joi, februarie 05, 2009

Nina Cassian


Acum câteva zile o priveam pe Nina Cassian la o emisiune pe TVR şi-mi dădeam seama că nu am asociat până atunci numele domniei sale cu o imagine umană. Priveam imaginile mişcătoare şo acestea îmi descopereau un om cu totul diferit de ceea ce construise imaginaţia mea. Poate că acesta este rostul emisiunilor culturale, poate că nevoia de percepţie a omului din spatele operei este mai puternică decât o emisiune de înalt rating. Şi totuşi, cât de puţini oameni reuşesc să înţeleagă acest lucru.

Nina Cassian, desemnată "poetul lunii februarie"

Nina Cassian, desemnată

Nina Cassian a fost desemnată "poetul lunii februarie" la emisiunea "Dagens dikt" (Poemul zilei), a canalului P1 al Radiodifuziunii suedeze, urmând ca, pe parcursul acestei săptămâni, să fie citite pe post poeme ale sale traduse în suedeză, anunţă Institutul Cultural Român (ICR) de la Stockholm.

Potrivit tradiţiei emisiunii suedeze, fondată în 1937, în prima săptămână a fiecărei luni este prezentat exclusiv un anumit poet.

Astfel, în această săptămână, va fi prezentată o selecţie de poeme de Nina Cassian, din volumul "Femeia miracol/ Mirakelkvinnan", apărut în limba suedeză în 2008, în traducerea lui Dan Shafran.

Dintre emisiunile din grila de programe a Radiodifuziunii suedeze, Dagens dikt este cea mai veche şi se difuzează zilnic, de la ora 12.00, având o audienţă de peste 200.000 de ascultători.

Nina Cassian a vizitat pentru prima oară Suedia în urmă cu un an, când a participat la Salonul de poezie al Institului Cultural Român de la Stockholm.

În această vară, Radiodifuziunea suedeză le-a dedicat Ninei Cassian şi Anei Blandiana, "cele două mari doamne ale poeziei româneşti", o emisiune specială.

Poeta Nina Cassian, care, în 1985, a fost determinată de regimul comunist să se stabilească în SUA, a revenit în noiembrie 2008 în România, pentru a lansa două cărţi, "Confidenţe fictive" - proză şi "Spectacol în aer liber" - o antologie de poezie, apărute în colecţia editorială "Cărţile Tango".

În prezent, poeta Nina Cassian trăieşte la New York.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: