joi, ianuarie 29, 2009

Mai este Eurovision un concurs de compoziţie sau a ajuns unul de showbiz


Eurovision a ajuns dintr-un concurs într-o imensă afacere. Dacă îţi joci cărţile bine poţi câştiga bani mulţi din preselecţia românească la acest concurs. Mai întâi că finaliştii şi semifinaliştii beneficiază de o promovare gratuită foarte mare a melodiei, promovare de pe urma căruia beneficiază atât interpretul care are ce să cânte, dar şi compozitorul care este plătit pentru melodie. Interpretul are şansa de a urca pe val sau de a reveni pe val. Orice scandal este intens mediatizat şi această pubilicitate este totalmente gratis. Şi pentru compozitori Eurovisionul este un fel de book pentru piaţa muzicii, practic se va apela la ei funcţie de capacitatea melodiei de a fi hit (mai puţin dacă melodia câştiga sau nu concursul). În sfârşit beneficiază de acest concurs şi făuritorii de show, fie că vorbim despre coafură, îmbrăcăminte, coregrafi, regizori videoclip, adică echipa din spatele showbizz-ului.
Şi totuşi există concurenţi nemulţumiţi.

Nico, dezamăgită de selecţia Eurovision
28 Ian 2009 Anca Nicoleanu

Grea „meserie“ cântatul live! S-a dovedit marţi seară, la prima semifinală a selecţiei naţionale Eurovision 2009, când au fost alese primele cântece pentru finala din 31 ianuarie.
Popas Band va intra prima in finala de sambata
Popas Band va intra prima in finala de sambata
Dintre cele 12 piese prezentate, juriul şi publicul au ales jumătate pentru finala de sâmbătă. Au fost selec­ţionaţi Popas Band cu „Strigă“, Blaxy Girls cu piesa lui Costi Ioniţă, „Dear Mama“, şi cei de la Zero cu „Sunny Days“. Li s-au alăturat Tabassco şi a lor „Purple“, Dalma cu „Love Was Ne­ver Her Friend“ şi Tina Geru cu „Plea­că“, singura piesă cântată în româ­neşte care a fost selecţionată.

Au plecat acasă Nico şi Moni-k, D.D., Romeo Zaharia, Floriana Pachia, Alexa şi Juan Xavier. Singura care şi-a arătat dezamăgirea a fost Nico, interpreta care anul trecut, la Belgrad, a reprezentat România împreună cu Vlad Miriţă.

Chiar dacă s-a cântat prost - ulterior prestaţiei, Nico şi Mo­ni-k au recunoscut că n-au fost în cea mai bună formă, din cauza unei răceli puternice -, interpretele au considerat că piesa lor merita să ajungă în finală.

Se susţine că anumiţi membri ai juriului ar fi acordat piesei zero puncte, unul dintre aceştia, conform zvonu­ri­lor, fiind Gabriel Cotabiţă. „Nu e ade­vărat! Nico a obţinut zero puncte la televoting, nu din partea juriului“, ne-a precizat o sursă din TVR. Puncta­jele pieselor rezultate din jurizare şi din televoting vor fi făcute publice abia după finala de pe 31 ianuarie, pentru a nu influenţa viitoarea jurizare şi prestaţia artiştilor selecţionaţi, ni s-a comunicat din partea organizatorilor.

„E mult spus că am fost dezamăgită. Am sperat doar ca piesa să ajungă în finală. Ştiam că nu voi merge la Moscova, dar am ţinut să particip la selecţie pentru a-mi lua revanşa, pentru a le demonstra celor care anul trecut mi-au comentat prestaţia de la Belgrad că pot face show. În plus, e pentru prima oară când merg pe mâna soţului meu, Laurenţiu. Mi-a plăcut piesa compusă de el şi am vrut să o cânt“, ne-a declarat Nico.

Revenind la show, dacă la repetiţii s-a cântat excelent, după cum au afirmat surse din cadrul TVR, când s-au văzut în direct, cei mai mulţi dintre artişti au falsat, au rămas fără suflu sau pur şi simplu „s-au desfăşurat“ gâ­tuiţi de emoţii. Popas Band a fost una dintre excepţii, şi-a interpretat bine protestul „Strigă“, iar Blaxy Girls au adus un suflu proaspăt concursului, deşi piesa lui Costi Ioniţă, „Dear Mama“, e mai potrivită pentru un bal de absolvire decât pentru Moscova. „Sunny Days“ e un cântec bun, dar prestaţia băieţilor de la Zero nu a atins cote maxime. „Purple“, a celor de la Tabassco, şi „Love Was Never Her Friend“, a Dalmei, par să fi fost alese pentru a ieşi la număr, iar „Pleacă“, cea mai bună piesă din semifinală, a fost cântată foarte prost de Tina Geru.

Din juriu au făcut parte compozitorii Cornel Fu­garu, Mircea Drăgan, Mihai Ogăşanu şi Robert Anghelescu, interpreţii Ga­briel Cotabiţă şi Monica Anghel, tex­tiera Liliana Ştefan, Ma­nu­el Dincu­lescu, de la Radio 21, şi Aris Kalimeris, preşedintele fanilor clubului Euro­vision din România. Compo­nenţa juriului rămâne neschimbată pentru cea de-a doua semifinală, urmând ca finala să fie punctată de alţi specialişti. Orlando, Escu şi Popescu, de la Radio 21, şi Alina Sorescu şi Andi Vilara, din partea TVR, vor face oficiile de prezentatori până la final. În semifinala cu numărul doi, ce va fi difuzată pe TVR 1 şi TVR Internaţio­nal, joi, 29 ianuarie, de la ora 20.15, vor urca pe scenă Besa, Red Blonde, Adrian Molnar, Cătălin, SoundCheck, Etnic, Irina Popa, Alexa, Alin Nica, IMBA, Costi Ioniţă şi Elena Gheorghe.
(sursa: Cotidianul, http://www.infoportal.ro)
http://www.discoveryfest.com/images_2004/niko2.jpghttp://www.discoveryfest.com/images_2004/niko1.jpg
(sursa: http://www.discoveryfest.com)

http://www.dulapiorul.com/wp-content/uploads/2009/01/nico.pnghttp://www.dulapiorul.com/wp-content/uploads/2009/01/nico-2.jpghttp://www.dulapiorul.com/wp-content/uploads/2009/01/nico.jpg
http://www.globalmusicart.ro/img/artist_foto_nico.jpg

http://www.dulapiorul.com/wp-content/uploads/2008/09/nico1.jpg
(sursa: http://www.dulapiorul.com)
http://www.ultima-ora.ro/uploads/articles/Nico.JPG
(sursa:http://www.ultima-ora.ro )

Niciun comentariu: