joi, ianuarie 29, 2009

Dacă au fost descoperiţi doi intraţi aiurea în Parlament, or mai fi şi alţii?


O umbră de îndoială relativă la programul menit să descopere candidaţii aleşi pe baza rezultatului votului electoral. Dacă s-a întâmplat o dată, este îndeajuns pentru ca suspiciunea să planeze asupra tuturor candidaţilor care nu au fost aleşi cu peste 50%. Sincer, am citit articolul din Gândul, dar tot nu am înţeles cum s-a produs eroarea...

UNINOMINAL Ajuns în Legislativ dintr-o eroare a BEC,
Deputatul UDMR de Africa, scos cu tam-tam din Parlament
de Robert VERESS | 29 IANUARIE 2009

Dintr-o eroare a Biroului Electoral Central, Kötő József, de la UDMR, a ajuns în Legislativ cu doar 46 de voturi, în locul Mariana Stoica, de la PNL, care câştigase circumscripţia Africa

Urmare a unei hotărâri judecătoreşti, Kötő József trebuie acum să plece, provocând şi excluderea din Parlament a unui deputat liberal de Maramureş, care trebuie să-i facă loc Marianei Stoica

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/3815810/1/koto.jpg?width=800&height=600

În premieră absolută, doi deputaţi, unul de la UDMR, Kötő József, şi altul de la PNL, Pavel Horj, sunt pe cale să-şi piardă mandatul, deşi nu se află în niciuna din cele trei situaţii prevăzute de lege: deces, demisie, incompatibilitate. Situaţia inedită este generată de o eroare a Biroului Electoral Central (BEC), constatată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Mai exact, BEC a atribuit greşit PNL, la redistribuire, un mandat din circumscripţia din Maramureş. Acest mandat trebuia acordat PNL (respectiv Marianei Stoica) pentru câştigarea circumscripţiei 43 străinătate. Mandatul din circumscripţia Africa a fost dat aiurea UDMR, care trebuia să obţină, de fapt, un mandat la intern, respectiv în circumscripţia Mureş. Acum eroarea trebuie îndreptată, chiar dacă BEC şi-a încetat existenţa după publicarea rezultatului alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, iar deputaţii au fost validaţi şi au depus jurământul.

Valeriu Stoica, avocatul contestatarului Benedek Imre

O echipă de jurişti condusă de vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a găsit soluţia: o hotărâre de Guvern, prin care BEC să se reînfiinţeze temporar, pentru a aplica ce spune Justiţia. Adică, pentru a revoca mandatele deputaţilor Pavel Horj (PNL) şi Kötő József (UDMR – cel ales cu 46 de voturi), validându-i, în schimb, pe Mariana Stoica (PNL) şi Benedek Imre (ex-UDMR). Valeriu Stoica este liderul avocaţilor care îi apără interesele cardiologului mureşean Benedek Imre, cel care a contestat decizia BEC de validare a lui Kötő József, demers care i-a atras excluderea din UDMR.


În decizia din 19 decembrie 2008, instanţa a admis parţial solicitarea lui Benedek, în sensul că a anulat mandatul lui Kötő József, dar nu l-a pus pe Benedek în drepturi. Conducerea UDMR a susţinut că decizia Curţii este nelegală şi inaplicabilă. Argumentul tehnic era că, anulând mandatul lui Kötő József, se impunea organizarea de alegeri în colegiul 43 (Orientul Mijlociu, Africa, Asia), fiind posibil ca acestea să fie câştigate de candidatul altui partid; astfel, UDMR ar pierde un mandat, care i-a revenit, de drept, în urma alegerilor din 30 noiembrie. Pe de altă parte, Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UDMR arată că „ciudata decizie a Curţii de Apel a venit după ce BEC şi-a încetat existenţa şi după validarea mandatului d-lui Kötő József. Dacă ar fi să aplicăm sentinţa, circa 60% dintre mandatele atribuite după redistribuire ar trebui rediscutate”.

Dar în motivarea sentinţei sale (făcută publică după sentinţa propriu-zisă), Curtea de Apel explică: „Mandatul PNL primit de circumscripţia din Maramureş (lista 9), formaţiune ce figurează la poziţia 79 din lista 8 cu un procent de 0,92705647, este în mod eronat acordat la intern, deşi acesta fusese atribuit circumscripţiei 43 străinătate. Astfel, cele două mandate ale circumscripţiei 43 aparţin formaţiunilor PNL (poziţia 101) şi alianţa politică PSD + PC, rezultând, în mod logic, că cel de-al 8-lea mandat cuvenit UDMR (la redistribuire – n.r.) revine circumscripţiilor electorale din ţară, respectiv circumscripţiei electorale în care formaţiunea politică are numărul cel mai mare de candidaţi ori are cel mai mare număr de voturi neutilizate”.

Tot în motivarea sentinţei, instanţa arată că nu este în atribuţiile sale să îl pună în drepturi pe Benedek, deşi solicitarea acestuia este „legitimă”. În schimb, este indicat pentru acest demers pârâtul – adică BEC.

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor ne-a comunicat că se va conforma deciziei instanţei, în momentul în care aceasta îi va fi comunicată. Deocamdată, sentinţa nu poate fi investită cu titlu executoriu, pentru că ar fi fost atacată cu recurs. Recursul nu putea fi formulat decât de BEC, iar BEC nu există. Avocaţii lui Benedek susţin că recursul a fost formulat de Kötő József, iar instanţa trebuie să constate lipsa calităţii sale procesuale şi să respingă deci recursul. Pe de altă parte, Kelemen Hunor susţine că UDMR i-a cerut procurorului general al României să facă recurs în anulare împotriva sentinţei Curţii de Apel. Dar această cale de atac nu mai există.

Cum s-a ales Kötő József cu doar 46 de voturi

Kötő József a ajuns deputat în Parlamentul Romaniei cu 46 de voturi, din 1768 valabil exprimate în colegiul său (43 – Orientul Mijlociu, Africa şi Asia). Procentaj 2,6% şi poziţia 5 (colegiul a fost câştigat, la vot, de liberala Mariana Stoica, fost ambasador al României în Israel, cu circa 800 de voturi). Practic, aşa cum chiar el a recunoscut, singurele persoane care l-au votat pe Kötő József sunt prietenii din Israel (Kötő József a coordonat, ca secretar de stat în Ministerul Educaţiei, apariţia primului manual de istoria comunităţilor evreieşti din România). Deşi admite că algoritmul de repartizare a mandatelor, de care a beneficiat, trebuie modificat, Kötő József declară că vrea să-şi exercite mandatul de deputat: „Vreau să lucrez pentru comunităţile din colegiul în care am candidat şi în numele formaţiunii care m-a promovat”. Despre demersul lui Benedek afirmă că nu este etic, întrucât poate duce la situaţia ca UDMR să piardă un parlamentar.

În Mureş, Benedek Imre a avut 12.769 de voturi din cele 29.936 valabil exprimate (42,6 la sută). „Nu am contestat principiul legii, ci modul eronat în care a fost aplicată. Curtea a constatat că am dreptate şi acum ar trebui instituită o comisie, pentru a se vedea dacă e vorba de eroare sau fraudă. Consider că, dincolo de argumentele juridice, am şi dreptul moral pentru a fi parlamentar. Am fost votat de oameni care ştiu ce am făcut pentru pacienţii mei şi care este lupta mea pentru a salva mult mai multe vieţi din postura de parlamentar”, ne-a declarat Imre.

Din tabelul următor, vedem cum candidaţi care au obţinut mai puţin de 2.000 de voturi au intrat în Parlament, în timp ce alţii, cu peste 10.000 de voturi, au rămas pe dinafară.

Candidat

Formaţiune politică

Număr voturi obţinute

Validat

Kötő József

UDMR

46

da

Tudor Pantaru

PSD+PC

533

da

Claudiu Taga

PNL

1.139

da

Farkas Anna Lili

UDMR

1.187

da

Mircea Lubanovici

PDL

1.651

da

Beres Stefan Vasile

UDMR

1.770

da

Palfi Mozes Zoltan

UDMR

1.825

da

Cristina Dobre

PVL

1.925

da

Dan Bordeanu

PNL

1.960

da

Vasile Puşcaş

PSD-PC

16.628

nu

Paul Păcuraru

PNL

15.344

nu

Doru Ioan Tărăcilă

PSD-PC

13.797

nu

Norica Nicolai

PNL

12.357

nu

Ionuţ Popescu

PDL

10.702

nu

robert.veress@gandul.info

Niciun comentariu: