vineri, februarie 29, 2008
Raport de activitate
Deputatul în Parlamentul European, Corina Creţu, ne oferă raportul său de activitate şi tendinţele actuale ale politicii social democrate în contextul ultimelor subiecte pe plan intern şi internaţional.
Conferinta de presa
Doresc să abordez atât subiecte legate de activitatea mea şi a colegilor mei din grupul socialist al Parlamentului European, dar şi subiecte legate de politica internă, care au consecinţe directe şi in plan international, inclusiv la Bruxelles.
1. Criza politică din Romania se prelungeste nepermis de mult şi cea mai mare problemă o reprezintă, in acest moment, incapacitatea Preşedintelui României şi a Premierului de a se pune de acord asupra unei persoane care să gestioneze Ministerul Justiţiei. Avem probleme în dialogul cu Comisia Europeană in legatura cu acest subiect, pentru ca este total nefiresc pentru o tara membra a Uniunii Europene sa intre in campania electorala pentru alegerile locale fara un titular al Justitiei. Faptul că în ultimele zile au fost adoptate două moţiuni simple la adresa guvernului reprezintă un semnal de alarmă faţă de lipsa de performanţă a guvernarii. Cea mai raţională soluţie ar fi acum crearea unui consens parlamentar asupra programului de guvernare în lunile care au mai rămas până la alegerile parlamentare. Dezechilibrele evidente din economia romaneasca nu trebuie accentuate de instabilitate politică şi mai ales socială, cu atât mai mult cu cât situaţia economiei la nivel european şi global este ameninţată de o recesiune despre ale cărei proporţii este greu să ne pronunţăm acum.
2. PSD poate să joace un rol important în definirea acestui program minimal de guvernare pentru lunile care au mai rămas din acest mandat parlamentar. Am salutat rezultatele Consiliului Naţional de vinerea trecută, care, sper eu, vor da un suflu nou acţiunii PSD şi o mai marcată identitate de stânga. Sper sincer ca, dupa dezbinarea ultimilor trei ani, partidul sa işi regăseasca, dacă nu unitatea, măcar coerenţa demersului în lupta politică.
3. In legatura cu declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo, as vrea sa spun ca ar fi extrem de neprofesionist dacă autoritatile romane si-ar schimba pozitia, mai ales după ce Preşedintele şi partidele parlamentare au ajuns la o poziţie comună în aceasta privinţa.Poziţia PSE în legătură cu subiectul Kosovo este extrem de nuanţată şi se referă, printre altele, la necesitatea unui control internaţional în Kosovo, definirea unui cadru legal de drept internaţional pentru independenţă şi angajamente clare care să ofere Serbiei şi Kosovo un orizont clar pentru aderarea la UE. De asemenea, se insistă pentru alocarea unor fonduri pentru ajutorarea Serbiei şi a provinciei Kosovo, precum şi pentru refugiaţii sârbi.
4. In alta ordine de idei, astazi am adresat ministrului de externe, dlui Adrian Cioroianu, o scrisoare deschisa, pornind de la dezbaterile din aceasta saptamana in cadrul grupului parlamentar al UE pentru relaţiile cu Congresul American, din care fac parte si din care a facut parte si dl Cioroianu inainte de a fi ministru de externe. Dupa cum probabil stiti, Cehia este pe cale să obţină, pe baze bilaterale, un acord cu SUA in problema vizelor, fapt care a starnit controverse in interiorul Comisiei Europene. In opinia mea, tarile care negociaza aceasta problema cu Statele Unite ar castiga mult mai mult daca ar actiona in comun sic red, in acelasi timp, ca există o datorie de solidaritate din partea vechilor membri de a sustine noile state membre ale Uniunii in demersul lor. De aceea, ii propun ministrului roman de externe demararea unor consultari cu omologii sai in vederea unei actiuni comune pentru realizarea unui acord in vederea obtinerii vizelor in relatia cu SUA, concomitant cu solicitarea unui sprijin mai active din partea Comisiei Europene.Am dat deja publicitatii deja textul integral al scrisorii mele catre seful diplomatiei romane.
5. Un alt subiect se refera la toate aceste dezbateri privind votul uninominal. Acum, când se pregăteşte adoptarea sistemului uninominal, este un moment propice rezolvării unitare a problemei alegerii eurodeputaţilor. Cum la nivelul UE toate ţările membre practică votul pe listă în cazul alegerilor europene, pentru a fi coerenţi în modul de alegere, eu propun ca partidele politice sa gandeasca in ce masura poate fi adoptat, pentru alegerile europarlamentare din 2009, votul preferenţial pe listă, care are avantajul ca ofera cetatenilor posibilitatea să aleagă de pe lista unui partid pe aceia care cred ei că sunt cel mai bine pregatiti si pot reprezenta cel mai bine interesele tarii si ale cetatenilor ei in Parlamentul European.
6. Vreau sa va mai informez ca, in cursul acestei săptămâni, am înregistrat Declaraţia scrisă privind traficul de femei în scop de prostituţie în Uniunea Europeană, care se vrea a fi un semnal de alarmă pentru adoptarea de măsuri care să remedieze situaţia din prezent.
7. În acelaşi registru de preocupări, se înscrie organizarea, la propunerea pe care am adresat-o in calitate de membra a Comisiei de Dezvoltare, a Zilei Socialiste Europene a Dezvoltării, la Bucureşti, la 1 octombrie anul acesta. Alegerea României pentru organizarea Zilei Socialiste Europene a Dezvoltării, la care vor participa personalităţi importante ale PSE şi ale PE, reprezintă un succes şi un prilej pentru dezbaterea temelor importante ale dezvoltării durabile şi combaterii sărăciei. La reuniunea vor fi abordate următoarele teme: rolul noilor state membre în cooperarea europeană; rolul media în promovarea şi susţinerea politicilor publice de dezvoltare în noile state membre; rolul femeilor în procesul de definire a politicilor de dezvoltare; comunităţile locale şi Agenda 2000.
8. De asemenea, în cadrul comisiei de Dezvoltare a Parlamentului European am fost numita raportor pe trei rapoarte, in legatura cu care voi reveni atunci can dele vor intra in dezbaterea Parlamentului.Daca doriti detalii in legatura cu aceste rapoarte sau cu alte teme pe care le-am supus astazi atentiei, astept cu placere intrebarile dvs.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu