marți, ianuarie 29, 2008

Hai să te fac un vot


Institutul pentru Politici Publice a încercat să cuantifice interesul politicienilor pentru ceea ce se întâmplă în parlament. Astfel, domniile lor au făcut un studi privind Activitatea parlamentarilor în sesiunea septembrie - decembrie 2007.

Mi-au atras atenţia nişte nume care au avut foarte puţin timp să voteze, dar altfel au destul timp pentru apariţiile la TV. Eu ştiu că parlamentarii au şi alte treburi în afara şedinţelor de cameră sau de plen, partea vizibilă a activităţii parlamentarilor, dar totuşi se observă că în cazul unor parlamentari absenţele devin o practică obişnuită.
Studiul dă drept exemplu nişte nume:
Prezenţă scăzută: Crin Antonescu (PNL), Viorel Hrebenciuc (PSD), Octav Cozmâncă (PSD), Miron Mitrea (PSD), Dan Ioan Popescu (PC), Gheorghe Copos (PC), Cristian Boureanu (PD-L), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Cozmin Guşă (Independent).

Domnul Crin Antonescu, practic mai activ pe la televiziuni decât primul-ministru, este consemnat cu 0% vot în perioada cercetată. Mi-am spus că este o întâmplare, că poate sfârşitul de an a fost o activitate mai intensă a PNL. Am mers deci pe site-ul Camerei Deputaţilor pentru a vedea adevărul. Am acceptat pagina care prezintă votul electronic (mai este şi alt tip de vot, neînregistrat). Nu ştiu exact ce perioadă este înregistrată, se pare că de prin februarie 2006 până în prezent… ideea este că domnul Antonescu George Crin Laurenţiu a votat din 2899 voturi posibile numai 348, adică 12%.
Domnul Viorel Hrebenciuc, înregistrat de IPP cu 9,98. În site-ul deputaţilor, din aceleaşi 2899, a votat de 408 ori, adică 14,07%
Cel mai interesant este de privit prezenţa la vot pe partide:
PNL 65,72%
UDMR 64,23%
PD 61,29%
PSD 56,02%
Minoritaţi 55,28%
PRM 55,04%
Independenţi 49,78%
PC 49,05%
Se observă că situaţia este pe partide sensibil egală, variază foarte puţin în jurul a 55%. La vârf, cum este şi firesc, coaliţia guvernamentală.
Iată o mare surpriză, în timp ce la senat, preşedintele Senatului, domnul Nicolae Văcăroiu are o singură absenţă la 19 şedinţe, la deputaţi domnul Bogdan Olteanu are 4 absenţe la 24 de şedinţe.

Mă aşteptam ca în Topul deputaţilor cu cele mai puţine proiecte de legi semnate (în întregul mandat) să nu regăsesc nici un nume cunoscut:
Stanescu Alexandru-Octavi, Arges, PSD, 0
Constantinescu Viorel, Buzau, PSD, 1
Fotopolos Sotiris, Bucuresti, Minoritaţi, 1
Kelemen Hunor, Harghita, UDMR, 1
Musetescu Tiberiu-Ovidiu, Teleorman, PSD, 1
Sireţeanu Mihail, Prahova, PSD, 1
Cutean Vasile Emilian, Alba, PSD, 2
Iustian Mircea Teodor, Constanţa, Independent, 2
Marin Constantin, Prahova, PSD, 2
Niculescu-Duvaz Bogdan Nicolae, Tulcea, PSD, 2
Stanescu Mircea, Tulcea, PSD, 2
Voicu Catalin, Bacau, PSD, 2
Stireanu Octavian, Buzau, PSD, 3
Tarniceru Petru, Suceava, PSD, 3
Varga Attila, Satu-Mare, UDMR, 3

La senatori plouă cu nume cunoscute:
Cozmâncã Octav Suceava PSD 1
Markó Béla Mures UDMR 1
Szabó Ilona Covasna UDMR 1
Ion Vasile Buzãu PSD 2
Roibu Aristide Vaslui PSD 3
Copos Gheorghe Arges PC 4
Filipescu Teodor Ilfov PSD 4
Novolan Traian DâmboviNa PSD 4
Oprescu Sorin Mircea Bucuresti PSD 4
Verestóy Attila Harghita UDMR 4
Berceanu Radu Mircea Dolj PD 5
Blaga Vasile Bucuresti PD 5

Cu cele mai multe proiecte semnate, asta pentru comparaţie, sunt Funar Gheorghe, Cluj, PRM, 253 şi Giurgiu Mircia, Cluj, independent, 143

Ce pot să spun mai mult? Citiţi şi domniile voastre documentele:
Activitatea parlamentarilor în sesiunea septembrie - decembrie 2007
Anexa 1 - Situatie circumscriptii
Anexa 2 - Analiza pe partide
Activitatea parlamentarilor in cifre (septembrie - decembrie 2007)
Prezenta deputatilor la sedintele comisiilor parlamentare (septembrie - decembrie 2007)

Când mergeţi la vot, aveţi grijă să nu care cumva să votaţi pe cei care stau deoparte. Gândiţi-vă că le plătiţi acestor oameni salarii, pensii, cazare, maşini de lux, deplasări… asta în timp ce domniile voastre vă gândiţi că vine factura la întreţinere şi nu aveţi cu ce o plăti. L-am auzit, doar un exemplu, pe Cosmin Guşă la televizor spunând că nu face nimic în parlament pentru că nu-l ia nimeni în seamă în cele 20 de secunde la care are dreptul să ia cuvântul… Mă gândesc că atunci poate ar fi cazul să stea acasă, la ce să ne mai ia banii?

3 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Probabil ca alesii neamului nu au stat prea bine cu frecventa nici la scoala...
Si atunci se explica prezenta slaba la sedinte pentru unii parlamentari nominalizati in lista, care este doar urmarea unui stil de munca "sustinuta" aplicat inca din anii de studiu...
N-ar fi bine ca de-acum incolo, sa ni se aduca la cunostinta situatia scolara a acestor domni, inclusiv notele obtinute la purtare printr-o declaratie asemanatoare celei in care trebuie sa-si declare averile?

Bibliotecaru spunea...

Hmmm, domnul Ciorbea a fost premiant şi la creşă dar nu a făcut mare brânză prin politică. La fel şi domnul Constantinescu, la fel şi ... Nu cred că este o legătură între şcoală şi politică. Viaţa ne arată că dimpotrivă...

pescarusul argintiu spunea...

Nu m-ai inteles, se pare ca ai ales alta conditionare.
Eu nu ma refeream ca toti premiantii de la scoala devin premianti si in viata, ci la faptul ca in mod sigur cine incearca sa "smechereasca" scoala, va fi mult mai tentat sa o faca si mai tarziu in alte locuri, inclusiv in politica. Un corigent sau un elev mediocru cu nota 5 la purtare, nu va avea prea mari sorti de izbanda sa se disciplineze politic.
La noi cu "smecheria" se traieste bine nu numai in politica, dar si in afaceri. De presupus ca acest fenomen se va intampla pe termen tot mai scurt... si este de dorit ca smerechia, ca si minciuna sa aiba picioare scurte.