vineri, ianuarie 18, 2008
Primarul full options atacă primarul bordurean, că-i mai ortoman
Domnul primar Vanghelie strigă la cei din DNA şi arată cu degetul spre domnul primar Videanu. Motivul ar fi, nici mai mult nici mai puţin, de 60 de milioane de euro. De unde? Din schimbul de terenuri pe care Consiliul General al Municipiul Bucureşti l-a făcut cu omul de afaceri Costică Constanda. Lumea politică ne-a obişnuit, în ultimii ani, cu tunuri imobiliare. Acesta e motivul prin care terenurile se trec dintr-o parte în altă cu o dinamică de nu poţi vedea ce se întâmplă. Sincer, eu nu ştiu dacă domnul Videanu a camuflat un tun silenţios cu terenuri, dar îmi pun un semn serios de întrebare. Domnul primar al sectorului V (de la Vanghelie ) a supus de foarte mult timp atenţiei poliţiei şi DNA astfel de mutări strategice de proprietar, dar nu ştiu să se fi întâmplat nimic.
Domnul Vanghelie pare a cunoaşte îndeaproape mecanismele acestui tip de afacere. În acest caz, domnul Vanghelie spune că evaluarea celor două terenuri a dus la avantajarea lui Costică Constanda. "Municipalitatea a pierdut prin acest schimb mai multe milioane de euro, iar Videanu este cel care a făcut ca aceşti bani să ajungă în buzunarul lui Constanda. În anul 2003, Constanda a primit în schimbul a 1,8 hectare de teren pe care îi câştigase în Satul Francez, o suprafaţă de 3,3 hectare în Parcul Bordei din care Constanda a vândut 5000 de metri pătraţi. În luna ianuarie 2007, Constanda a primit pentru cei 2,8 hectare, care i-au rămas în Bordei, aceeaşi suprafaţă în satul Francez. De aici rezultă că valoarea terenului din Satul Francez a scăzut cu toate că valoarea terenurilor creşte de la an la an”. “Casele de pe terenul din Bordei costă la preţul pieţei aproximativ 4 milioane de euro, dar lui Constanda i s-a dat dreptul să le cumpere la preţul de construcţie care este de 400.000 de euro, în acest fel prejudiciindu-se municipalitatea cu peste 60 de milioane de euro", a declarat primarul sectorului V.
Omul de afaceri va primi şi construcţiile edificate pe terenul din Satul Francez. El ar trebui să renunţe la suma de 17,757 milioane euro şi la cheltuielile de executare silită, bani pe care trebuia să îi primească de la Municipalitate. Constanda mai renunţă şi la despăgubirile evaluate la 12 milioane de euro. Dacă un om de afaceri renunţă la asemenea sume, mă gândesc că trebuie să câştige foarte mult, ori poate este doar părerea mea, părerea unui om care nu se aşteaptă să câştige întreaga sa viaţă nici măcar o mică parte dintr-un milion de euro.
Centrul scandalului este parcul Bordei. Începuturile scandalului îl regăsim în 2003. Atunci domnul Constanda a intrat în posesia unui teren de 3,3 hectare plătite în schimbul a 1,8 hectare pe care i le acordase instanţa în Satul Francez. ONG-uri şi polticieni, printre care Marian Vanghelie, Ion Iliescu, Marius Marinescu, Andrei Chiliman, nu au fost însă cu nici un chip de acord cu măcelărirea Parcului Bordei. Aici tind să le dau dreptate politicienilor. Vicepreşedintele Comisiei de Abuzuri din Senat, domnul Marius Marinescu, odată membru al Partidului Democrat, a depus, alături de reprezentanţi ai grupărilor ecologiste şi ai unor ONG-uri, o plângere administrativă la CSM şi una penală la DNA împotriva completului de judecată în cazul Constanda.
Situaţia este destul de complicată pentru că Consiliul General a apucat să dea în unamitatea vocilor sale un PUZ (Planul Urbanistic Zonal) pe data de 3 noiemnbrie 2007 pe terenul cuprins între Str. Turgheniev nr. 11-15 şi Bd. Aviatorilor nr. 110-112. După atâta scandal, îmi este greu să cred că CGMB a dat acest PUZ în necunoştinţă de cauză. Probabil că aprobarea acestui PUZ a fost impulsionată şi de o decizie a Curţii de Apel care silea municipalitatea la plata a peste 17 milioane de euro către Constanda.
Marian Vanghelie mai face referire şi la cazul Margareta Vărzaru şi îl acuză pe primarul Vanghelie că sub mandatul său Comisia care se ocupă de retrocedările conforme cu Legea 10 a tergiversat “sine die” adevăraţii proprietari în timp ce situaţii litigioase au primit pe “bandă rulantă” titluri de proprietate.
"Îl avertizez pe Videanu că, după ce PD va pierde alegerile pentru Bucureşti, două săptămâni nu vom face decât controale pe Legea 10, pentru că s-au făcut tunuri de sute de milioane de euro", a spus Vanghelie.
Pentru a demonstra că ceea ce spune nu reprezintă vorbe goale, Liderul PSD Bucureşti a adus drept argumente mai multe copii ale unui contract de vânzare-cumpărare din 1996 având ca beneficiar forma Marmosim (care aparţine în parte primarului general al capitalei) în care este vorba de un teren aflat pe Calea 13 Septembrie şi care aparţinuse întreprinderii Vulcan Bucureşti.
"Videanu s-a folosit de poziţia sa în Parlament şi cu sprijinul FPS a cumpărat acest teren cu numai 4 dolari pe metru pătrat, când preţul real era, în acea perioadă, de 200 dolari metrul pătrat".
Să se auto-sesizeze! A cerut primarul Vanghelie.
Domnul Vanghelie nu este de acord nici cu acordarea terenului din autobaza RATB Victoria în schimbul terenului din Parcul Bordei.
În sfârşit, lovitura de graţie este dată lui Adrean Videanu de către consilierii PSD care nu sprijină suspendarea primarului general, aşa cum ar vrea consilierii PC. Mandatul nu trebuie împiedicat pentru a nu-l transforma pe Videanu în mucenic neprihănit.
Se pare că PD-ul îl susţine pe Videanu la încă un mandat. Vom vedea ce va fi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu