joi, iulie 17, 2008

Grupul ALDE solicită o comemorare parlamentară a memoriei lui Geremek


Delegaţia română liberală din Parlamentul European îşi exprimă profundul regret faţă de moartea colegului liberal polonez, Bronislaw Geremek – decedat duminică într-un tragic accident de circulaţie.
The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Bronislaw_Geremek.jpg/225px-Bronislaw_Geremek.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Personalitate remarcabilă a reunificării Europei, profesorul Geremek a constituit pentru toţi un exemplu de devotament naţional în lupta pentru democratizarea Poloniei, de dăruire totală pentru cauza Europei şi a valorilor sale, dar şi de înţelepciune în deciziile luate ca ministru de externe şi, mai apoi, ca europarlamentar.

Ca omagiu, grupul ALDE a solicitat oficial ca sala Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European să poarte numele Bronislaw Geremek. În acest sens, a fost trimisă preşedintelui PE, Hans-Gert Pöttering o scrisoare pentru noua denumire a sălii situate vis-a-vis de Hemiciclul din Bruxelles. Prin acest gest, liberalii europeni doresc să păstreze vie memoria activităţii istoricului şi disidentului polonez.

Eurodeputaţii liberali români transmit şi pe această cale sincere condoleanţe familiei Geremek. Dumnezeu să-l odihnească!

Bronislaw Geremek s-a născut la Varşovia pe 6 martie 1932. Copil, în timpul celui de-al doilea război mondial a supravieţuit ghetoului de la Varşovia. Istoric medieval prin formaţie, domnul Geremek a primit onorurile mai multor universităţi din lume şi este autorul mai multor publicaţii.

De la sfârşitul anilor '70, Bronislaw Geremek a făcut parte din opoziţia clandestină faţă de regimul comunist din Polonia. S-a aflat printre intelectualii care s-au alăturat greviştilor de pe şantierul naval din Gdansk - locul unde s-a născut, în 1980, mişcarea Solidaritatea. A fost închis de două ori - în 1981 şi în 1983. Imediat ce a fost eliberat, şi-a reluat activitatea politică; după căderea comunismului în 1989, domnul Geremek a fost unul din arhitecţii noului regim politic al Poloniei.

Membru al parlamentului polonez, preşedintele mai multor comisii parlamentare şi co-fondatorul Uniunii Democratice, domnul Geremek a fost ministru de externe între 1997-2000. Polonia a aderat la NATO în timpul mandatului său, făcând în acelaşi timp progrese importante spre aderarea la Uniunea Europeană.
Bronislaw Geremek a fost un european convins. Din 2002, a fost şeful catedrei de civilizaţie europeană la Colegiul Europei din Varşovia. În iunie 2004, după aderarea Poloniei la Uniunea Europeană, domnul Geremek a fost ales deputat european. În iulie anul acesta, în ultimul său discurs de la Parlamentul European, domnul Geremek a spus: „Mă număr printre cei care cred în puterea ideilor şi în instituţiile europene“. Bronislaw Geremek este co-autorul cărţii „Viziuni ale Europei“. În Polonia, Europa, dar şi pe plan internaţional, domnul Geremek susţinea aceleaşi valori: democraţia, libertatea, justiţia şi o lume fără închisori politice. Domnul Geremek a murit duminică la volanul maşinii sale în vestul Poloniei, în drum spre Bruxelles, unde trebuia să participe la o serie de reuniuni. (AMOS News)

Niciun comentariu: