vineri, ianuarie 11, 2008

Binele public vs. interese



DEZBATERI PARLAMENTARE
Şedinţa Camerei Deputaţilor din 17 decembrie 2007, Dezbaterea Proiectului de Lege pentru instituirea Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare
(rămas pentru votul final). (PL nr. 782/2007)




Domnul Bogdan Olteanu:
Proiectul de Lege pentru instituirea Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare. Legea are caracter ordinar. Proiect adoptat de Senat. Raport de adoptare Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic. Suntem Cameră decizională. Dacă iniţiatorul doreşte să susţină proiectul? Domnul deputat Niţă, aveţi cuvântul.
Domnul Constantin Niţă:
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Parcul naţional de tractoare este, aşa cum bine ştiţi cu toţii, în proporţie covârşitoare cu durată de utilizare depăşit, cea mai mare parte a acestora fiind uzate atât moral, cât şi fizic.
În acest context, România se numără printre ţările cu cele mai învechite parcuri de tractoare din lume. În prezent, vârsta medie a tractoarelor existente este de 15 ani, ceea ce echivalează cu vârsta obişnuită de casare din cele mai multe ţări europene.
Având în vedere necesitarea diminuării poluării aerului datorită emisiilor de gaze de eşapament de la tractoare, precum şi respectării angajamentelor asumate cu Uniunea Europeană, a prevenirii introducerii pe piaţă a tractoarelor uzate, cu termen de utilizare depăşit, precum şi pentru reducerea semnificativă a cheltuielilor de exploatare în efectuarea lucrărilor agricole prin acest proiect de lege se instituie programul de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare.
În acest program se creează posibilitatea persoanelor fizice şi juridice de a achiziţiona tractoare noi, performante, menite să contribuie la creşterea productivităţii muncii în agricultură.
Poate beneficia de acest program, respectiv de suma de 17 mii roni orice proprietar, moştenitor al unui proprietar al unui tractor uzat, care a depăşit durata de exploatare normată şi care trebuie să întrunească câteva condiţii. Şi anume: înscrierea la un producător valid pentru achiziţionarea unui tractor nou; predarea celui uzat spre casare unui operator economic; obţinerea unui certificat de distrugere; radierea tractorului şi achiziţionarea unui tractor nou, de la un producător valid.
Credem că, prin adoptarea acestei legi, vom putea să sprijinim în mod eficient şi în mod clar agricultorii şi sigur fermele agricole din România.
Vă mulţumesc.
Domnul Bogdan Olteanu:
Vă mulţumesc foarte mult.
Din partea comisiei, domnul deputat Duşa.
Domnul Mircea Duşa:
Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
La întocmirea raportului s-a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, al Comisiei juridice, al Comisiei pentru agricultură, al Comisiei pentru industrii şi servicii.
Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a studiat proiectul de lege şi propune Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională, adoptarea proiectului de lege, în forma adoptată de Senat.
Domnul Bogdan Olteanu:
Mulţumesc foarte mult, domnule deputat.
Intervenţii la dezbateri generale? Domnul deputat Niţă.
Domnul Constantin Niţă:
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Vreau să vă spun că, cu părere de rău, trebuie să remarc faptul că am iniţiat un proiect de lege care se va adresa producătorilor din Uniunea Europeană, şi mai puţin producătorilor români de tractoare, pentru că, tot cu părere de rău spun că actuala Putere a reuşit să închidă cea mai puternică fabrică de tractoare din România. O marcă de prestigiu, o marcă care a vândut în toată lumea, în prezent este închisă şi probabil că acest proiect de lege va stimula producţia, dar nu din România, ci din Uniunea Europeană.
Asta ca o consecinţă - să spunem - a înţeleptei conduceri a Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului şi, sigur, ce este mai trist este că această fabrică întinsă pe 150 de hectare, probabil va fi unul din proiectele imobiliare de succes în România, în loc de o fabrică modernă de tractoare.
Vreau să vă spun că, cu tractoarele pe care ţăranii le cumpărau prin acest program, fabrica aceasta era remodelată, să spunem, la o producţie de 10 mii de tractoare pe an, cu cele 3000 care erau prevăzute anual prin acest program, fabrica putea să-şi asigure un viitor liniştit.
Din păcate, i-aţi asigurat o moarte liniştită.
Mulţumesc foarte mult.
Domnul Bogdan Olteanu:
Mulţumesc, domnule deputat.
Domnul deputat Ioan Ghişe.
Domnul Ioan Ghişe:
Stimate doamne şi stimaţi domni colegi deputaţi,
Pentru adevărul istoric, este bine ca, în completarea celor spuse de colegul Constantin Niţă, să precizăm că la Braşov şi această societate comercială, fabrica de tractoare, la fel ca şi Fabrica de Autocamioane Roman S.A., de-a lungul celor 17 ani, au fost obiectul unui pact mutual, chiar dacă neexplicitat, între diferitele puteri trecătoare, conducerile sindicale, şi aceste fabrici au falimentat printre altele şi pe fondul unui management neperformant, fiindcă, de-a lungul anilor, de multe ori, conducerile acestor societăţi comerciale erau numite pe criterii politice.
Când spun asta, mă refer la faptul că, nu de puţine ori, în rândul muncitorilor se petreceau manipulări făcute de unii lideri sindicali care, de-a lungul anilor, s-a întâmplat să ajungă şi după gratii, manipulări care duceau la manifestări de stradă ori de câte ori existau intenţii din partea guvernelor să facă acţiuni de reformă concrete.
Aşadar, există un adevăr în cele spuse de colegul Niţă, anume că reformele economice generale au condus spre anumite situaţii nefericite, dar, în acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că şi îngemănarea dintre politic, sindicate şi managementul acestor societăţi, de-a lungul anilor, a dus la falimentarea lor.
Din păcate, muncitorii braşoveni au fost obiect al manipulărilor făcute de-a lungul anilor de către politicieni, în mod special ai Puterii de la vremea aceea şi, ceea ce se remarcă în mod concret, este că managementul a fost lipsit de viziune. Ne aducem aminte că în anul 1991, un important om de afaceri aducea firme importante, cum ar fi Mercedes sau Volvo, dar pe vremea aceea, dacă vă aduceţi aminte unii dintre dumneavoastră, spuneau reprezentanţii Puterii că: "Nu ne vindem ţara."
Aşa este, de-a lungul anilor, au ajuns să o dea pe nimic.
Domnul Bogdan Olteanu:
Mulţumesc.
Domnul deputat Dumitriu.
Domnul Dragoş Petre Dumitriu:
Stimaţi colegi,
Trebuie să remarcăm că ambii antevorbitori sunt personalităţi pe cât de marcante, pe atât de vechi ale Braşovului, aşa încât în privinţa falimentelor şi a întâmplărilor tragice din acea zonă, eu cred că ar trebui să vorbească aşa, cu gura mai întredeschisă.
Revenind însă la tema discuţiei, acest proiect de lege, după părerea mea, este excelent. Îl felicit pe colegul Constantin Niţă şi vreau să vă aduc aminte că producătorii de tehnică agricolă, printre care se înscriu şi cei de la Tractorul, au făcut potecă până la Parlament şi la Guvern. Şi cred că o asemenea lege poate fi începutul unei ajutorări a producătorilor de tehnică agricolă. Deci să extindem, poate, de la tractoare şi la celelalte produse din gama respectivă.
Partidul Conservator va susţine acest proiect de lege.
Vă mulţumesc.
Domnul Bogdan Olteanu:
Vă mulţumesc, domnule deputat.
Rog să se consemneze că, totuşi, iau ajutor de stat; dacă vreţi să-i ajutaţi pe producători, înţeleg să-i ajutaţi pe agricultori.
Domnul deputat Rădulescu.
Domnul Cristian Rădulescu:
Domnul Dumitriu, adineauri, mi-a dat emoţii, făcând o pauză cam lungă când vorbea că acesta poate fi începutul... şi mi-am adus aminte de replica finală din filmul Casablanca: "Acesta poate fi începutul unei frumoase prietenii" PNL-PSD, numai că aici nu este începutul, este continuarea.
Aş vrea doar, ca să nu votez această propunere legislativă doar din deliciul de a fi împotriva Guvernului, să ştiu, totuşi, până la urmă ce gândeşte Guvernul. Fiindcă am înţeles că la comisia de profil a venit un director din minister care a zis că el susţine, dar Guvernul, totuşi, a spus că nu are bani pentru această propunere. Este vorba, acum socotiţi dumneavoastră dacă este mult sau puţin, de 500 de miliarde de lei vechi şi atunci, sigur că n-aş vrea iarăşi să dăm voturi pasionale.
Pentru Braşov eu votez pentru. Dar să vedem şi Guvernul ce zice în privinţa aceasta. Şi Guvernul nu şi-a exprimat poziţia la acest act normativ.
Dacă este cineva "să vorbească acum", citez din nou, "sau să tacă definitiv" sau dacă nu avem pe cineva de la Guvern în privinţa aceasta, să retrimitem legea la comisie şi să vedem ce spune şi Guvernul şi de unde banii.
Vă mulţumesc.
Domnul Bogdan Olteanu:
Vă mulţumesc, domnule deputat.
O să invit la final reprezentantul Guvernului să prezinte un punct de vedere.
Domnul deputat Moisoiu.
Stimaţi colegi,
Vă reamintesc că am fost de acord cu Comitetul liderilor să lucrăm până la epuizarea ordinii de zi; după acest proiect mai sunt doar trei propuneri de adoptare şi apoi respingerile.
Domnul Adrian Moisoiu:
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Stimaţi colegi,
În fond, ascultând pe colegii care au vorbit înainte, dar luând şi cunoştinţă de conţinutul acestei iniţiative parlamentare, pe de o parte trebuie, să laud pe cei care s-au gândit ca să extindă programul "rabla" - de data asta mai departe, în agricultură - dar, în acelaşi timp, să spun drept, eu am constatat că, de fapt, doi colegi ai noştri, primii care au vorbit, au recunoscut că n-au făcut nimic atunci când au avut frânele Puterii în mână. Şi atunci când au avut frânele Puterii în mână, pe perioada de patru ani, acum opt ani sau acum patru ani, puteau, încă de atunci, să iniţieze această măsură care n-ar fi dus la atâtea mişcări sociale câte au fost în ultima perioadă şi care, de fapt, s-au materializat prin privatizarea întreprinderii noastre de la Braşov, prin privatizarea Tractorului şi respectiv fragmentarea acesteia pe bucăţi. Deci, sub acest aspect, spun că, în egală măsură vina aparţine celor care au guvernat.
Pe de altă parte, cred că propunerea sau referirea pe care a făcut-o colegul de la Partidul Conservator puţin mai înainte privind faptul că am putea să extindem aceasta la alte utilaje agricole, eu cred că, de fapt, este o măsură care ar putea să ne facă să gândim asupra întregii industrii româneşti. Ce a mai rămas din ea. Acel puţin. Acele puţine societăţi comerciale de astăzi, care, într-un trecut mai îndepărtat sau mai apropiat, produceau şi erau dotate în mod corespunzător.
Deci, trebuie să ne gândim spre acest lucru şi poate că deviza Partidului România Mare care a susţinut de atâtea ori că nu ne vindem ţara, pentru că avem posibilităţi să revigorăm ţara şi să revigorăm industria României, iată că-şi găseşte o aplicare practică.
Personal, nu sunt de părere să se întoarcă la comisie, pentru că nu este cazul. Agricultura românească, în clipa de faţă, are nevoie de utilaje agricole, are nevoie de maşini agricole, de fapt, acesta este conţinutul acestei iniţiative parlamentare şi Partidul România Mare din tot sufletul o va susţine.
Mulţumesc.
Domnul Bogdan Olteanu:
Mulţumesc.
Domnul deputat Nicolae Popa.
Domnul Nicolae Popa:
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Doamnelor şi domnilor colegi,
Este adevărat, atunci când vorbim de o agricultură performantă, nu putem discuta fără a avea o mecanizare performantă. Şi cu permisiunea dumneavoastră, aş vrea să vă prezint câţiva indicatori, să vedeţi cam pe unde suntem. Practic, agricultura românească are 175 de mii de tractoare, din care peste 60% sunt uzate fizic şi moral. Ca să putem merge la parametri normali, avem nevoie de peste 350.000 de tractoare.
Este adevărat ce spunea şi domnul coleg Niţă, dar vreau să-i aduc aminte, în Comisia de agricultură unde am fost, am încercat tot felul de instrumente şi metode pentru revigorarea acestei uzine mari care a fost o emblemă a fabricilor de tractoare din România şi n-am reuşit. Şi chiar şi domnul Niţă cunoaşte acest lucru că am tot acordat ajutoare de stat de 200 de miliarde, de 300 de miliarde şi de 400 de miliarde pentru revigorare şi pentru punerea pe picioare a acestei uzine. Nu am reuşit. Şi s-a ajuns la ultima formulă pe care am dorit-o cu toţii: privatizarea. Pentru că ne dorim privatizare.
Dar, la noi nu e bine nicicum. Nici dacă facem privatizare, nici dacă nu facem privatizare. Ca atare, noi o să fim de acord cu acest program de înlocuire a tractoarelor vechi, dar vreau să vă mai spun încă ceva. Există o preocupare a Guvernului Tăriceanu şi vreau să vă informez că în bugetul de stat pe anul 2008, la propunerea tuturor colegilor pe care îi avem în Comisia de agricultură, de la toate partidele, să ştiţi, am acordat 2.200 de miliarde pentru cumpărarea a 4200 de tractoare noi pentru dotarea fermierilor şi producătorilor agricoli din România.
Vă mulţumesc.
Domnul Bogdan Olteanu:
Vă mulţumesc.
S-a clarificat...vă dau la sfârşit cuvântul, dacă sunteţi de acord. S-a clarificat, înţeleg, şi problema sursei de finanţare.
Domnul deputat Gabor.
Domnul Gheorghe Gabor:
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Sigur că această iniţiativă legislativă este lăudabilă şi o salut sincer. Vedeţi, totuşi, potrivit dispoziţiilor art.2 din acest proiect legislativ, obiectul legii este diminuarea poluării prin scoaterea din uz a tractoarelor vechi. Iniţiativă lăudabilă.
Dar mă întreb eu care va fi poziţia Partidului Social Democrat atunci când se va pune problema eliminării taxei de primă înmatriculare, taxă care încearcă să elimine, să împiedice aducerea în ţară a unor autoturisme învechite care să polueze. Aceasta este întrebarea.
Mulţumesc.
Domnul Bogdan Olteanu:
Mulţumesc foarte mult, domnule deputat.
Domnul deputat Timar.
Domnul Liviu Timar:
Domnule preşedinte,
Domnilor colegi,
Consider că niciun efort nu este prea mare dacă dorim într-adevăr să redresăm agricultura românească sau cel puţin s-o facem să se asemene cu cea din Uniunea Europeană la care am aderat şi noi.
La această dată, România are cel mai mic număr de tractoare ca încărcătură pe hectar. La această dată, România are un tractor la 50-60 de hectare. Faceţi dumneavoastră o comparaţie cu ţări din Vest care au un tractor la 15-20 de hectare. De aceea, şi în această toamnă, faptul că producătorii agricoli nu au tractoare cu ce să lucreze, nu s-a reuşit să se însămânţeze ceea ce s-a programat. Fiindcă a face într-un timp scurt, când timpul permite, înseamnă că trebuie să ai tractoare şi maşini agricole.
De aceea, eu consider că toţi care suntem aici, dacă dorim într-adevăr redresarea agriculturii româneşti, trebuie, într-adevăr, să-i dotăm pe producătorii agricoli cu tractoare şi maşini agricole.
Vă mulţumesc.
Domnul Bogdan Olteanu:
Mulţumesc, domnule deputat.
Am finalizat dezbaterile generale.
Domnule Niţă, cred că era un drept la replică, dacă nu mă înşel.
Vă rog.
Salutăm prezenţa în sală a domnului deputat naţional Titus Corlăţean. Dânsul e deputat până pe 20, că s-au ridicat câteva întrebări.
Domnul Constantin Niţă:
Înţeleg că majoritatea colegilor va vota acest proiect de lege, dar doresc câteva precizări: în primul rând, colegului de la P.R.M. aş vrea să-i spun că s-a făcut câte ceva în anii când unii au fost pe la guvernare. Nu vreau să spun că am făcut tot ceea ce se putea. Probabil era nevoie să fi reuşit privatizarea societăţii "Tractorul". Nu am reuşit, din păcate, deşi au fost încercări multiple pe această temă.
Sigur că era de preferat ca din cele 150 de hectare, fabrica să se restrângă undeva pe 10-15 hectare, fapt ce a fost gândit la vremea respectivă, însă, din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat. iar în ceea ce priveşte taxa de înmatriculare, vreau să-i spun domnului Gabor că noi vom vota exact aşa cum aţi votat dumneavoastră pentru şi noi împotrivă.
Asta n-are nici o importanţă, cu tractoarele, cu autoturismele. Tractoarele trebuie să-şi desfăşoare activitatea în agricultură, iar autoturismele sunt cele care merg în fiecare zi pe şoselele din oraşe, sate şi aşa mai departe. Deci n-are una cu alta nicio legătură.
Vă mulţumesc şi sper că veţi vota pentru acest proiect de lege.
Mulţumesc foarte mult.
Domnul Bogdan Olteanu:
Mulţumesc foarte mult, domnule deputat.
Domnul ministru Voicu. Punctul de vedere al Guvernului.
Domnule secretar de stat, vă ascultăm. Domnule ministru, vă rog.
Domnul Mihai Alexandru Voicu:
Din partea Ministerului de Finanţe am primit informarea că o retrimitere la comisie ar fi binevenită, nu pentru că respingem proiectul, ci pentru că dorim să analizăm cu atenţie eventualele resurse bugetare pentru această lege.
Domnul Bogdan Olteanu:
Domnul deputat Niţă.
Domnul Constantin Niţă:
Îmi pare rău, domnule preşedinte. Domnule ministru, în comisie s-a stabilit că Guvernul vine cu... sau prin Fondul Naţional de Mediu 510 miliarde sunt alocate pentru această chestiune. Deci, acum ne spuneţi că nu mai avem bani sau cum?
Domnul Bogdan Olteanu:
210 în plus.
Domnul Constantin Niţă:
Păi, nu ştiu. Atunci înseamnă că cel care a votat din partea Guvernului la comisii, daţi-l afară, nu-i bun.
Domnul Bogdan Olteanu:
Domnule deputat, generozitatea vă copleşeşte. Am înţeles că-s 210, nu 510.
Domnul Constantin Niţă:
510.
Domnul Bogdan Olteanu:
Da. Mulţumesc.
Nu mai dau cuvântul pe dezbateri generale.
Se susţine propunerea de retrimitere la comisie? Da. avem o propunere de retrimitere la comisie. O s-o supun votului dumneavoastră.
Vă rog să votaţi.
Vă rog să vă introduceţi cartelele.

detalii vot
RezultatTotalPSDPNLPRMPDUDMRPCMinoritatiIndep
prezenţi: 176 63 28 11 23 15 8 11 17
(DA): 75 - 26 1 19 15 1 5 8
(NU): 84 60 - 9 2 - 5 35
abţineri: 3 - - - - - 1 1 1
absenţă: 14 3 2 1 2 - 1 2 3

Propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsă.
Nu există amendamente admise sau respinse.
Proiectul rămâne la vot final.

COMUNICAT DE PRESĂ
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat următoarele decrete:
• Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 30/2007 pentru reglementarea unor măsuri financiare;
• Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor;
• Decret pentru promulgarea Legii pentru instituirea Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare.

Un comentariu:

Desene Animate spunea...

http://cartonase.blogspot.com/
Va astept sa discutam de dreptul la libera exprimare.