miercuri, ianuarie 30, 2008

Dă doamne să nu fie proşti


Realitatea TV militează pentru strângerea a 100.000 de semnături pentru a face o petiţie împotriva legii taxei de primă înmatriculare.
Pentru cei care sunt entuziaşti relativ la desfiinţarea auto le spun o veste proastă. O astfel de petiţie nu se poate constitui în iniţiativă populară legislativă. De ce? Dacă domnii de la Realitatea TV ar fi citit un pic Constituţia, ar fi văzut, cu surprindere că:
Iniţiativa legislativă ARTICOLUL 74
(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

Recomand un document interesant care reglementează înmatricularea autovehiculelor între statele membre ale uniunii europene. AICI

18 comentarii:

Anonim spunea...

La un pas de a se incalca prevederile constitutionale, oricum n-ar fi pentru prima oara...
Precipitarea unei televiziuni avide de obtinerea unor rate de rating ridicate trece peste acest mic amanunt. Neprofesionalismul se poarta si pe la case mai mari...
Si apoi, ne-am obisnuit sa facem multe lucruri in numele democratiei.

Desene Animate spunea...

Mai pe scurt : e o alta campanie de manipulare in masa. ei stiu clar ce prevede Constitutia, stiu clar ca nu pot sa ajute, dar vor bineinteles sa faca o campanie de presa anti guvern. E clar. Asa ca eu nu-i banuiesc de prostie ci de interes. Nu stiu care doare mai mult, ca si cu "deontologia" asta....

Anonim spunea...

Felicitari pentru blog si pentru initiativa. Cum spunea cineva mai sus, e clar ca cei care au lansat aceasta campanie cunosc legile si Constitutia, dar ratingul a devenit criteriul de baza in tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Taxe exista peste tot, inclusiv taxa de prima inmatriculare. Problema e ca saracia e o mare problema, dar subiectul acesta e exploatat tocmai de cei care nu au nici o problema cu asta. Va urez mult succes si multumesc, Corina

Anonim spunea...

Acuma vad ca am fost ca repezita - "problema e ca saracia e o mare problema"... scuze, chiar sunt pe fuga, dar am vrut neaparat sa salut acest comentariu.

Bibliotecaru spunea...

Iniţiativa este lăudabilă, dar demagogică. Deja la Realitatea TV nu mai pomenesc de 100.000 de semnături spun că nu contează numărul :). Turceascu a explicat că legea trebuie clarificată, nu poate fi retrasă pur şi simplu. Dacă se retrage modificarea, intră în vigoare vechea lege. Dacă se retrage şi vechea lege, trebuie ca guvernul să dea banii înapoi, adică ceva la ordinul unui miliard de lei noi. Îşi permite bugetul aşa ceva? Situaţia este foarte încurcată. Văd că deja la televizor un Andrei Gheorghe care culege pe stradă situaţii care mă înduioşează. O doamnă cu handicap şi-a luat o maşină care îi era necesară la transport şi a mai fost nevoită să mai dea câteva mii de euro şi la această taxă, deşi maşina, un Audi A6, era nepoluantă.
Tare aş vrea ca Realitea TV să facă astfel de demersuri la votul uninominal sau la cu totul altfel de legi care pot avea şansă de reuşită. Aş semna şi eu în cazul unei cauze pro-populaţie. Să mişti munţii însă fără o finalitate este absolut inutil. Guvernul nu are cum să ia în consideraţie această petiţie. Dacă ar face asta s-ar face petiţii pentru reducerea sau eliminarea tuturor taxelor. Precedentul nu este permis. Ar fi bună, de exemplu, o petiţie care să ceară specificarea faptului că legile fiscale să fie trecute prin parlament cu votul a 2/3 dintre parlamentari.

Anonim spunea...

Ma tem ca nu mai este vorba de rating, de demagogie sau de necunoastere.
Aici este vorba de "organul de presa si propaganda" al unei parti in competitia politico-economica.
"Politicienii si haita de interese" serviti de respectiva gazeta de perete ne sunt tuturor cunoscute.
Nu este ilegal ca un organ de presa sa fie militant si partinitor. Cu o conditie minimala: sa declare partizanatul! Nu este cazul. Ne cred pe toti tampiti. Iar nu este cazul.

Dar povestea asta a presei la butoniera unor interese nu este noua, este doar de tot nesimtita in acest moment.

Pornind de la ideea ca romanii nu cunosc textele constitutionale, televiziunea cu pricina probabil ca are misiunea sa creeze un curent articulat si coerent de furie populara impotriva Tariceanului. Manipulare gretzoasa, prilejuita de o decizie idioata si idiot fundamentata.


Nu-i vorba, am vazut cu totii de sute de ori la diferite televiziuni tot felul de "stiri" absolut aberante, mincinoase, prostesti, debitate fara cel mai mic efort de informare sau documentare. E loc si de prostie. Aceasta supa primordiala de prostie din media constituie o eventuala circumstanta atenuanta, alibiul respectivului organ de lupta politica, daca este prins cu matza in sac.

Ceea ce observa Bibliotecarul acum este doar tare enervant, dar nu este o noutate.
Nu va aduceti aminte ca pe la inceputul anilor 90, in conditiile in care Internetul - ca sursa rapida si accesibila de informare a multora - nu exista, politruci si "jurnalisti" de-a valma ne vindeau tot felul de minciuni sub recomandarea "asa e in Europa"?

Atunci, speculau lipsa surselor independente de informare. Azi, speculeaza lenea noastra intelectuala.
Ticalosii STIU ca nu ne vom deranja sa verificam DACA SE POATE ceea ce spun ei, daca este constitutional, daca...

Bibliotecaru spunea...

Dacă acţiunea Realitatea este o propagandă pentru spălarea minţilor, nu pot să cred decât că cineva încearcă să provoace o revoltă populară în România. Şi atunci, care dintre redactorii este agentul de influenţă? Nu, cred că deja aş merge prea departe cu gândul.

Anonim spunea...

Trăim o perioadă dramatică în România, în care actualul preşedinte se asemuie izbitor cu cel din anii 1964 - 1989, în care Securitatea seamănă din ce în ce mai mult cu actualele servicii secrete, vechii călăi din procuraturi au luat drumul înfundat al unui partid nou creat pe nume D?A, în care Democraţia descentralizată s-a transformat din ce în ce mai mult în principiul centralismului "democratic" şi în care postul naţional de televiziune TeVeReunu începe să devină "Realitatea" ;i realitatea să devină TeVeReunu şi de la care mai aşteptăm ca programul TV al lor să devină un nou sandwich, adică un rahat între două Telejurnale şi, după ce stadionul "23 August" va fi inaugurat vom aştepta să mergem la defilare şi să ridicăm osanale mult-iubitului conducător şi stăpân absolut, pe data de 4 noiembrie a fiecărui an, zi pe care o propunem să devină ziua naţională a României şi care să fie caracterizată de cântarea obsesivă, din 5 în 5 minute a noului imn naţional, Tricolorul de pe "Biruinţa", navă care, până la urmă s-a identificat cu "Evanghelia" din Anvers! Şi, dacă se poate, cele 3 culori cunosc pe lume să fie, Portocaliu deschis, Portocaliu şi Portocaliu închis!

Unknown spunea...

Nici nu cred ca le pasa celor de la Realitatea ce prevede legea. Au primit o tema, isi fac datoria!

Anonim spunea...

devine complicat cand televiziunile folosesc strategii de oameni politici demagogi si disperati. devine tragic insa cand realizatori cu ceva prestigiu aplica strategiile respective cu o disperare buna pt altceva. nu vi se pare insa ca demagogia pe care o analizam aici incepe sa semene foarte bine cu cea a favoritului respectivei televiziuni?

Anonim spunea...

Un bou ca toţi boii, puţin la simţire,
În zilele noastre de soartă-ajutat,
Şi decât toţi fraţii mai cu osebire,
Dobândi-n cireadă un post însemnat.

- Un bou în post mare? - Drept, cam ciudat vine,
Dar asta se-ntâmplă în oricare loc:
Decât multă minte, ştiu că e mai bine
Să ai totdeauna un dram de noroc.

Aşa de-a vieţii veselă schimbare,
Cum şi de mândrie boul stăpânit,
Se credea că este decât toţi mai mare,
Că cu dânsul nimeni nu e potrivit.

Anonim spunea...

Viţelul atuncea plin de bucurie,
Auzind că unchiul s-a făcut boier,
Că are clăi sumă şi livezi o mie:
"Mă duc, zise-ndată, niţel fân să-i cer."

Făr-a pierde vreme, viţelul porneşte,
Ajunge la unchiu, cearcă a intra;
Dar pe loc o slugă vine şi-l opreşte:
"Acum doarme, zice, nu-l pot supăra."

- "Acum doarme? ce fel! pentru-ntâia dată
După prânz să doarmă! Obiceiul lui
Era să nu şază ziua niciodată;
Ăst somn nu prea-mi place, şi o să i-o spui."

Anonim spunea...

- Ba să-ţi cauţi treaba, că mănânci trânteală;
S-a schimbat boierul, nu e cum îl ştii;
Trebuie-nainte-i să mergi cu sfială,
Priimit în casă dacă vrei să fii."

La o mojicie atâta de mare
Viţelul răspunde că va aştepta;
Dar unchiu se scoală, pleacă la plimbare,
Pe lângă el trece, făr-a se uita.

Cu mâhnire toate băiatul le vede,
Însă socoteşte că unchiu-a orbit:
Căci fără-ndoială nu putea crede
Ca buna sa rudă să-l fi ocolit.

Anonim spunea...

A doua zi iarăşi prea de dimineaţă,
Să-i găsească vreme, la dânsul veni:
O slugă, ce-afară îl vedea că-ngheaţă,
Ca să-i facă bine, de el pomeni.

"Boierule, zise, aşteaptă afară
Ruda dumitale, al doamnei vaci fiu."
- "Cine? a mea rudă? mergi de-l dă pe scară.
N-am astfel de rude, şi nici voi să-l ştiu."

IULIA HUIU spunea...

Nici eu nu cred ca are vreo relevanta pentru Realitatea Tv vreo lege sau vreo prevedere constitutionala. Ei fac o campanie bine orchestrata, care, pe fond n-are nici o legatura cu preocuparea fata de oamenii care trebuie sa plateasca o taxa.
Ma gandesc ca, la fel de bine, Realitatea ar putea initia o campanie despre cat de nocive si nenorocite sunt toate taxele pe care un cetatean trebuie sa le plateasca. De ce sa nu stranga semnaturi si impotriva platii de asigurari sociale sau somaj ori chiar impotriva impozitului? Cred ca depasi recordul la rating!
Si cand il vad pe Turcescu cum face el referire indignat la cetateanul cu salariu minim pe economie, cu 500 RON, care saracu nu isi poate permite sa plateasca o taxa asa de mare!!!!
Incep sa cred ca nu e doar ipocrizie si manipulare, ci si un coeficient de inteligenta sub medie, ca sa ma exprim elegant.

Anonim spunea...

Problema taxei auto este o noua modalitate de a abate atentia "prostimii" de la adevaratele probleme.

Nu stiu cati romanii si-au propus sa isi cumpere o masina anul aceasta. Dar cred ca cine isi propune sa cumpere o masina noua, o asigura CASCO, deci taxa devine destul de mica in comparatie cu costurile de asigurare casco.

Toti cei care se leaga de taxa auto sunt niste SNOBI!

Daca iti permiti o masina, poti sa iti permiti si o taxa de inmatriculare/mediu sau cum vrei sa ii zici.

Mai penibili ca PD-Lei nu au fost nici macar membrii FSN-ului. Nu mai intru in amanunte cu cine a depus proiectul de lege in legatura cu taxa de prima inmatriculare ...

Bibliotecaru spunea...

Am şi eu o poezie în genul fabulei Boul şi viţelul de Grigore Alexandrescu, scrisă acum mulţi ani. Din păcate puţine lucruri se schimă esenţial în această ţară, mai ales în conştiinţa de vătaf a unor oameni care parvenit lacom spre vârfurile cu aer rarefiat, acolo unde ar trebui să se afle zeii. Iată şi poezia, face parte din volumul Inscriptibil:

Imenşi şi bivoli străjuiesc pe la porţi,
Priviri lungi şi tâmpe ne vin de la ei.
Pierit-au bizonii şi acvilele din sorţi
Şi simplu monetar rămase acum din lei.

Boul cel mare stă-n cetatea-i de carton,
Dospindu-şi idea din intim şi hazard,
Strânge viţeii şi scuipă din balcon
Spre micimea de jos a junelui bard.

„Suntem aleşii acestui popor!”,
Rostesc cu emfază feriţii de toate,
„Aşa arată un buzunar de senator
Şi ăsta plătit în ‘şpe’ mii de rate.”

„N-avem nici un ban şi multe datorii,
Vom strânge din vară iarăşi şurubul”
Micimea de jos se strânge de copii.
De foame n-aude ce spune „tătucul”.

Şomer e de mult un titlu răspândit,
La fel e şi boala şi copilul retard.
De vezi cum trăieşti mai curând ai murit.
Nu prea mai e timp s-asculţi de-un tânăr bard.

pescarusul argintiu spunea...

Timp cu siguranta ar mai fi pentru a consuma poezie, si de ce nu, pentru a o plasmui, dar nu exista interes si aplecare spre liric, desi candva era valabila sintagma "romanul s-a nascut poet"...
E trist ca generatiile de azi sunt atrase ca un magnet de tot ce e facil, strident si imediat.
Eu iti doresc sa nu parasesti filonul creator al poeziei de calitate.
Si uite-asa, de la dezbaterea furtunoasa pe tema taxei auto pe care ai lansat-o mai sus, am ajuns sa vorbim despre necesitatea poeziei si armonia ei.