luni, ianuarie 21, 2008

PD-L solicită desene animate non-violente


Un grup de deputati PD-L în Parlamentul European a depus astazi o declaratie scrisa prin care solicita Comisiei Europene sa vina cu solutii la problema emisiunilor cu continut violent difuzate în orarul de audienta accesibil minorilor. Europarlamentarii Rares Niculescu, Monica Iacob-Ridzi, Marian Zlotea, Roberta Anastase si Maria Petre au luat aceasta initiativa ca reactie la difuzarea în mai multe state membre ale UE a unor desene animate cu continut explicit extrem de violent; un ultim exemplu este serialul unui post britanic de televiziune intitulat "Veverite sinucigase".
În declaratia formulata, cei cinci initiatori atrag atentia asupra pericolului pe care îl reprezinta productiile de televiziune destinate copiilor sau accesibile acestora, continând scene de violenta exacerbata, adesea sub forma desenelor animate, precum si asupra consecintelor grave pe care le poate antrena eventuala interpretare gresita de catre copii a unor acte sau fapte prezentate în aceste productii televizate.

De asemenea, initiatorii declaratiei solicita statelor membre sa adopte si sa implementeze în cel mai scurt timp directiva europeana privind serviciile audiovizuale si media, care prevede obligatia introducerii unor coduri de acces care pot preveni accesul minorilor la continuturi care le-ar putea afecta dezvoltarea.
Totodata, semnatarii declaratiei evoca implicatiile pe care le are faptul ca, în baza principiului recunoasterii reciproce, un program audiovizual acceptat spre difuzare într-un stat membru nu poate fi refuzat într-un alt stat membru, demonstrate recent de incidentul creat în România prin difuzarea serialului de desene animate "Veverite sinucigase" - un serial în mod evident nepotrivit pentru a fi vizionat de catre copii, dar care îmbraca formatul desenelor animate.
Potrivit Regulamentului de procedura, declaratia trebuie sa întruneasca sustinerea majoritatii membrilor (393 din 785), pentru a deveni o pozitie oficiala a Parlamentului European, care urmeaza sa fie transmisa Comisiei, Consiliului si parlamentelor statelor membre. Cei cinci initiatori au anuntat ca vor desfasura o campanie de sensibilizare a membrilor PE, bazata pe exemple de materiale audiovizuale socante prin caracterul lor violent, care sunt difuzate la orele la care copiii urmaresc programele de televiziune.
Biroul de presa al PD-L


Iată o iniţiativă lăudabilă. Aştept ca toate partidele din România să se unească în susţinerea acestui punct de vedere.

Niciun comentariu: