sâmbătă, ianuarie 31, 2009

Furia cuvintelor


Nu am să comentez acest articol din Gândul, aş vrea să adaug că am rămas mult pe gânduri călătorind prin înţelesurile cuvintelor... om, artist, linişte, furie, capra vecinului, sânge...

Zamfir: Sunt urmarit de mafia mondiala, vor sa ma omoare

Naistul Gheorghe Zamfir, unul dintre cei mai de seama muzicieni ai României, este in acest moment somer si nu-i mai ramân decât cele câteva concerte la care mai este invitat. Insa artistul ne-a marturisit ca accidentul rutier in care a fost implicat in luna august a anului trecut nu a fost o simpla intâmplare si ca este urmarit pentru a fi asasinat de catre „mafia mondiala”.

Artistul Gheorghe Zamfir a fost implicat intr-un accident rutier la sfarsitul lunii august, in urma caruia a fost internat la spitalul Floreasca, dupa ce s-a lovit la cap. Zamfir a fost accidentat, pe 29 august, in jurul orei 12.00, de un autoturism de culoare alba, la iesirea din casa sa. Potrivit Politiei Capitalei, dupa producerea accidentului, soferul a parasit locul faptei fara încuviintarea organelor de politie. Pe de alta parte, soferul a declarat ca a asteptat venirea politiei timp de doua ore si abia atunci a parasit locul accidentului. Gheorghe Zamfir ne-a declarat ca acest accident „nu a fost intamplator”. „Stiu ca sunt urmarit sa fiu ucis la fel ca Grigore Vieru”, a marturisit naistul. Intrebat de cine este urmarit, Zamfir ne-a spus ca este vorba despre „mafia mondiala”. „Sunt in exil, torturat, marginalizat, pedepsit fara sa-mi dau seama de ce”, a povestit trist cel supranumit „Regele naiului”, care ne-a mai declarat ca si-a dat viata si sufletul pentru romani.

http://www.gardianul.ro/upload/2009/01/news_img_128611_95480.jpg

„Sunt somer, n-am nimic. Preferam sa fiu mort”
Dupa o cariera muzicala de succes, în 1982, în plin comunism, a dedicat un concert lui Dumnezeu. Din acel moment a cazut in dizgratia cuplului Ceausescu si a fost nevoit sa plece in exil. Si-a continuat astfel cariera si s-a bucurat de un succes mondial. Dupa Revolutia din 1989 s-a intors in Romania, unde a traversat o perioada de datorii financiare acumulate fata de fiscul francez, care i-a confiscat toate posesiunile din Franta. In ciuda acestor probleme, Zamfir si-a continuat cariera pe scene din lumea intreaga. A reusit sa faca din instrumentul sau o vedeta internationala, aducand schimbari inovatoare naiului traditional romanesc de 20 de tuburi, inlocuindu-l cu noi variante, continand succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru largirea domeniului tonal. In perioada 2001-2005, a lucrat ca profesor asociat la Facultatea de Interpretare Muzicala din cadrul Universitatii din Bucuresti, unde, prin eforturile sale, in anul 2001 s-a infiintat prima catedra de nai din lume. In 2005, si-a pierdut acest post, incercand in zadar sa il recapete. A mai fost profesor de nai si la Universitatea Valahia din Targoviste, insa in acest moment este somer. „Sunt somer, n-am salariu, n-am nimic. Nimeni nu vrea sa ma ajute. O crima mai mare nu se poate, preferam sa fiu mort”, ne-a spus Gheorghe Zamfir, care a ridicat in picioare sali din lumea intreaga.

Damian Draghici, „promovat pentru ca e tigan”
O ultima intamplare care l-a dezamagit pe artist a fost alegerea trimiterii lui Damian Draghici sa concerteze la Bruxelles in fata mai multor oficiali europeni. Despre participarea acestuia a declarat ca „deranjeaza istoria”. „Damian Draghici este o problema politica. Nu este naist, a recunoscut si el ca nu-i place sa cante la nai. Cum poti sa faci dintr-un om care nu iubeste naiul un reprezentant planetar al acestui instrument? A fost dus de Madalin Voicu si a fost impins pentru ca el e tigan. Urla peste tot ca are un Grammy, ce e ala Grammy?”, a declarat Zamfir.”Eu am adus naiul in atentia lumii internationale, am lansat sute de discuri in 12 stiluri diferite. Cate discuri a facut Banica sa ceara 60.000 de euro pe concert? Eu, daca am un concert la Sala Palatului, sala e goala”, ne-a declarat dezamagit artistul roman. „De 41 de ani sufar, tip, urlu, dar nimeni nu ma asculta. Numai tigani, numai manele, care tot de mafie sunt organizare. Sunt pusi sa destabilizeze si sa distruga cultura noastra”, a incheiat artistul.
Theodora Stoica
(sursa: Gândul, http://www.infoportal.ro)

(Damian Drăghici, sursa: http://www.elady.ro)

Niciun comentariu: