joi, februarie 05, 2009

Vopseaua după un penel s-a uscat


Pictorul Virgil Almăşanu a încetat din viaţă
Pictorul Virgil Almăşanu a încetat din viaţă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Pictorul Virgil Almăşanu, fost vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 82 de ani, admiratorii lui putând să-i aducă un ultim omagiu, vineri, la biserica Stavropoleos din Bucureşti, anunţă Uniunea Artiştilor Plastici.

Virgil Almăşanu s-a născut pe 28 februarie 1926, la Baccealia (fostul judeţ Tighina). După absolvirea Liceului "Andrei Şaguna" din Braşov, se înscrie, în toamna anului 1945, la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti (devenită, din anul 1948, Institutul de Arte Plastice "N. Grigorescu"), avându-i ca profesori, printre alţii, pe N. Dărăscu şi Jean Steriadi. În 1952, Almăşanu a absolvit Institutul de Arte Plastice.

În perioada 1958 - 1974 a realizat lucrări murale de mari dimensiuni: triptic mural pentru gara fluvială Galaţi, împreună cu Constantin Crăciun, o amplă frescă la Centrul Cultural al Tineretului Bucureşti şi mozaicul mural de la magazinul Muzica.

La Teatrul Naţional din Bucureşti a lucrat la proiectul de decorare murală a faţadelor, împreună cu Traian Brădean, şi la tapiseria "Odă Patriei", împreună cu Gheorghe Iacob.

Din 1955, Almăşanu a participat la toate expoziţiile interregionale, anuale, de stat şi municipale, bienale de stat. De asemenea, a participat la 56 de expoziţii internaţionale.

În 1965, el a primit premiul Ioan Andreescu al Academiei Române, în 1968 a primit premiul Uniunii Artiştilor Plastici şi a fost ales secretar al Uniunii Artiştilor Plastici. În perioada 1970 - 1973, Almăşanu a fost vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici.

În 1971, artistul a primit premiul pentru pictură al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, în 1974 a primit Meritul Cultural Clasa a II-a, iar în 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer.

În perioada 1986 - 1990 a locuit în America de Sud şi în California. La revenirea în ţară, lucrările sale, caracterizate printr-o artă modernă a sintezei şi prin armonii cromatice pe tonuri de gri, au creat chiar un gen artistic.

Pictorul va fi înmormântat vineri, la Bran.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: