duminică, iulie 13, 2008

Casa de Cultură a municipiului Arad este prezentă la Avignon


Proiectul „Thespis”, iniţiat de Casa de Cultură a municipiului Arad în urmă cu patru ani, a debutat cu dreptul şi la ediţia 2008 a secţiunii „Off” a Festivalului de teatru de la Avignon, Franţa, transmite corespondentul AMOS News.
The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Thespis_-_Illustrated_London_News_Jan_6_1872.png/800px-Thespis_-_Illustrated_London_News_Jan_6_1872.png” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.off-monroeplayers.org/graphics/Thespis/ThespisCityPaper.bmp” cannot be displayed, because it contains errors.
Proiectul a urmărit încă de la început promovarea artei teatrale româneşti, precum şi a dramaturgiei contemporane româneşti şi est-europene, prin stimularea parteneriatelor şi a coproducţiilor care să concentreze în spectacole cât mai multe identităţi culturale.

„Thespis” a urmărit şi iniţierea unui alt proiect: înfiinţarea unui teatru al Estului european. Propunerea Casei de Cultură a municipiului Arad a fost acceptată de către Universitatea din Avignon. Prin urmare, din acest an, în sala d`Escalade a Universităţii din Avignon funcţionează Theâtre de l`Europe de l`Est, în administrarea directă a instituţiei arădene. Teatrul Europei de Est este o instituţie inedită chiar şi pentru marele festival avignonez, deoarece aduce în atenţie identităţi culturale mai puţin cunoscute pentru publicul de limbă franceză.

Teatrul Europei de Est are o sală de 60 de locuri, dispunând de toate dotările tehnice. Încă din primul an al existenţei sale, proiectul este finanţat de către Primăria municipiului Arad, Consiliul Local al Municipiului Arad, Institutul Cultural Român şi de către Organizaţia Internaţională a Francofoniei, de sub egida Ministerului Culturii din Franţa .

Anul acesta, în cadrul proiectului „Thespis”, este prezent pentru a doua oară consecutiv spectacolul „Hymnus”, în regia lui Radu Dinulescu, după piesa dramaturgului maghiar Gyorgy Schwajda. Producţie a Casei de Cultură a municipiului Arad, „Hymnus” a fost declarat de către presa de specialitate din Franţa „cel mai bun spectacol” al ediţiei 2007, fiind ales pentru premiul „Coup de coeur de la presse” din peste 900 de spectacole prezente în festival. Varianta din acest an îi are în distribuţie în rolurile principale pe Victoria Cociaş (actriţă a Teatrului Nottara), Pavel Bârsan (actor al Teatrului Naţional din Constanţa) şi cinci actori ai Teatrului „Fani Tardini” din Galaţi, Liliana Lupan, Cristian Gheorghe, Aurel Bâtcă, Gabriel Velicu şi Vasile Dănilă.
The image “http://www.hotes-en-provence.fr/images/Avignon.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Proiectul „Thespis” mai include pentru ediţia Avignon 2008 trei producţii ale Teatrului de Marionete din Arad, „Le petit chaperon et le chat botte”, în regia lui Victor Ioan Frunză, „La coloeur de nos reves”, în regia lui Bogdan Drăgulescu, „La reine des neiges”, în regia lui Victor Ioan Frunză, apoi o producţie a Casei de Cultură a municipiului Arad, spectacolul muzical „Rromak” (inspirat din folclorul ţigănesc din Rusia şi fosta Iugoslavie) , al trupei cu acelaşi nume, o producţie a Teatrului Gulliver din Galaţi, „Le Chateau de Carpates”, în regia lui Bogdan Drăgulescu, precum şi coproducţia Teatrului Naţional din Constanţa şi a companiei franceze Grand Desherbage „Sortez de l`armoire monsieur Cioran”, după un text al lui Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu, şi nu în ultimul rând o producţie a Facultăţii de arte teatrale din Târgu Mureş, în regia Oanei Leahu, după un text de Antoine de Saint Exupery.

Avignon Off 2008 reuneşte peste 800 de companii de teatru, din peste 80 de ţări. Cele 140 de spaţii de joc (teatre, cluburi, curţi interioare, foste biserici, săli de sport etc.) găzduiesc circa 1000 de spectacole în fiecare zi, în perioada 10 iulie - 3 august. (Paul Preda - Amos News)

Niciun comentariu: