sâmbătă, iulie 05, 2008

Procurorul Ciprian Nastasiu nu va mai face parte din DIICOT


The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2474-148293-2colcipriannastasiuarhiva2544x1696.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2378-137815-ccomarhayssam.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a răspuns de dosarele în care este implicat omul de afaceri sirian Omar Hayssam, nu va mai face parte din DIICOT. CSM a admis cererea de revocare făcută în acest sens de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.

Lidia Bărbulescu: Motivul solicitării şi motivul avizului pozitiv dat de Secţia de procurori este determinat de faptul că domnul procuror Nastasiu a fost sancţionat pentru o abatere disciplinară cu avertisment, iar hotărârea Secţiei de procurori în acţiunea discplinară a rămas irevocabilă la Înalta Curte.

Procurorul Ciprian Nastasiu fusese sancţionat de CSM în cazul Omar Hayssam, care a fost condamnat în lipsă pentru terorism. Cu detalii, Claudiu Berbece.

Reporter: Ciprian Nastasiu a fost sancţionat în luna martie a anului trecut cu micşorarea salariului pentru o perioadă de 3 luni. Motivul: ar fi intervenit în activitatea unui alt procuror atunci când a cerut punerea în libertate a omului de afaceri sirian Omar Hayssam, invocând în instanţă starea de sănătate a acestuia. Ciprian Nastasiu a contestat sancţiunea, însă recursul său a fost respins, lucru care a permis procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ceară CSM revocarea sa de la DIICOT. După hotărârea de ieri a CSM, domnul Nastasiu ar urma să îşi continue activitatea la Curtea de Apel Timişoara. Numele lui Ciprian Nastasiu va rămâne însă legat de cel al lui Omar Hayssam. Omul de afaceri sirian fusese arestat sub acuzaţia de terorism în dosarul răpirii a 3 jurnalişti români în Irak în anul 2005. Însă în aprilie 2006 Omar Hayssam a fost eliberat din arest, iar după numai după numai 2 luni a fugit din România. Dispariţia sa a dus la demisia şefilor serviciilor secrete şi a procurorului general de la acea vreme. În vara anului trecut, Omar Hayssam a fost judecat în lipsă şi condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. Ulterior, au fost făcute publice transcrierile unor presupuse convorbiri dintre procurorul Nastasiu şi Omar Hayssam, care ar fi avut loc după fuga acestuia din ţară.

(Prin Monitoring Media: Radio BBC, Ora: 09:00)

8 comentarii:

Anonim spunea...

1. Cam prin 1987 dictatorul zairez Mobutu Sese Seko a incheiat un contract cu Israelul pentru a-I acorda sprijin militar. Colonelul israelian Shimon Yelnik a fost desemnat sa se ocupe de antrenarea si echiparea nou infintatei divizii speciale prezidentiale zaireze. In contrapartida, evreul Leon Tempelsman a preluat una cite una minele de diamante instituind monopolul asupra exploatarii diamantelor in provincia diamantifera Goma prin trei firme : Leon Tempelsman & Sons, De Beers si Lazare Kaplan International. Administratorul guvernamental impus de el, evreul Philippe Surowicz fiind sprijinit de Lawrence Devlin, responsabil CIA pentru operatiuni sub acoperire. In contrapartida, el ar fi sponsorizat campaniile candidatilor partidului Democrat din SUA ( John Kerry, Tom Daschle, Barack Obama, Maxine Waters, John Rockefeller, Richard Gephardt, Howard Wolpe, Patrick si Edward Kennedy ).

2. Sierra Leone un mic stat din vestul Africii detine locul 2 pe glob in ceea ce priveste reservele diamantifere. Compania Precious Metals Mining Company din Sierra Leone era controlata de afro-libanezul Jamil Sahid Mohamed. Mina sa dreapta, Nabih Berri, libanez nascut ca si el in Sierra Leone, s-a deplasat in Liban dupa declansarea invaziei israeliene din 1982 pentru a prelua conducerea militiilor Amal pro-siriene. Astazi Berri este deputat, liderul majoritatii Hezbollah din Parlamentul libanez. Anul 1986 a insemnat apogeul colaborarii lui Jamil cu conducerea politica din Sierra Leone, motiv pentru care liderul Palestinian Yasser Arafat venit in vizita la presedintele Joseph Momoh oferindu-i acestuia citeva milioane de dolari in schimbul acceptarii infiintarii unei tabere de antrenament a Frontului pentru Eliberarea Palestinei la Freetown. Ca prim pas in acest demers, Arafat a venit insotit de o duzina de instructori militari pentru recrutii garzii prezidentiale din Sierra Leone, toti luptatori de gherila palestinieni. La inceputul anilor `90, deteriorarea brusca a relatiilor cu Liberia l-a determinat pe presedintele Sierra Leone, generalul maior Joseph Saidu Momoh sa solicitite si el sprijinul israelienilor. Consilieri ai presedintelui Momoh au devenit Shaptai Kalmanovitch patronul companiei LIAT si Nir Guaz actionar al grupului SCIPA. Lor li s-a alaturat Simon Rosenblum, tot israelian stabilit la Abdijan in Coasta de Fildes. Pentru alimentarea conflictului militar, din 1997 cind ONU a pus Sierra Leone sub embargou, brokerii israelieni de arme si diamante, au conectat vestul Africii la reteaua lui Viktor Bout care lucrase anterior pentru ei in Angola, Rwanda, Zair si Sudan.

Anonim spunea...

3. La propunerea MAE, Emil Constantinescu l-a numit pe cetateanul israelian Gaby Pertz, asociat al lui Shimon Naor si Viktor Bout, consul onorific al Romaniei in Burundi. Burundi fiind un stat cit judetele Constanta si Tulcea, cu relief inalt, format din rezervatii naturale, fara retea de comunicatii rutiere si fara armata. Pertz a fost in fapt directionalul Romtehnica pentru Africa si prin care s-au obtinut atit end user-ele false dirijarea transporturilor ilegale de arme din Romania spre Sudan, RD.Congo, Rwanda, Uganda, Nigeria, Liberia, Sierra-Leone, Etiopia, Eritreea. La capatul celalat, de siguranta imbarcarii armelor pe Baza 90 Otopeni, a emiterii documentelor necesare survolului, aterizarii, decolarii si inscrierii pe ruta a a raspuns lt. col. Radici Francisc, din cadrul compartimentului siguranta/protectie militara a D.Informatii a MApN, sef al filajului. Acesta instala personal dispozitivul de contra-filaj al MApN in perimetrul aeroportului Otopeni la fiecare transport, identificindu-se cu BI seria BD nr. 241548 din care reiese ca era domicialiat in str. Marinescu nr. 12, bl. A39, sc.2, ap. 23, sector 5. Azi respectivul este general si a fost numit sef al D.I.M. de catre presedintele Traian Basescu, cel care in perioada 1997-2000 a fost ministru al Transporturilor. Cot la cot cu el a lucrat si cpt. Cdr. Stanciu, fost comandant al aeroportului civil Otopeni, trecut prin postul de atasat militar la Tel Aviv, devenit responsabil pentru Bz.90 si Aeroportul civil Otopeni in structura D.I.M. Azi si el este general, loctiitor al sefului DIM. Asadar, ma indoiesc de faptul ca materialele publicate in Ev.Z. s-au scurs la presa cu stirea sefului DIM implicat pina la semnele de arma in aceasta afacere.

Anonim spunea...

Si diamantele legale si cele de contrabanda se tranzactioneaza intr-un singur loc de pe glob : ANVERS. Acolo functioneza sau mai bine zis se face ca functioneaza si consiliul de control al diamantelor. Apare o intrebare fireasca : ce alta utilizare au diamantele in afara bijuteriilor, astfel incit sa suscite un interes mai mare decit resursele energetice precum petrolul sau combustibilii nucleari ? Raspunsul e simplu. Incepind din 1970 cind au intrat in productie armele inteligente ( bombele si rachetele autodirijate pe fascicol laser ) ca si sistemele de ghidare de la bordul blindatelor, navelor si aeronavelor (cum ar fi telemetrele laser ) standardizarea militara occidentala si cea estica s-a stabilit la frecventa de 1,45 miconi proprie doar laserilor corp solid utilizind comutatori cu cristale de diamant de maxima puritate devenite “laser rod” in urma supunerii la o serie de tratamente speciale. Modernizarea armatelor marilor puteri s-a facut in perioada 1985-1998 prin introducerea in inzestrare a acestei tehnologii de dirijare care a micsorat abaterea probabila a vechilor bombe si rachete de la sute de metri la sub un metru. Interesant e ca nici SUA, nici Rusia, nici Marea Britanie, nici Franta, nici China nu detin resurse de diamante si prin urmare aceasta ramura a industriei de aparare la nivel mondial a depins si continua sa depinda de acel mic stat din Orientul Mijlociu care detine monopolul diamantelor pe plan mondial. Asa se face ca tarile africane care au exploatari minere diamantifere importante ( Zair sau RD.Congo, Sierra Leone, Angola ), s-au gasit in toata aceasta perioada de timp intr-un inexplicabil razboi civil. Stiind aceste lucruri, e la mintea cocosului ca peste placa turnanta a diamantelor de la ANVERS s-a suprapus si cea a traficului de arme si munitii nemodernizate provenite din fostul lagar socialist, arme necesare alimentarii razboaielor civile din tarile producatoare de diamante si din cele vecine. Cam in perioada cind Traian Basescu era trimis la Anvers, Ceausescu a sprijinit guvernul angolez impotriva rebelilor UNITA aprovizionati de SUA si Israel. In Angola a functionat o scoala de aviatie cu instructori militari romani utilizind avioane si elicoptere din dotarea armatei romane. In contrapartida Romania a primit de la angolezi diamante. Misiunea ofiterilor acoperiti ai Securitatii de la Anvers era ca prin intermediul diamantelor pe care urmau sa le tranzactioneze sa penetreze pe piata contrabandei cu arme. Eu, care pina in 1997, cind am ajuns comandant adjunct la Otopeni, am stat inchis in cazarma de la Baraganu n-aveam de unde sa stiu toate aceste lucruri. Traian Basescu, in calitate de comandant de nava a participat la transporturi speciale cu arme de contrabanda, promovat apoi in calitate de reprezentant comercial la Anvers ca sa se ocupe exact de acest domeniu, era un expert.

Anonim spunea...

Ciprian Nastasiu a transmis pe cale ierarhica o propunere de rezolutie in dosarul nr. 26/P/2005, pe baza mai multor probe, dovezi, care-l incriminau in mod direct pe Traian Basescu. Daca continutul acestora ar fi ajuns la urechile lui "Felix" procedura de suspendare a presedintelui ar fi fost ca si rezolvata inainte de declansarea alegerilor parlamentare.

Unknown spunea...

wow, documentat oficialul.pai spune dom'le serviciul si biroul din care faci parte, nu ne lasa asa cu gura cascata ! :(

Bibliotecaru spunea...

Interesante aceste date, recunosc că nu am mai auzit de aşa ceva. Din păcate pentru mine, verificarea acestor date nu-mi este accesibilă.
Mă îndoiesc că pot duce la suspendarea preşedintelui. În constituţie se spune clar:
"ARTICOLUL 95 - Suspendarea din functie
(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalcă prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa."

Datele acestea nu indică încălcarea Constituţiei de către preşedinte şi nici că a încălcat o lege în calitate de preşedinte. Părerea mea este că, legal, nu se putea ajunge cu aşa ceva la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Anonim spunea...

Incalcarea repetata si cu buna stiinta a embargoului international cu arme in numele Romaniei, pentru obtinerea unui profit personal. Falsificarea probelor cauzei, uzul acestor falsuri, urmarind cu perseverenta atingerea unui scop pe care l-a si indeplinit. Ingerinta fara temei legal, practic dirijarea anchetei Judiciare, in sensul zadarniciri aflarii adevarului avind drept consecinta incalcarea drepturilor constitutionale precum arestarea, cercetarea, judecarea si pedepsirea unor oameni nevinovati. Astea nu sunt fapte grave in forma contiuata in sensul indicat de Constitutie ?

http://www.expostar.ro/index.php/example-pages/35-dosare/43-i-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2

http://www.expostar.ro/index.php/dosare/35-dosare/20-ii-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2

http://www.expostar.ro/index.php/dosare/35-dosare/19-iii-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2

http://www.expostar.ro/index.php/dosare/35-dosare/27-iv-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2

http://www.expostar.ro/index.php/dosare/35-dosare/21-v-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2

http://www.expostar.ro/index.php/dosare/35-dosare/6-vi-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2

Bibliotecaru spunea...

Stimate doamnă/domn, nu trebuie să vă enervaţi pe mine. Eu nu am nici o putere în ţara asta, nu am pregătire juridică, nu sunt decât un cetăţean de rang doi care ţin un blog de amorul artei. Vă rog să-mi permiteţi însă să apreciez că aceste fapte, oricât de grave ar fi ele, nu au treabă cu Constituţia şi nici cu calitatea de preşedinte al României. În cazul domnului Traian Băsescu, singurul argument care ar putea fi în discuţie este încălcarea separării puterilor în stat.