joi, ianuarie 17, 2008

Societăţi Cariate



Uneori am impresia că am luat-o razna rău de tot, ori poate eu sunt singurul lucid şi ceilalţi sunt duşi spre alte realităţi paralele. Aşa începe schizofrenia.
Front News:
Trei ziaristi ai saptamanalului Academia Catavencu au incercat sa testeze sistemele de securitate de pe Aeroportul Henri Coanda, fiind insa opriti cand au incercat sa patrunda intr-o zona unde ar fi putut periclita siguranta aeroportului.
Cei trei ziaristi s-au dat drept angajati ai unei agentii de publicitate si au reusit sa treaca de primul filtru de securitate, solicitand o intrevedere cu un director al Tarom. Ingaduinta personalului de securitate a luat sfarsit cand acestia au incercat sa ajunga intr-o zona din care ar fi putut periclita siguranta zborurilor. Dupa ce au efectuat o serie de verificari, politistii au descoprit ca cei trei nu aveau programata nici o intrevedere cu directorul, iar acestia au fost nevoiti sa se legitimeze, relateaza Newsin.
Potrivit redactorului-sef al "Academiei Catavencu", Doru Buscu, operatiunea a fost planificata de catre Departamentul de investigatii al publicatiei si ca, de data aceasta, s-a constatat "intarirea pe sfert" a masurilor de siguranta.
De pe urma acestui eveniment, jurnalistii s-au ales doar cu un avertisment scris din partea autoritatilor.
In urma cu o luna, ziaristii au demonstrat ca se poate ajunge, fara prea mari eforturi, in zonele de maxima siguranta ale aeroportului Baneasa. Dupa ce s-a facut public experimentul jurnalistilor, ministrul Transporturilor a declarat ca va declansa o ancheta in acest sens, pentru a afla cum a fost posibil ca jurnalistii sa poata monta nestingheriti bombe false pe avioane.


Eu îmi pun întrebarea de ce aceşti oameni nu au fost condamnaţi? Dacă “ziaristii” au acţionat precum teroriştii, adică dacă “s-au dat drept angajati ai unei agentii de publicitate”, nu se mai aplică legea. Oare nu există o lege care te împiedică să te dai drept cine nu eşti? Faptul că ziariştii încercau să intre într-o zonă în care nu aveau acces, nu constituie o infracţiune? Domnilor terorişti, vă dau o idee mai tare ca orice idee. Este îndeajuns să staţi câteva lunii pe la un ziar, obţineţi o legitimaţie de ziarist şi, dacă vă prinde cineva, spuneţi că aţi vrut să verificaţi vigilenţa aeroportului. O să primiţi o mustrare, cel mult scrisă. Eu tot aştept ca procuratura să se auto-sesizeze şi să dea un exemplu pentru a nu ne trezi peste ceva timp că o să încerce vigilenţa aeroporturilor diferite persoane mai buni sau mai puţini buni ziarişti.
Iată mica mea discuţie cu ziariştii de la Academia Caţavencu referitoare la mica excursie de data trecută. Cred că mai e postată aici

Dincolo de lege de Giconet Bibliotecaru
04 Decembrie 2007 23:48:46

Nu stiu de ce, dar cred ca sunt legi care va impiedicau pe domniile voastre sa fiti acolo, inainte de baietii in uniforma. Ori nu erati intr-o zona restrictionata si atunci nu era nici o problema, ori erati intr-o zona restrictionata si incalcati legea. Cum recunoasteti public si oferiti si dovada video, de buna voie, mai spuneti ca o faceti si premeditat cu scopul de a verfica daca puteti face un act terorist, ma gandesc ca trebuie sa asteptati "organili" sa va ridice. Mult succes.
P.S. V-ati gandit ca cu astfel de gesturi dati idei la pustani care gasesc haios sa puna pe un avion ceva mai explosiv decat o grenada de plastic? Vi se pare ca baietii astia care se bat pe stadioane si risca eliminarea echipei favorite au multe in minte? Nu va pot intelege domnilor, chiar nu va pot intelege. V-ati gandit ca daca intamplator unul dintre acele avioane picau in bot dupa decolare (desigur, fara legatura cu domniile voastre) nu va mai scapa nici paula iacob cu tot baroul de zeci de ani de puscarie?

Şi ei, inteligenţi precum sunt, au răspuns alături de cititori, la fel de inteligenţi:
Completare Giconet de Augustin Calin
05 Decembrie 2007 00:37:17

Nu va ginditi, domnilor, ca daca va uitati dupa gagice in fusta scurta le dati idei violatorilor?
Nu va ginditi ca sistemul (fie el si de securitate) nu poate fi intarit demonstrindu-i slabiciunea ci punind umarul, in spirit constructiv? E usor sa critici, e mai greu sa construiesti. In cazul de fata trebuia sa stati de paza (ca d-aia e presa ciinele de paza al democratiei) pina se remedia situatia.
Nu va pot intelege, domnilor, chiar nu va pot intelege nici eu. Si mai ziceti ca cititorii vostri sint mai inteligenti decit ai lor?

lui Giconet de Alexandru CAUTIS
05 Decembrie 2007 02:20:25

Gico, tata, vad ca ai net in coada. Da search si vezi ce patesc jurnalistii in tari civilizate, cind semnaleaza in acest mod lacune de securitate. Niciodata nu s-au dus sa bata la usa directorilor idioti si sa le zica:\"Alo, domnu\', nu va suparati, v-ati pierdut serviciul de paza.\". Au procedat la fel ca noi. Au imortalizat problema si au facut-o publica.
A explicat colegul meu Nic Sirbu de ce trebuie sa fie asa.
Spui de puscarie. Ce facem cu cei care erau platiti sa faca paza la aeroport, ba unii au si jurat sa faca paza (tarii)?
Noi am fost atenti cu avioanele, le-am tratat cu jucarii. Eu chiar am mingiiat avionul militar Hercules cum mingii un cal pe grumaz. "Cumiiinteee baiatu! Buun baiat!" Si prin faptul ca am publicat la ce risc erau supuse, am salvat (sper), de la o posibila prabusire, aceste purtatoare de vieti omenesti.
Ce au facut paznicii? Ei au tratat aeroportul cu maxima neatentie. Revin la exemplul cabalin. Calul pe care-l aveau de pazit, ei l-au lasat singur in mijlocul unei autostrazi, in bataia TIR-urilor.
Scuza-ma ca am facut aceasta parabola aero-zootehnica, am vrut sa fiu sigur ca intelegi diferenta.
Si sa fii sigur, Gico, ca, daca nicaieri in lume nu vei vedea o situatie atit de jenanta ca cea semnalata de noi pe Baneasa, nu e din cauza ca jurnalistii lor sint mai rezervati in actiuni.

@gico de Alin Selicean
05 Decembrie 2007 09:24:51

Gico tata... Stii vorba Carcotasilor ? Lasa-neee... De white-hats ai auzit ? Sint asa numitii ethical hackers. In domeniul calculatoarelor. Ce au facut baietii astia e similar unui audit de securitate (ca vad ca ai net si ma gindesc ca esti si cult). Singura diferenta e ca la un audit comandat si asteptat, totul iese "beton"... La unul inopinat, apar bubele... ca si cea semnalata de baieti. Ii ia cineva la trei-pazeste pe cei care fac un audit inopinat ? Nu. Pt ca ei semnaleaza dupa aia problemele. De social engineering ai auzit ? Ma astept sa zici DA, ca ai net. Informatiile astea se puteau afla de oricine care stie cum si cui sa puna intrebari cheie si putea intra acolo EXACT cum au intrat cei doi. Dar e mai simplu sa arunci cu pietre decit sa vezi problema... Am fost pus in situatii jenante la aeroport, pe diferite motive (unghiera, pixuri, laptop, etc), dar in avion ne serveau mincarea cu tacimuri de metal (furculita, cutitase, etc)... Si tu critici... Du-te inapoi la site-urile tale cu fetite... Si dormi linistit, in nestiinta si ignoranta...

Am răspuns şi eu, elegant, poate prea elegant:

Zambet pentru cei care ma contraza de Giconet Bibliotecaru
18 Decembrie 2007 16:17:41

Abia acum am vazut ca sunt persoane care sustin ca incalcarea legii nu este esentiala pentru ca ziaristii au demonstrat ceva.
Sa presupunem ca ma fac ziarist. Sa presupunem ca mi se pune pata si iau o scara de bloc de sus pana jos si incerc daca a uitat cineva usa deschisa. Sa presupunem ca gasesc o usa deschisa intr-o casa in care stapanul este pana jos "la tigari". Sa presupunem ca intru in casa si fac poze apoi le dau la ziar ca sa demonstrez ca as fi putut sa-i fur din casa.
In ce lege de comuna primitiva nu am intrat ilegal in casa?
Doi oameni care intra pe ascuns intr-o zona in care nu au ce cauta (ei nu s-au oprit la poarta, nu si-au declinat identitatea, nu au cerut voie sa filmeze intr-o zona interzisa...) au incalcat legea. Desi au facut asta sa demonstreze ceva, nu-i scuza cu nimic. Desigur, se putea face asta si altfel, foarte legal. Se duceau la conducerea aeroportului si obtineau acordul lor. Cred ca si domniile lor erau interesate sa vada cat de eficienta este paza, mai ales ca plateau acel serviciu.
Dar daca eu sunt oaia neagra...


Eu mă întreb în continuare de ce nu există un proces. Acei doi domni au încălcat legea. De ce nu plătesc domniile lor la fel cum plătim noi toţi ceilalţi? Dacă faptul că au încălcat legea pentru a verifica securitatea… bla-bla-bla, este ceva justificat şi nu o simpla bălăceală a unui joc de-a teroriştii, atunci cred că instanţă de judecată ar trebui să stabilească asta. S-au jucat de teroriştii, au forţat întrarea într-o zonă securizată, şi-au arogat o identitate falsă şi tot ce primesc este un avertisment şi o bătaie pe umăr? Astfel de oameni ajung să scrie de alţii deontologic? În ce ţară trăim! Domnule Doru Buscu, să vă bucuraţi de ei cât mai mult…

Niciun comentariu: