vineri, ianuarie 18, 2008

Hai să-ţi fac un dosărel / Hai-hai / Să ne-nveselim niţel / Sus dosarul fiecare…


România acoperită de dosare. Paradoxal dosarele sunt insuficiente. Mai multe dosare! Cel mai diplomat ministru al Justiţie, fie el şi interimar, invocă documentaţia incompletă şi nu trimite avizele pentru cei opt miniştri la parchet. Ei bine, Curtea Constituţională ar trebui să fie asemeni inimosul primar al Ferentarilor, şi anume full options. Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, a analizat documentaţia privind cauzele cu miniştri şi foşti miniştri pentru care preşedintele Băsescu a dat avizul începerii urmării penale ar fi incompletă şi are vaga idee că ar fi incompletă, astfel că nu poate trimite aceste cauze parchetului.
"Verificând documentaţia primită de la Preşedinţie, a rezultat că aceasta era incompletă, constând doar în referatele procurorilor de caz şi ale procurorilor şefi ai structurilor de parchet, lipsind dosarele propriu-zise. Într-o atare împrejurare, ministrul justiţiei nu a putut pune la dispoziţia parchetului dosarele, în condiţiile legii", a precizat vineri, pentru NewsIn, Ministerul Justiţiei.
Deci eu am înţeles prost şi anume că aceste dosare reprezintă nu dosarele efective pe care procuror le va depune la proces în faţa judecătorului ci motivele pentru care procuror consideră nimerit să-şi înceapă investigaţia. Domnule Meleşcanu, dacă am înţeles eu bine şi nu o iau pe câmpii mănoase, cum ar putea fi dosarul propriu-zis înainte de a fi întocmit?
Legea nr. 115/1999, Art. 18. Dacă una dintre cele doua Camere ale Parlamentului sau Preşedintele României a cerut urmărirea penală, dosarul cauzei se trimite, de îndată, ministrului justiţiei sau, după caz, primului-ministru, pentru a proceda potrivit legii.
În Codul de procedură penală, Dispoziţii generale, Art. 200: Obiectul urmăririi penale:
(1) Urmărirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenta infracţiunilor, la identificarea făptuitorilor şi la stabilirea răspunderii acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.

Domnule Ministru Meleşcanu, după cum vedeţi abia după ce domnia voastră avizaţi se vor strânge probe. Domnia voastră le vreţi înainte de urmărirea penală? Doriţi cumva şi justificarea soluţiei exprimată de completul de judecată? Nu ştiu ce vă lipseşte domniei voastre din dosare, rolul avizării era acela “de notar” cum vă place să spuneţi la nivel de preşedinte. La ce purtaţi această bătălie, oricum sunteţi la mijloc?
"Ministrul justiţiei se află, pentru moment, în imposibilitatea legală, obiectivă, de a-şi exercita atribuţiile prevăzute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială. În acest sens, ministrul justiţiei a adresat astăzi, 18 ianuarie.2008, o scrisoare Preşedintelui României".

“M I N I S T E R U L J U S T I Ţ I E I
DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE
18 Ianuarie 2008
C O M U N I C A T
În seara de 16.01.2008, Preşedinţia României a transmis ministrului justiţiei un număr de 7 cereri, în 8 cauze privind pe: Adrian Năstase, Victor Babiuc, Miron Tudor Mitrea,Tudor Alexandru Chiuariu, Nicolae Paul Anton Păcuraru, Decebal Traian Remeş şi Ioan Codruţ Şereş, referitoare la declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a domnilor: Adrian Năstase, Victor Babiuc, Miron Tudor Mitrea,Tudor Alexandru Chiuariu, Nicolae Paul Anton Păcuraru, Decebal Traian Remeş şi Ioan Codruţ Şereş.
Potrivit art. 18 din Legea nr. 115/1999, dacă una dintre cele două Camere ale Parlamentului sau Preşedintele României a cerut urmărirea penală, dosarul cauzei se trimite, de îndată, ministrului justiţiei sau, după caz, primului-ministru pentru a proceda potrivit legii.
Verificând documentaţia primită de la Preşedinţie, a rezultat că aceasta era incompletă, constând doar în referatele procurorilor de caz şi ale procurorilor şefi ai structurilor de parchet, lipsind dosarele propriu – zise. Într-o atare împrejurare, ministrul justiţiei nu a putut pune la dispoziţia parchetului dosarele, în condiţiile legii.
Având în vedere că Preşedintele României are obligaţia de a transmite ministrului justiţiei dosarele cauzelor (menţionate, de altfel, cu număr de file în referatele parchetului), iar, în situaţia de faţă, dosarele nu au fost primite, ministrul justiţiei se află, pentru moment, în imposibilitatea legală, obiectivă, de a-şi exercita atribuţiile prevăzute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială. În acest sens, ministrul justiţiei a adresat astăzi, 18.01.2008, o scrisoare Preşedintelui României.”

Ministrul interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat joi, la şedinţa de plen a CSM, că va lua o decizie privind trimiterea avizelor către Ministerul Public, după ce, în prealabil, va avea o şedinţă cu conducerea ministerului pentru a stabili condiţiile legale în care poate face acest lucru. Şedinţa cu experţii Ministerului Justiţiei a fost programată la ora 12:00 însă o decizie legată de trimiterea acestora la procurori a fost amânată până vineri. Ministerul Public a primit miercuri seară, de la Preşedinţie, cererile cu avizul pentru începerea urmăririi penale a unor miniştri şi foştri miniştri, acestea urmând să fie trimite Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi DIICOT care au în lucru cauzele respective.

Şeful statului precizează că decizia de declanşare a procedurilor legale pentru urmărirea penală a foştilor şi actualilor membri ai Guvernului menţionaţi este urmare a solicitărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din perioada 11 septembrie - 8 octombrie 2007, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României şi al prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 şi nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicată în Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007.

NU MAI SUPORT!!!! PESTE TOT NU MAI SUNT DECÂT CIFRE! GATA!

UPDATE!


Când râsul se transformă în...

Administraţia Prezidenţială a luat notă de refuzul ministrului interimar al Justiţiei de a înainta Parchetului General cererile de începere a urmării penale în cazul a opt foşti şi actuali miniştri şi face următoarele precizări:
Toate documentele originale primite de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie ce vizează opt foşti şi actuali miniştri pentru care a fost cerută declanşarea procedurilor legale pentru începerea urmăririi penale au fost transmise ministrului Justiţiei în data de 16 ianuarie 2008.
La Administraţia Prezidenţială s-au mai aflat doar copii ale documentelor care au stat la baza redactării rapoartelor de solicitare a aprobării începerii urmăririi penale, elaborate de procurorul de caz şi de şeful instituţiei care a făcut solicitarea către Preşedintele României. Aceste copii au fost transmise de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie, originalele aflându-se la aceste instituţii.
Cu toate acestea, pentru a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau întârziere a actului de justiţie, Administraţia Prezidenţială a transmis ministrului interimar al Justiţiei, în cursul acestei zile, toate documentele primite în copie de către Preşedintele României.
Legea nu prevede pentru ministrul Justiţiei dreptul studierii documentelor care au stat la baza referatelor procurorilor, ci doar rolul de a primi dosarul cauzei şi de a-l transmite către Parchetul General.
Nici ministrul Justiţiei şi nici o altă persoană din cadrul ministerului nu poate avea acces la copiile transmise, deoarece acestea se constituie ca probe la dosar. Aceste probe nu pot fi cercetate, copiate sau făcute publice, având în vedere faza procedurală în care se află.
În consecinţă, Administraţia Prezidenţială îi solicită domnului ministru Teodor Meleşcanu să ia toate măsurile pentru a asigura securitatea documentelor, în cadrul ministerului, şi pentru a respecta sigiliul aplicat de Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, Preşedintele României a solicitat ministrului interimar al Justiţiei să ia toate măsurile necesare pentru ca aceste copii să ajungă înapoi la Administraţia Prezidenţială.
Documentele înapoiate vor fi arhivate, întrucât este necesar ca Preşedintele României să poată face oricând dovada actelor şi a documentelor care au stat la baza deciziei sale.

Domnule Meleşcanu... oare de ce eu ştiam ce va urma şi dumneavoastră nu. Aşa e că aţi deschis plicurile?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cand esti uns in functie la repezeala, pe post de "manta de vreme rea" eziti sa faci gesturi transante si cauti eschivari de la exercitarea atributiilor...
Lasand gluma la o parte, probabil ca e de vina si inertia inceputului, demararea greoaie a locomotivei justitiare pe care o va conduce cateva curse pe un drum accidentat...
Ati depus juramantul de ministru interimar al Justitiei, domnule Melescanu ? Si nu ati invatat la al treilea mandat de ministru ca politica cere sa faci compromisuri ?