vineri, ianuarie 11, 2008

"Comunicate" sau "Arta de a nu spune nimic"

Ce rămâne dintr-o întâlnire importantă a premierului? O fotografie şi câteva rânduri.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit astăzi cu secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer, agenda discuţiilor incluzând o serie de subiecte privind pregătirile pentru summit-ul NATO care va avea loc la Bucureşti

„Am avut convorbiri de substanţă şi sunt bucuros că îl avem ca oaspete la Bucureşti în această vizită de lucru pe secretarul general al NATO”, a spus primul-ministru, care a salutat mesajul transmis de către oficialul NATO, în cursul dimineţii, militarilor români aflaţi la datorie în misiuni ale Alianţei.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat în cadrul întrevederii angajamentul României faţă de misiunile NATO.
În ceea ce priveşte pregătirile pentru apropiatul summit al alianţei, primul-ministru a precizat că acestea au avansat într-o manieră semnificativă şi că principalele activităţi sunt în termen. „Echipa dedicată pentru acest eveniment lucrează la capacitate maximă iar în perioada care urmează nu vom face decât să accelerăm organizarea şi activităţile în vederea bunei organizări a summit-ului”, a spus premierul Tăriceanu.
"România şi echipa sunt în calendar. Sunt convins ca din punct de vedere organizatoric vom avea un summit foarte bine organizat”, a spus, la rândul său, secretarul general al NATO.
Jaap de Hoop Scheffer a subliniat că reuniunea va fi cel mai mare summit organizat până acum de NATO. „Este o premieră foarte importantă şi cred că summitul va putea să realizeze progrese privind angajamentele pe termen lung în Afganistan ale comunităţii internaţionale”, a spus oficialul NATO.
Între subiectele care se vor afla pe agenda summit-ului, amintite de acesta, figurează şi lărgirea, şi extinderea NATO, precum şi noile ameninţări si provocări de securitate. „Va fi o agendă foarte plină”, a spus secretarul general al Alianţei.
Secretarul general al NATO se afla pentru a doua oară în vizită în România, în contextul pregătirilor pentru organizarea Summit-ului NATO de la Bucureşti. Vizita are drept scop evaluarea stadiului pregătirilor organizatorice, precum şi discuţii asupra fondului problematicii care se va regăsi pe agenda Summit-ului.


Declaraţia secretarului general al NATO, domnul Jaap de Hoop Scheffer, după reuniunea cu primul-ministru, domnul Calin Popescu-Tariceanu

Mulţumesc foarte mult, domnule prim-ministru. Mulţumesc pentru ospitalitatea pe care mi-aţi acordat-o mie şi delegaţiei mele azi, la Bucureşti. Pot să spun încă o dată că sunt acum un vizitator obişnuit al României şi mă bucur foarte mult. Doamnelor şi domnilor, reluând observaţiile primului ministru român privind organizarea summit-ului cred că România şi echipa sunt în calendar. Nu cred că este nici un alt mesaj pe care pot să-l dau decât că pregătirile sunt într-adevăr în calendar. Am discutat cu domnul prim-ministru cât de eficient şi de eficace echipa din România şi echipa NATO de la Bruxelles lucrează împreună. Am venit să văd progresele realizate. În săptămânile care urmează mai este foarte mult de lucrat, într-adevăr. E nevoie să se accelereze viteza, aşa cum a spus domnul prim-ministru, dar sunt convins că din punct de vedere organizatoric vom avea un summit foarte bine organizat. Vă aduc aminte ceea ce s-a vorbit despre summit-ul francofoniei, foarte bine organizat şi el în România, nu de mult. Aşadar, avem încredere în acest sens, privind substanţa summit-ului. Vreau mai întâi să spun că va fi cel mai mare summit NATO care a fost de până acum, vreodată, nu numai ca număr al delegaţiilor. Se va întâlni Parteneriatul NATO, Consiliul NATO. De asemenea, în cadrul operaţiunilor noastre din Afganistan, 26 de aliaţi NATO plus alte naţiuni care contribuie în Afganistan, precum şi, de asemenea, fostul preşedinte Karzai al Afganistanului şi ţări cum ar fi Japonia, Uniunea Europeană, Naţiunile Unite, asta înseamnă organizaţii internaţionale, deci este o premieră foarte importanţă şi cred că summit-ul va putea să realizeze progrese privind angajamentele pe termen lung în Afganistan ale comunităţii internaţionale. Un al doilea element de substanţă la care s-a referit primul-ministru este lărgirea, extinderea NATO, care va fi şi ea pe agendă. Ştiţi, ceea ce spun eu, nu se dau acum bilete de intrare, se va decide atunci cine va fi invitat. Naţiunile care aspiră la aderare trebuie să lucreze pentru a realiza reformele necesare aşa încât să respecte criteriile. Vom discuta cu siguranţă noi ameninţări şi provocări, fie apărarea împotriva unor atacuri şi alte aspecte de securitate, sunt subiecte foarte importante, teme foarte importante şi în România, de altfel; apărarea antirachetă, de asemenea, va fi o temă de pe agendă. Cu alte cuvinte, va fi o agendă foarte plină, NATO, ca organizaţie, proiectează stabilitate, NATO consolidează relaţiile sale cu partenerii, NATO are succes în operaţiunile sale, un NATO care este capabil să găsească răspunsuri la provocările secolului XXI. Aş spune că aceasta este o agendă foarte plină pentru şefii de stat şi de guvern. Mă bucur că voi veni din nou la Bucureşti, domnule prim-ministru, la începutul lunii aprilie. Vă mulţumesc încă o dată pentru ospitalitate.


Declaraţia primului-ministru, domnul Călin Popescu–Tăriceanu, după reuniunea cu secretarului general al NATO, domnul Jaap de Hoop Scheffer

Am încheiat acum reuniunea cu secretarul general al NATO, domnul Jaap de Hoop Scheffer, care a fost dedicată pregătirii summit-ului şi, bineînţeles, agendei tematice pe care Alianţa o are în vedere pentru acest eveniment. Am avut convorbiri de substanţă şi vreau să subliniez că sunt bucuros că îl avem ca oaspete, la Bucureşti, în această vizită de lucru, pe secretarul general, care este însoţit de soţia sa şi de echipa numeroasă.
Am apreciat în mod deosebit cuvintele călduroase pe care le-a transmis în cursul dimineţii militarilor români cu prilejul vizitei la ministerul Apărării şi îndeosebi mesajul pentru militarii români aflaţi la datorie în misiunile Alianţei.
Vreau să-i mulţumesc secretarului general pentru iniţiativa şi implicarea sa personală în definirea unui concept substanţial al summit-ului de la Bucureşti, care, după cum ştiţi, are o agendă ambiţioasă. În mod deosebit, apreciem importanţa includeri pe agendă a unor subiecte de interes pentru regiunea noastră. Suntem convinşi că în perioada care a mai rămas până la summit va consolida unitatea de abordare şi de acţiune a Alianţei pe teme ce privesc promovarea democraţiei şi stabilităţii în regiune, consolidarea parteneriatului euro-atlantic, precum şi acţiunea în faţa noilor provocări de securitate.
În ceea ce mă priveşte, am reiterat angajamentul nostru faţă de misiunile NATO şi am apreciat împreună, şi cu prilejul acestor convorbiri, activitatea militarilor români în teatrele de operaţiune. Am analizat împreună şi stadiul pregătirilor organizatorice pentru summit. Aceste pregătiri au avansat într-o manieră semnificativă şi principalele activităţi sunt în termen. Echipa dedicată pentru acest eveniment lucrează la capacitate maximă, aş spune, avem o echipă care este dedicată exclusiv organizării acestui eveniment.
Sigur că în perioada care urmează nu vom face decât să accelerăm organizarea şi activităţile în vederea bunei organizări a summit-ului.
Subliniem, şi cu această ocazie, importanţa deosebită pe care o acordăm implicării şi sprijinului secretarului general şi al secretariatului internaţional pentru succesul acestui eveniment major. Şi încă o dată, nu-mi rămâne decât să-i mulţumesc domnului secretar general pentru interesul şi ajutorul pe care îl primim pentru organizarea acestui important eveniment, care va marca agenda de politică externă a României şi internaţională în anul acesta.

Vizita s-a terminat, discuţiile sunt deja dactilografiate, înregistrate şi clasificate, populaţia nu a aflat nimic, totul e OK, viaţa curge liniştită mai departe.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Viaţa curge deocamdată liniştit, dar pentru cât timp?