marți, ianuarie 22, 2008

Cioroianu loveşte din nou.

Adrian Cioroianu l-a întâmpinat cu multă căldură pe omologul sârb, pe care l-a îmbrăţişat călduros adresându-i-se acestuia în limba engleză: „Vuk, my friend”.
Ministrul sârb de Externe se află în România într-o vizită oficială. El are programate discuţii cu omologul român pe subiecte precum dosarul Kosovo, parcursul european al Serbiei şi probleme bilaterale.

Poate că domnul Cioroianu are o scuză, era obosit.
La 21 ianuarie a.c., adică ieri, ministrul român al afacerilor externe, Adrian Cioroianu, a vizitat sediul Departamentului pentru Organizarea Summit-ului NATO, ocazie cu care a fost informat despre stadiul pregătirilor pentru reuniunea din 2-4 aprilie a.c.Conducerea Departamentului a prezentat modul în care membrii echipei organizatorice au reuşit, până în acest moment, să implementeze obiectivele stabilite împreună cu reprezentanţii Secretariatului Internaţional al NATO, precum şi etapele ce urmează a fi parcurse în perioada următoare.Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu respectarea graficului de activităţi pentru finalizarea pregătirilor pentru summit-ul NATO pe care Bucureştiul îl va găzdui în perioada 2-4 aprilie 2008 şi a asigurat echipa de organizatori de întregul său sprijin.

La invitaţia oficială a Primăriei veneţiene, România va fi prezentă în premieră la Carnavalul de la Veneţia. Amplul program al manifestărilor româneşti la această ediţie a Carnavalului – incluzând concerte, spectacole de teatru şi de dans, expoziţii, parade şi prezentări oeno-gastronomice – este rezultatul conlucrării dintre Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Artexim, Institutul Cultural Român, prin Direcţia Relaţii Internaţionale, împreună cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Turism, prin Biroul Român de Turism de la Roma.
Acest eveniment se înscrie printre cele mai prestigioase manifestări de acest tip de pe continentul european. Avându-şi originea în ritualurile ancestrale de trecere de la iarnă la primăvară, Carnavalul este atestat încă de la 1094, iar primul document prin care a fost declarat oficial sărbătoare publică datează din 1296. Participarea României la ediţia din acest an reprezintă un prilej de a oferi publicului italian şi celui internaţional o ilustrare a valorilor artistice şi a vocaţiei europene româneşti.
Ediţia 2008 a Carnavalului de la Veneţia, intitulată „SENSATION - 6 SENSI x 6 SESTIERI”, atribuie şase sensuri/simţuri celor şase cartiere veneţiene istorice. România devine cel de-al şaptelea simţ şi sens, aducând un plus de valoare prin artiştii care fac demonstraţia atât a tradiţiilor, cât şi a talentului interpretativ – de la muzică clasică la jazz, de la teatru de stradă la Căluşari şi meşteşuguri populare.
Participarea României la evenimentul cel mai vizibil din Italia este o dovadă atât a interesului de care se bucură valorile artistice şi de civilizaţie româneşti în Italia, cât şi a normalităţii legăturilor noastre culturale.

Românii vor învaţa să-şi organizeze carnavalul politic de la cei mai buni.

Un comentariu:

Anonim spunea...

SE PREGATESTE DOSARUL LUI MARKO BELA?

Recent, la emisiunea lui Robert Turcescu (100%) a fost invitata Alina Mungiu Pippidi.
Era “flancata” de Emil Hurezeanu si de Adrian Ursu (acesta din urma fiind vizibil iritat de- la limita- isteroida prestatie a numitei doamne; de altfel, Alina Mungiu Pippidi avea sa se intreaca pe sine in tipul de manifestare deja catalogat astfel incat sa-l faca sa-si iasa din fire pana si pe Turcescu).
Subiectul principal: deja celebrele opt dosare ale unor fosti si actuali ministri care au ajuns de Traian Basescu la Ministerul Justitiei.

La un moment dat, Alina Mungiu Pippidi, foarte infierbantata, a spus ceva in sensul ca trebuie sa fie trimise toate dosarele de gen ale ministrilor si sigur vor ajunge toate unde trebuie (citez din memorie): “si al presedintelui UDMR”!

Referirea este socanta intrucat nu s-a aflat sa se fi pus macar problema vreunei cercetari (sau solicitarea avizului pentru demararea cercetarilor) in cazul lui Marko Bela.
(Este adevarat ca Alina Mungiu Pippidi ca nu a rostit numele, dar la UDMR presedinte este Marko Bela).
In contextul referirii la ministrii ale caror dosare "trebuie sa fie trimise si vor fi trimise" (la Parchet, desigur)- dupa cum sustinea, cu vehementa, vorbitoarea- totul are logica data fiind fosta lui pozitie in guvern.

Imi amintesc ca, imediat dupa aceasta “remarca”, Alina Mungiu Pippidi a tacut brusc si a (re)inceput sa bea apa cu inghitituri dese, ducand la si luand de la gura paharul cu miscari usor sacadate.
Cei prezenti nu-i vor fi remarcat spusele (oricum incercau sa o acopere pentru a-si expune opiniile, caci vorbea ca un magnetofon, acoperindu-i; imi amintesc ca, dupa mai multe expresii de genul “asta nu e un subiect pe care sa-l discutam” emise de Alina Mungiu Pippidi, ca si cum era chemata acolo pentru a impune temele, Robert Turcescu s-a iritat replicandu-i “pe dumneavoastra nu pot sa va intreb nimic”, cu un scurt comentariu sesizabil nervos).

Intrebarea este: daca nu a fost o greseala (si, dupa atitudinea respectivei doamne, nu pare sa fi fost- ea mai degraba “scapand” informatia) cand si, mai ales, pentru ce ar solicita Parchetul, lui Basescu, avizul pentru demararea cercetarilor in cazul lui Marko Bela, necunoscandu-se ca acesta sa se fi aflat vreodata in centrul unui scandal?

Admitand ca a fost o greseala de “identificare prin functie”, in urma unei psihanalize de prim nivel rezulta, indubitabil, ca totusi Alina Mungiu Pippidi STIE ca, in culise, se “lucreaza” la “intrarea in vizor” a unui ministru (fost ministru) de la UDMR (in afara a ceea ce stim!).
In acest caz, cine este acel ministru?
Un element psihanalitic exista (repet, in cazul in care a fost o greseala referirea la “presedintele UDMR): stabilirea unei relatii intre acesta si presedintele UDMR astfel incat sa ajunga, “colateral”, si Marko Bela in vizorul anchetatorilor -sau cel putin se i se dea un “semnal de avertizare” (pentru ce?)!

Ar mai fi ceva care apare in urma unei analize atipice.
Tipul de discurs al Alinei Mungiu Pippidi, la acea emisiune, dadea unui ascultator atent impresia ca pune in prim plan, permanent, procurorii (referirile sale la Basescu- in contextul drumului dosarelor ministrilor- fiind in subsidiar, ca la un personaj de importanta secunda).
In acest “context atitudinal” a avut acea “scapare”.

O minte mai sofisticata ar crede ca “bombele” (cel putin cele viitoare) NU se construiesc in “laboratoarele Cotrocenilor” ci in cele ale Parchetului (Basescu fiind privit, in speta, ca un fel de “executant”- nu neaparat al unor ordine date direct, ci mai degraba al unora induse prin activarea unor mecanisme psihologice).
Aceeasi minte sofisticata ar putea concluziona- tot in urma unei analize atipice- ca in acele “laboratoare” un cuvant interesant de spus il are SAR!

La SAR sa fie head office-ul?
Mintea sofisticata ar raspunde, dichotomic: da!