marți, februarie 10, 2009

Socialismul se apropie încet dar sigur, sau cum ajung contribuţiile taxe şi impozite


S-a aprobat proiectului legii bugetului de stat pe anul 2009 si, o dată cu el, s-a aprobat şi proiectului legii bugetului asigurarilor sociale pe 2009. Guvernul a elaborat şi Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012.

Guvernul a anunţat deja neimpozitarea profitului reinvestit. Această facilitate fiscală va intra în vigoare o dată cu cel de al doilea trimestru. În cazul TVA, Guvernul nu pare a prevede schimbări majore, în cazul accizelor însă majorarea se face ceva mai devreme.

Reglementarea prin Codul fiscal a contributiilor de asigurari sociale (CAS, CASS, somaj, accidente de munca si boli profesionale) reprezintă poate cea mai importantă măsură posibilă (eu aş spune că este şi cea mai gravă în condiţiile în care ţelul este descentralizarea, de fapt o întoarcere în acest domeniu spre structura socialistă a fiscalităţii).

Reamintesc că până la această "revelaţie" valoarea contribuţiilor pe care un salalriat trebuia să le plătească către asigurările sociale erau stabilite în fiecare an direct prin legea Bugetului de Stat, respectiv prin legea Bugetului de Asigurări Sociale. Reglementările contribuţiilor sunt definite legal prin intermediul Legii numărul 19 din 2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, a Legii numărul 95 din 2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, a Legii numărul 76 din 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj şi stimularea ocuparii forţei de muncă şi a Legii numărul 346 din 2002 privind asigurarea pentru accidente de munca şi boli profesionale.
(sursa: avocatnet.ro)
>> OUG 226/2008 - Masuri financiar- bugetare">OUG 226/2008 - Masuri financiar- bugetare

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

N-am inteles de ce este grava masura cu codul fiscal, "care ne apropie de sistemul socialist". Oare nu proclama toti in lume ca trebuie moralizat capitalismul si ca trebuie sporit rolul statului in aceasta privinta?

Bibliotecaru spunea...

Ţinta, aşa cum o văd eu prin aplicarea principiilor liberalismului, este dezetatizarea sistemelor de asigurări de stat. Aceste sisteme de asigurări, începând cu pensiile şi sănătatea până la şomaj, ar trebui să funcţioneze autonom, fără intervenţii de la Bugetul de Stat. Pentru acest deziderat, valorile financiare ar trebui să nu mai fie dictate de premier, ci de preşedintele Casei de Asigurări. Acest lucru ar însemna ruperea formală a acestor instituţii de guvern, adică să nu-mi apară domnul premier şi să spună că va mări pensiile de parcă le-ar plăti din buzunar, ci să lase pe preşedintele Casei de Asigurări să mărească pensia în momentul când acest fond suportă creşterea respectivă. Guvernul poate da ajutoare celor cu venituri mici, asta este altceva.