luni, februarie 25, 2008
Baza de date LPIS
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a pus la dispoziţia fermierilor un program de prezentare a hărţilor digitale din baza de date LPIS, accesibil prin internet începând cu data de 21 februarie 2008
Această bază de date conţine imagini aeriene ale întregii suprafeţe agricole a ţării, limitele administrative şi limitele suprafeţelor de teren (blocuri fizice) necesare fermierilor pentru identificarea parcelelor agricole pe care le utilizează şi pentru care pot depune cerere de sprijin financiar de la Uniunea Europeană şi de la bugetul naţional.
Instrumentul este util tuturor fermierilor care au acces la internet, dar mai ales autorităţilor locale şi specialiştilor APIA, Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA), Direcţiilor Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), agenţilor agricoli de pe lângă primăriile comunelor. Aceştia vor asista fermierii la identificarea corectă a parcelelor agricole. Programul poate fi accesat pe baza unei parole care va fi furnizată fermierilor şi instituţiilor implicate în campania de depunere a cererilor de sprijin financiar 2008 de către centrele judeţene/locale APIA.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - LPISweb
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
Laudabila actiunea Agentiei de Plati pentru Agricultura APIA de furnizare de harti digitale pentru fermierii romani.
Continui insa sa ma amuz de gradul extrem de redus, atomizat chiar, de accesibilitate la aceasta informatie a taranului roman traditional. Sa fim seriosi, sa stam stramb si sa gandim drept, sincer chiar credeti ca procurarea unui PC si mai apoi grija racordarii la internet este o prioritate la sat ?! Acum taranul asuda si se gandeste la araturile de primavara si la posibilitatea reala de a investi in seminte de calitate si daca punga ii permite, poate in ceva ingrasaminte pentru sol, ca la utilaje agricole nu indrazneste sa mai spere.
Parola pentru lucratorul agricol numit pompos si nefiresc de americanesc "fermier" este doar "munca" pe branci, ca si pana acum.
Probabil ca aceste scheme si reprezentari grafice ale suprafetelor arabile vor servi cel mai probabil drept material didactic pentru studentii agronomi si cei de la imbunatatiri funciare si altor specialisti de la oras.
De ce ar fi ceva simplu când poate fi complicat?
Consider comentariile anterioare, usor simpliste, cu tot respectul pentru autori, pentru ca pun chestiunea in termenii 'sau'-'sau', prin retorica intrebare: "chiar era asta cea mai mare prioritate?".
Raspunsul meu e simplu: acest instrument a fost facut ca sa ajute pe oricine are acces la internet. Pentru constructia lui nu s-a luat din banii pentru alte proiecte. Alternativa la Lpisweb era... nimic. Era mai bine sa nu fie?
Nu este vorba despre utilitatea Lpisweb, este evident că acesta este util. Problema este că această bază de date ar fi putut fi simplă, ceva asemănător cu funcţia map din google. Dar modelul de gândire este un pic mai complicat în minţile celor de la stat. De exemplu, instituţiile statului au făcut un sistem prin care să poţi trimite declaraţiile prin internet. Foarte bine şi frumos. Decât că sistemul juridic românesc lucrează însă cu semnătura şi stampila pe o foaie de hârtie şi un număr de înregistrare. iată că omul trimite electronic declaraţia, dar apoi vine cu hârtia să primească stampila şi numărul de intrare. Şi atunci care e avantajul? Cam aşa şi aici, posesorul de internet este avantajat, decât că problema este atât de dificilă încât mai bine te lipseşti.
Revin, pe sistemul Google maps se suprapune o imagine video preluată de satelit cu o hartă desenată, rutieră, de ce nu s-a făcut la fel şi cu aceasta, fără să fie nevoie sa-ţi faci cont sau altceva complicat, la fel de liber ca şi google maps. Practic imaginea din satelit ar putea fi chiar din Google, mai trebuie făcută harta. Este o problemă simplă care are o rezolvare simplă. Domnule Răzvan, încercaţi, puneţi-vă în pielea unui ţăran român, nu foarte priceput în ale internetului, şi folosiţi programul. Eu nu sunt împotriva programul ci împotriva faptului că acest contract al programului a fost derulat de nişte oameni care nu au avut o competenţă minimă în acest domeniu... pe scurt, nu au ştiut ce să ceară.
Citeva precizari:
1. Acest program a fost facut de un Proiect Phare de Infratire (http://lpis.apia.org.ro/German_IACS_Twinning.pdf ). APIA nu a dat nici un ban pe el.
2. Programul nu este facut ca sa livreze aceleasi functii ca Google Earth. El este facut cu un scop precis: sa serveasca fermierilor la identificarea parcelele agricole in functie de sistemul de blocuri fizice care acopera romania (adica in LPIS).
3. Oamenii care au facut acest program sint cei mai competenti oameni posibili: sint experti germani, angajati in diverse Agentii de Plati din Germania (in mai multe landuri) care au lucrat cot la cot cu APIA ani de zile si stiu EXACT de ce anume e nevoie.
4. APIA nu are un sever atit de puternic ca cel(e) pe care ruleaza Google Earth. Dimpotriva, are un server mic, chiar prea mic pentru nevoia din ce in ce mai mare. O sa se chinuie sa ia ceva mai mare, pina atunci aplicatia a fost dezvoltata pentru serverul existent. Ne-are trebui un server cu 16 procesoare care costa vreo 20.000 de euro. Ni-l donati dvs? :)
5. E usor si critici si sa spui "de ce n-au facut Google Earth". E mai rar intilnit sa stai o clipa si sa te miri: wow, avind in vedere ce computere amarite au si faptul ca aplicatia asta a fost gratis, e uimitor cum au putut sa faca din rahat bici si, culmea, sa mai fie si accesat de o multime de oameni, care - asa imperfect cum e - il considera foarte util..
6. A fost o vreme cind taranul roman nu stia nici sa conduca masina. Si iata-l acum, cu masinuta second-hand cu numar de Italia, facand picnic la marginea drumului si ascultind manele... Vremurile se schimba si daca o tehnologie noua exista si ne face viata mai usoara, se vor gasi si oamenii care sa o foloseasca.
Cu stima,
Razvan (un insider)
Domnule dragă, eu nu vă contrazic. Mă bucur că am prilejul de a discuta cu un "insider". Trebuie să înţelegeţi însă că un simplu cetăţean nu poate suna la sediul APIA pentru a cere explicaţii sau, eventual, să se ducă la director, ori ministru pentru a-l scutura de poalele hainelor.
Eu unul nu vă contrazic în nici un fel, deşi nu văd de ce această aplicaţie ar necesita "un server cu 16 procesoare care costa vreo 20.000 de euro", dar cum nu sunt specialist...
Poate ar fi bun şi unul mai scump, de exemplu un IBM #B-9117-570T4 că e la ofertă cu ieftinire de 130 mii dolari.
Eu, ca simplu cetăţean, nu am auzit că APIA are nevoie de 20 mii de euro pentru un server care să facă programul Lpisweb operaţional ci am citit următoarea ştirea care a fost cap de afiş o săptămână.
"APIA intentioneaza ca cumpere un lot de 55 de masini de teren cu patru usi, cinci locuri si tractiune 4x4, pentru un pret de maxim cinci milioane lei. Totodata, institutia vrea sa achizitioneze doua loturi de ATV-uri, de 125 si, respectiv, 70 de bucati, pentru care pretul maxim stabilit este de 5,3 milioane lei, respectiv 4,2 milioane lei."
Poate că ar fi putut renunţa la o maşină de teren pentru a lua acel server.
Oricum, mulţumesc că mi-aţi adus la cunoştinţă şi merg pe încredere făcând lobby pentru acest server. Sper să nu provoc o interpelare parlamentară "aiurea în tramvai".
@ Razvan
Am presat un pic clasa politică şi, se pare, că am făcut-o de pomană. Am primit următorul răspuns:
@Bibliotecaru
Acest sistem de calcul este pe cale de a fi achizitionat si asta pentru ca fondurile care vin de la Europa trebuie sa fie acordate in mod corect. Invatam sa fim rigurosi. Nu stiu daca in sedinta de Guvern de azi s-a aprobat dar cu certitudine stiu ca nu mai e nevoie de lobby pentru rezolvarea acestei probleme...
Domnule Răzvan, dacă într-adevăr aşa este, mă dezamăgiţi. Am folosite un white-card şi am pus oamenii la muncă absolut degeaba. Dacă nu este aşa şi nu s-au rezervat fondurile, probabil că problema serverului se va rezolva... se va mai face licitaţie... va mai dura un pic.
Buna ziua, din nou. Multumiri de "presare".
APIA are intr-adevar nevoie de o gramada de lucru, inclusiv masini de teren si ATV-uri, caci controlul pe teren al subventiilor nu se poate face nici cu bicicleta, nici cu pasul. Controalele se fac de echipe inalt specializate cu instrumente de masurare de mare precizie si care o norma de control pe zi (in medie, cam doua ferme). Selectia fermelor pentru control se face atit aleator (pentru o parte din ele) cit si pe baza unei analize de risc (pentru majoritatea). Ca urmare, o echipa de inspectori poate sa aiba de controlat niste parcele aflate in cele mai "imposibile" locuri din punct de vedere al accesului. Vara trecuta am avut ocazia sa vad niste astfel de controale facute in locuri greu accesibile. Multi au criticat APIA ca isi cumpara "jeepuri", insa ar fi interesant de urmarit munca unei echipe de inspectori (2) pe parcursul unei zile din campania de control, pentru a realiza ce inseamna controlul pe teren, ce inseamna sa trebuiasca sa masori 10 parcele intr-o zi, imprastiate eventual pe o suprafata de 100kmp...eventual una greu accesibila.
Serverul va fi intr-adevar cumparat pina la urma, insa mai dureaza un pic pina e gata licitatia din fonduri Phare. Departamentul IT din APIA are niste oameni foarte competenti care stiu ce au de facut, si pentru care, personal, am un mare respect. Si, apropo, dezvoltarea softului APIA, are relativ putin de-a face cu Departamentul IT al Agentiei, fiind in sarcina unui contractor extern.
Nu vreau sa fiu aici un "reprezentant", "o voce" sau "un avocat" al APIA. De fapt, nici nu lucrez la APIA, sint doar o persoana care a avut o anume contributie la proiectul IACS si care a ajuns sa stie "de ce-urile" din spatele lucrurilor. In nici un caz nu vreau sa reiasa ca parerea mea e ca ele nu pot fi imbunatatit sau ca APIA nu mai are multe de facut.
Va salut cu stima si va doresc succes pe blog, in continuare.
Toate bune,
Razvan
io nu inteleg ce tot aveti cu nea gheorghe. nea gheorghe e doar taran si nici pe departe fermier. dupa cum se spune pe aici programul a fost creat pentru fermieri. acei nea gheorghe care au 2, 3, 5 hai 15 ha in exploatare nu au ce face cu asa ceva. motive ar fi mai multe. oricum ei nu ar trebui sa existe ci doar fermieri adevarati mari care pot face ceva frumos nu doar sa-si omoare timpul. acei fermieri adevarati va asigur ca au cel putin un calculator care in majoritatea cazurilor este conectat la internet si stiu cum sta treaba cu mantocaria asta de internet. daca nu stiu sigur o sa invete sau au pe cineva (angajat sau nu) care chiar se pricepe. deci programul isi atinge in totalitate scopurile pentru care a fost creat cu toate ca este oarecum simplist. eu ma asteptam la ceva mai elaborat cu impartirea fiecarui bloc fizic in parcelele declarate de fiecare si identificarea celui ce a declarat-o , suprafata , etc.
Acum doi ani, cuprins de o manie a hobby-ului agricol, am plantat pe balcon nişte roşii. Un prieten mi-a bătut obrazul că astfel defavorizez marii cultivatori. Avea dreptate, fiecare ar trebuie să aibă rolul lui social. Din păcate Nea Gheorghe, ţăranul, nu-şi poate câştiga pâinea făcând artă populară. În aceste condiţii face şi el ce poate. Dacă Europa dă ceva, ar trebui să ia şi el.
Banii ashtia care se dau prin agentie ajung la doua categorii de oameni:
-ajutor social pentru tarani
-surse de cresterea calitatii produselor agro-alimentare (asa cum scrie in PAC) pentru fermieri.
Sunt sigur ca site-ul este destinat celei de a doua categorii!
De fapt site-ul este de informare generală a publicului.
Trimiteți un comentariu