octombrie sa fie marite la 350 de lei. Majorarea generala a pensiilor si a salariilor bugetarilor, tot in doua transe, fie si numai cu 5% cat s-a reusit deocamdata, majorarea salariilor profesorilor in functie de rezultatele profesionale, compensarea medicamentelor cu 90% din pret pentru pensionarii cu venituri mai mici de 600 de lei pe luna, cresterea subventiilor pentru agricultura, alocarea a 7% din PIB pentru investitii in infrastructura (drumuri, reabilitarea termica a cladirilor, programe pentru apa si canalizare, alimentarea cu apa a localitatilor etc.), capitalizarea CEC pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii, sustinerea cu 50% a formarii profesionale pentru angajati si someri, extinderea programului de schimbare a masinilor vechi, prin majorarea sumei alocate (de la 3.000 la 3.800 de lei), a numărului de masini (la 60.000) si reducerea vechimii masinii (de la 12 la 10 ani) – sunt doar cateva din masurile adoptate in aceste zile ca urmare a insistentelor PSD.

http://corinacretu.files.wordpress.com/2008/06/amintiri-053.jpg

M-am referit la aceste hotarari concrete pentru ca s-a facut mult caz pe nerespectarea promisiunilor electorale, fara a se tine cont de deteriorarea accelerata a cadrului economic si de nevoia de punere de acord a pozitiilor celor doua partide din coalitia guvernamentala. La Sinaia, in aceste doua zile, au fost discutate si alte masuri dorite a fi adoptate ca prioritati legislative ale urmatoarei perioade. In afara de aceste discutii cu caracter mai tehnic, ma bucura mult schimburile de opinii pe care le-am avut cu colegii parlamentari din tara si faptul ca am constat ca exista o stare de spirit realista cu privire la perioada ce urmeaza. Imi pare rau, dar poze nu am facut.. Va doresc un sfarsit de saptamana cat mai placut!
(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)


Niciun comentariu: