duminică, februarie 24, 2008
Europarlamentarii UDMR despre Kosovo
Declaraţia lui Gyula Winkler
Salut participarea activă şi asumarea răspunderii din partea Uniunii Europene în identificarea soluţiilor problemei Kosovo. Constat cu satisfacţie asumarea răspunderii de către Parlamentul kosovar în legătură cu respectarea principiilor democraţiei, egalităţii în drepturi a cetăţenilor, precum şi protecţiei minorităţilor etnice. Sper că se va constitui solidaritatea dintre statele membre UE în interesul unei acţiuni eficiente în problema Kosovo. Solidaritatea în această problemă trebuie să se manifeste prin recunoaşterea neîntârziată a independenţei Kosovo de către statele membre.
Uniunea Europeană trebuie să sprijine eforturile Kosovo de a deveni un stat democratic european. Salut intenţiile declarate ale UE de a fi o prezenţă marcantă în perioada următoare în regiune, deoarece astfel Uniunea contribuie în mod nemijlocit la stabilitatea din Balcani de Vest. Îmi exprim încrederea că minoritatea sârbă din Kosovo va beneficia de cele mai ferme garanţii în legătură cu asigurarea drepturilor individuale şi colective pe pământul natal.
Asumarea răspunderii Uniunii Europene în Kosovo are putere de exemplu. Ştim că toate minorităţile etnice europene se află în situaţii particulare, neexistând soluţii generale, însă Uniunea Europeană trebuie să-şi asume un rol activ în asigurarea drepturilor individuale şi colective pentru comunităţile etnice minoritare.
Crearea cadrului legal de reglementare la nivelul Uniunii Europene a drepturilor minorităţilor etnice din statele membre este imperios necesară.
Declaraţia lui Csaba Sógor
Duminică am fost personal la Pristina. Este un fapt rar acela de a fi prezenţi la declararea independenţei unei ţări. Prezenţa mea am considerat-o un mesaj: chiar dacă pentru mulţi decizia a fost dureroasă, ea a fost anunţată în astfel de condiţii încât nu ne-am temut.
Independenţa a fost declarată în hotelul la intrarea căruia cu ani în urmă oaspeţii erau întâmpinaţi de inscripţia: Accesul câinilor şi albanezilor este interzis!
Procesul care a declanşat independenţa Kosovo nu a fost iniţiat de UE. L-a declanşat Serbia prin faptul că nu a garantat cetăţenilor din regiune drepturile fundamentale ale omului, drepturile individuale şi colective.
UDMR se situează pe poziţia conform căreia România ar trebui să recunoască cât mai repede independenţa Kosovo. Cei care se feresc să recunoască situaţia efectivă au, probabil, probleme nesoluţionate şi cu minorităţile din propria ţară.
De la înfiinţarea sa, UDMR a dorit şi doreşte şi acum să lupte pentru drepturile maghiarimii din Transilvania exclusiv cu mijloace politice, parlamentare, respingând mijloacele violente.
De acum poate fi clar pentru toată lumea că problema drepturilor individuale şi colective ale minorităţilor naţionale tradiţionale nu poate fi doar problema internă a unei ţări. Este timpul să se elaboreze, la nivelul Uniunii Europene, un acord unitar, obligatoriu pentru toţi şi care să satisfacă şi minorităţile naţionale.
Sarcina principală a UE este de a oferi sprijin nu doar Kosovo şi Serbiei, ci întregii regiuni a Balcanilor de Vest în domeniul stabilităţii, al dezvoltării economice şi sociale a regiunii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu