duminică, iulie 20, 2008

Amintirile Bucurescilor: Grădina cu Tei


Una dintre cele mai mari şi mai frumoase grădini din vechiul Bucureşti se afla situată pe o parte din moşia Colentina, care aparţinuse domnitorului Grigore Ghica al IV-lea (1822–1828).

Grădina cu Tei era de fapt o adevărată pădure care îmbăta vizitatorul cu parfumul florilor sale.

sigiliu


De primăvara devreme şi până toamna târziu, aici se încheiau toate chiolhanurile celebre ale locuitorilor oraşului, atraşi de produsele de zahana ale restaurantului de lângă Moara Toboc. Tot aici se găseau din belşug preparate din peşte proaspăt, care se pescuia din lac, de cele mai multe ori în prezenţa consumatorilor. Aici se puteau servi crap la proţap, crap la grătar, plachie, saramură de burtă de crap, saramură de biban şi roşioară, raci fierţi cu mujdei de usturoi etc.

parc tei

Vara, această grădină era un apreciat loc de petrecere pentru cei care veneau să se răcorească şi să facă o baie în Lacul Tei.

Între cele două războaie, era de bon ton pentru lumea bună să prindă răsăritul soarelui la o ciorbă de burtă şi la o tochitură sau tuzlama, preparate care dregeau urmele chefului de la vreunul dintre numeroasele restaurante din centrul oraşului. (Ştefania Stan - AMOS News)

Niciun comentariu: