marți, februarie 26, 2008

Doctori care privesc în hârtii şi uită că citesc despre bolnavi


De foarte mult timp semnalez că mulţi dintre doctori s-au insensibilizat la durerea celorlalţi. Unii spun că e de vină lipsa de şpagă. Eu nu cred, eu cred că mulţi dintre doctori au uitat ce este aceea durerea aproapelui. Vorbeam că persoane care beneficiază de aportul în viaţa publică a acestor comisii. Sunt puşi pe drumuri oameni care nu se pot deplasa, vorbim doar de oameni grav bolnavi. Si atunci apar încadrări pentru grupe de handicap minor pentru oameni cu metastaze sau fără un picior... Am vorbit cu astfel de oameni revoltaţi şi, ca să mai destind atmosfera, le-am spus aceiaşi glumă sinistră (dar adevărată): "Probabil că dacă vă puteţi deplasa să vă vadă comisia, nu sunteţi atât de bolnav. Cum aţi vrea să vă încadreze?"

Un vrâncean a leşinat pe holurile Comisiei de Expertiză. Medicii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea au transportat la spital o persoană care a leşinat pe holurile Comisiei de Expertiză a Persoanelor cu Handicap, transmite corespondentul AMOS News.
Astfel de cazuri au loc periodic la comisia de expertiză deoarece numărul personalului care se ocupă de dosare este foarte mic iar oamenii trebuie să aştepte ore în şir să intre în cabinet. Zeci de persoane au avut nevoie de îngirjiri medicale după ce au leşinat, aşteptând să intre la comisie. Un bărbat care suferă de eplilepsie a leşinat ieri în faţa a zeci de persoane care aşteptau la rând.
„La comisia de expertiză o persoană cu handicap a avut o criză şi a necesitat intervenţia medicilor. Acesta a fost transportat la neurologie şi mai apoi la psihiatrie. Dacă la această comisie s-ar suplimenta numărul de personal care să se ocupe de dosare poate nu s-ar mai întâmpla astfel de cazuri“, a precizat doctorul Dănuţ Ceamburu, directorul SAJ Vrancea.
Judeţul Vrancea este fruntaş la capitolul persoane cu handicap, în prezent 17.500 de persoane fiind încadrate într-un grad de handicap, transmite corespondentul AMOS News.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea a întocmit o situaţie potrivit căreia marea majoritate a acestor persoane au fost încadrate într-un grad de handicap din cauza unor deficienţe locomotorii.
Daniela Nicolaş, din cadrul DGASPC Vrancea, spune că cea mai în vârstă persoană care este încadrată într-un grad de handicap are 85 de ani, iar cea mai tânără are 18 ani. În continuare zeci de persoane merg zilnic la Comisia de Expertiză, însă personalul face faţă cu greu numărului de solicitări.
„Adresabilitatea la comisia de expertiză este foarte mare ca urmare a faptului că indiferent de venituri, pot beneficia de drepturi absolut toate persoanele. Am încercat să găsim diferite soluţii pentru a fluidiza numărul persoanelor însă, având în vedere că medicii dau referate tuturor persoanelor care au afecţiuni din copilărie sau nou dobândite, noi nu putem să spunem oamenilor nu veniţi la comisia de expertiză“, a spus Daniela Nicolaş.
Începând cu acest an însă, numărul persoanelor încadrate în grad de handicap va scădea deoarece au fost modificate criteriile medico-sociale pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap. Daniela Nicolaş mai spune că foarte multe persoane cu diabet nu vor mai beneficia de indemnizaţiile cuvenit încadrării într-un grad de handicap. (Nicoleta EPURE)

Doamnelor şi domnilor, din partea sistemul sanitar românesc, vă oferim cântecul de petrecere "Mori bade sănătos, nu mai fi aşa fiţos!"

Niciun comentariu: