vineri, ianuarie 11, 2008

Dimicatio VI


(conflict 6)
Premierul ţine strâns în mână foile pregătite de consilierii de imagine. Nu prea are încredere în acel text. Este de fapt o recunoaştere directă, oficială, a unui conflict care durează de prea mult timp. Premierul se simte depăşit de ocazia câştigului. Tot ceea ce poate face este să minimalizeze pierderile. Norica Nicolai nu este un câştig atât de mare pentru Justiţie pe cât de grea este pierderea acestei lupte politice. Ziarişti... tribuna, microfoanele, lumina chioară a tubului fluorescent... Nu vrea să citească, este o renunţare la demnitatea girofarului, este o cută a costumului de 5000 de euro... NUUUU
"Am decis să ies astăzi, în faţa dumneavoastră pentru a încerca să pun capăt unui conflict între instituţii ale statului roman
Mă adresez astăzi nu numai preşedintelui Traian Băsescu, ci şi milioanelor de români care se întreabă, justificat, cine va plăti poliţele acestui conflict artificial între Preşedinte şi Primul-ministru.
Românii au fost nevoiţi să asiste, în ultimii 2 ani, la un conflict permanent între două dintre cele mai importante instituţii ale statului. Nominalizarea doamnei Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei este doar numai unui dintre episoadele acestui conflict.
Traian Băsescu ştie foarte bine că nu există nici un argument solid pentru a se opune numirii doamnei Norica Nicolai. Dacă ar fi avut, atunci sunt sigur că mi-ar fi adus la cunoştinţă respectivul argument. De altfel, a avut la dispoziţie aproape 4 săptămâni, pentru a îmi prezenta măcar un argument de ordin legal în defavoarea acestei propuneri.
Nu a făcut-o, deci consider că nu există un astfel de argument. Mai mult, Preşedinţia a aşteptat 4 săptămâni pentru a îmi trimite o scrisoare prin care îmi solicita, pe baza unor motive de ordin personal şi subiective, să renunţ la această nominalizare.
Eu consider că un bărbat de stat responsabil, care are în vedere interesele Justiţiei şi nu interesele personale, nu ar fi aşteptat 4 săptămâni pentru ca apoi să încerce să blocheze activitatea Ministerului Justiţiei.
Un bărbat de stat responsabil, ar fi citit cu atenţie şi Constituţia şi legile în vigoare şi ar fi semnat apoi decretul de numire a ministrului.
Din păcate, domnul Traian Băsescu, a ales să regizeze un nou spectacol public, în care publicul spectator şi plătitor al poliţelor acţiunilor sale nu mai înţelege nimic.
Tocmai pentru că refuz să particip la un astfel de spectacol am decis să nu merg astăzi la întâlnirea pe care a propus-o domnul preşedinte.
De altfel, Constituţia şi decizia Curţii Constituţionale sunt cât se poate de clare: nominalizarea unui ministru nu este obiect de negociere între preşedinte şi premier. Este atributul exclusive al premierului să îşi aleagă miniştrii, iar preşedintele nu are drept de veto.
Prin urmare, întâlnirea de la Cotroceni ar fi fost lipsită de orice fundament constituţional şi legal. Constituţional, premierul nu negociază cu preşedintele nominalizarea miniştrilor.
Dacă preşedintele ar fi dorit să discute despre proiecte ale Guvernului din domeniul Justiţiei, probabil aş fi putut să particip la o astfel de dezbatere. Nu voi participa însă la negocieri, pentru că interesul României nu este negociabil.
Domnule preşedinte Traian Băsescu, interesul României este de a avea cât mai rapid posibil un ministru al Justiţiei.
Prin urmare, ţinând cont de faptul că Norica Nicolai a dovedit că are competenţa, experienţa şi voinţa necesare pentru a continua reforma în Justiţie orice întârziere în numirea ei nu face decât să scadă dramatic şansele României de a avea un raport favorabil pe Justiţie din partea Comisiei Europene.
Vă reamintesc faptul că Raportul Comisiei Europene din iunie anul trecut a fost cel mai bun raport al organismului european despre starea justiţiei din România, de când acest domeniu este monitorizat, şi anume, din anul 1998.
În Raport sunt subliniate în special eforturile pe care Guvernul le-a făcut în acest domeniu, citez „Guvernul român este angajat în reforma justiţiei şi în curăţarea sistemului de corupţie. În toate domeniile, autorităţile române demonstrează bunăvoinţă şi determinare…” - este pagina 5 din Raport. Am demonstrat deci Uniunii Europene că avem voinţa politică de a impune reforme în Justiţie.
Uniunea Europeană însă nu judecă însă după progresele din trecut, ci după progresele din prezent. Iar aceste progrese sunt puse serios sub semnul întrebării de situaţia de provizorat de la ministerul Justiţiei.
Fiecare zi în care amânaţi nejustificat numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei este o zi în care scad şansele unui raport favorabil.
Dacă vreţi să puneţi în pericol interesele legitime ale României, doar pentru a câştiga o bătălie politică mi se pare regretabil. Dumneavoastră veţi fi responsabil în faţa românilor, în cazul în care raportul va fi unul negativ.
Domnule preşedinte Traian Băsescu, România nu îşi poate permite să piardă săptămâni pentru a aştepta numirea unui ministru al justiţiei, nici măcar o zi.
De aceea, având în vedere cele de mai sus, precum şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 356/2007, care nu dă dreptul preşedintelui să respingă o candidatură pentru funcţia de ministru, vă solicit să o numiţi neîntârziat pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.
Consider că a venit vremea să punem capăt conflictului artificial dintre Preşedinţie şi Guvern. A venit vremea ca Traian Băsescu să devină un om politic responsabil."

*//*
Spre seară premierul a mai primit o invitaţie. Conflictul... probabil că nu se va termina niciodată. Oboseala... prea multă oboseală acumulată. Reciteşte pentru a patra oară textul "Vă invit să avem o întâlnire mâine, vineri 11 ianuarie 2008, fie în cursul dimineţii până la ora 11.30, fie după-amiază, după ora 15.00, la orice oră convenabilă dumneavoastră, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria.". Este monoton şi un pic agreabil. Dacă nu ar fi fost reacţia de la CSM poate că ar fi crezut acum această invitaţie... îngroparea securii războiului.
(Acest scenariu, fără nici o legătură cu realitatea, va continua. Sau nu)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumim pentru transcrieri, Bibliotecarule! Utile pentru toata lumea. De aceea ti-am pus linkul si pe blogul meu.

Bibliotecaru spunea...

:)
Mi se va urca cap, prea multe laude.
:)
Mulţumesc. (Bine că nu se vede că roşesc)