luni, ianuarie 21, 2008

Scrisoare ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Viorel Meleşcanu


Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a trimis, astăzi, 21 ianuarie a.c., o scrisoare ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Viorel Meleşcanu.

Iată textul integral al scrisorii:

„Stimate Domnule Ministru,

Am luat act cu îngrijorare de refuzul dumneavoastră de a transmite cererile mele pentru începerea urmăririi penale a foştilor şi actualilor miniştri, Adrian Năstase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Szolt Nagy, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Codruţ Sereş şi Decebal Traian Remeş, deşi dosarele cauzelor v-au fost remise încă din data de 16.01.2008 de Administraţia Prezidenţială. Fac precizarea că Preşedintele României nu este organ de cercetare penală şi nici nu se substituie procurorului sau judecătorului cauzei.

Ca urmare a adresei dumneavoastră nr. 6231/01/2008 şi înregistrată la Administraţia Prezidenţială cu nr. 239/18.01.2008, în data de 18 ianuarie 2008, v-am transmis sub sigiliu documentele care au stat la baza referatelor procurorilor de caz pe care în data de 19 ianuarie a.c. mi le-aţi restituit. Aceste documente venite din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie au stat la baza solicitării primite şi s-au aflat în copie la Administraţia Prezidenţială, cu inscripţia ,,Conform cu originalul’’ şi ştampila instituţiilor transmiţătoare. Documentele în original s-au aflat întotdeauna la Ministerul Public.

Absolut toate documentele pe care le-am deţinut v-au fost transmise.

Precizez că documentele pe care le-am avut la dispoziţie au stat la baza solicitării de începere a urmăririi penale, dumneavoastră, ca ministru al Justiţiei, neavând dreptul de a cenzura decizia Preşedintelui. În acest sens, Decizia Curţii Constituţionale nr.1133 din 2007 este foarte clară.

Domnule ministru, vă solicit să respectaţi Constituţia României, independenţa justiţiei şi să nu întârziaţi aplicarea legii atunci când este vorba despre oameni politici. De asemenea, vă atrag atenţia că nu aveţi atribuţii privind verificarea legalităţii actelor Preşedintelui, ci doar verificarea legalităţii actelor Guvernului.

Având în vedere că în momentul de faţă împiedicaţi îndeplinirea unei prerogative a Preşedintelui României, vă solicit să vă limitaţi la atribuţiile legale pe care le aveţi, transmiţând solicitările mele de începere a urmăririi penale către Ministerul Public împreună cu referatele procurorilor de caz şi cu cererile formulate de Procurorul General şi procurorul şef DNA, documente ce se află în posesia dumneavoastră. Vă atenţionez că în caz contrar aţi săvârşi un abuz în serviciu şi nu voi ezita să acţionez, în baza prerogativelor legale şi constituţionale pe care le am, în vederea normalizării situaţiei.

Traian Băsescu, Preşedintele României.”

Niciun comentariu: