marți, februarie 26, 2008

Eveniment cultural


Orchestra filarmonică din New York a susţinut, marţi, un concert istoric la Phenian, capitala Coreei de Nord, una dintre cele mai închise ţări din lume, pe fondul negocierilor pentru închiderea programului nuclear al regimului comunist.
Sosiţi, luni, în Coreea de Nord, cei 106 membri ai orchestrei, dirijată de Lorin Maazel, au avut în program imnurile naţionale al SUA şi al Coreei de Nord şi muzică de Anton Dvorak, Richard Wagner şi George Gershwin.
Concertul, care a durat o oră şi jumătate, a fost retransmis în Coreea de Nord şi în lume. Orchestra filarmonică din New York a cântat în faţa a 1.500 de invitaţi, la Marele Teatru din Phenian.
Reprezentaţia constituie o premieră, de vreme ce Statele Unite şi Coreea de Nord sunt, virtual, încă în război, deoarece între cele două ţări nu s-a încheiat un tratat de pace după războiul din Coreea (1950 - 1953). În plus, cele două state sunt încă în negocieri pentru închiderea programului nuclear nord-coreean.
La concert nu a asistat niciun oficial american, dar dimensiunea politică a concertului a fost evidentă. "Este o mică uşă deschisă de guvernul nord-coreean, care a fost de părere că este timpul să se întredeschidă o uşă", a spus Lorin Maazel înainte de concert. Dirijorul a confirmat că decizia de a susţine acest concert a fost îndelung discutată de responsabilii orchestrei, mai ales cu principalul negociator american la Phenian, secretarul de stat adjunct pentru Afaceri asiatice, Christopher Hill, care în cele din urmă a aprobat evenimentul.
Concertul reprezintă un schimb cultural fără precedent între SUA şi Coreea de Nord, care a plasat regimul comunist pe "axa răului". Concertul are loc la un an de la încheierea unui "acord al celor şase" (Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, China, Rusia şi Japonia), care prevede închiderea programului nuclear nord-coreean în schimbul unui ajutor energetic de un milion de tone de petrol. Însă aplicarea termenilor acordului a cunoscut câteva eşecuri în ultimele săptămâni, SUA acuzând regimul comunist de menţinerea unui program secret de îmbogăţire a uraniului, iar Coreea de Nord plângându-se că nu a primit ajutorul promis.
Ca un lucru insolit, unul dintre membrii Orchestrei filarmonice din New York, violoncelistul român Valentin Hirsu, în vârstă de 60 de ani, intenţionează, pe timpul şederii sale în Coreea de Nord, să afle ce s-a întâmplat cu trei nord-coreeni orfani care i-au fost colegi la Şcoala de muzică nr. 1 din Bucureşti. Unul cânta la pian, unul la clarinet şi unul la flaut. Cei trei copii, rămaşi orfani din cauza războiului, au petrecut şase ani în România, după care au fost luaţi în ţara lor natală.
După absolvire, Hirsu a avut o carieră de succes în România, ca violoncelist solo. În 1975, el a emigrat în Israel, iar în 1973 a plecat în SUA, unde a câştigat un loc în Orchestra flarmonică din New York, în 1976.
Hirsu a păstrat o fotografie în care apar şi foştii săi colegi nord-coreeni pe care a dat-o lui Fred Carriere, directorul executiv al Korea Society, care a ajutat logistic orchestra pentru deplasarea la Phenian. Carriere i-a comunicat, luni, lui Hirsu, că nu a putut da de urma celor trei.
Violoncelistul a declarat că nu se va lăsa bătut şi că va întreba orice muzician nord-coreean dacă ştie ceva de soartea foştilor colegi. "Pot să-i găsesc singur", a spus acesta.

Niciun comentariu: