miercuri, februarie 27, 2008

Dezvoltare regională


Corepondenţă din Bruxelles de la Carmen DINU - Primele contracte pentru proiecte de dezvoltare regională vor fi semnate la sfărşitul lui martie, a anunţat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, la Bruxelles, cu ocazia vizitei sale la instituţiile europene.
Borbely spune ca este vorba de circa 90 de proiecte, cu o valoare totala de circa un miliard euro, pentru care au fost asigurate circa 60 milioane euro, in 2007, pentru pregatirea lor, respectiv studiile de fezabilitate necesare accesarii fondurilor comunitare.
"Proiectele vizeaza lucrari de infrastructura regionala si locala. Suntem constienti ca greul abia acum incepe, pentru ca trebuie respectate procedurile comunitare de derulare a proiectelor", spune ministrul roman.
La audierea din cadrul reuniunii Comisiei REGI a Parlamentului European, Borbely a prezentat stadiul pregatirilor Romaniei pentru folosirea fondurilor destinate dezvoltarii regionale si a raspuns la intrebarile deputatilor europeni aceasta tema. Borbely spune ca a fost placut surprins sa constate ca deputatii cunosc foarte bine Romania si probleme sale. Tocmai de accea, spune ministrul roman, Romania trebuie sa dea la Bruxelles semnale clare privind aceste proiecte, care pot contribui la micsorarea disparitatilor dintre Romania si alte tari UE. El i-a informat pedeputatii comisiei REGI ca proiectele de cooperare transfrontaliera cu Bulgaria au fost deja lansate, in 18 martie urmand sa fie lansate si cele de cooperare transfrontaliera cu Ungaria.
La Bruxelles, Laszlo Borbely s-a aflat timp de doua zile la Bruxelles, prilej cu care s-a intalnit cu Danuta Hubner, comisar european pentru politica regionala, Luc Van den Brande – Presedintele Comitetului Regiunilor, Gerardo Galeote, presedintele Comisiei de dezvoltare regionala REGI, dar si cu europarlamentarii romani. Borbely s-a intalnit si cu directorul responsabil pentru Romania, Jean-Marie Seyler, si cu seful Unitatii Romania, Anastassios Bougas, la Directia Generala Politica regionala din cadrul Comisiei Europene, si acparticipat la Conferinta Regions for Economic Change, organizata de Comisia Europeana. (Carmen DINU )

Niciun comentariu: