duminică, ianuarie 25, 2009

Fidel, el lider maximo


MEDIAFAX: Fidel Castro: Rămân semne de întrebare în privinţa lui Obama


Fidel Castro: Rămân semne de întrebare în privinţa lui Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro a apreciat miercuri că în continuare rămân "semne de întrebare" în privinţa noului preşedinte american, Barack Obama, în pofida "intenţiilor sale nobile".

Părintele revoluţiei cubaneze din 1959, care a sfidat de pe insula comunistă zece preşedinţi americani, a publicat miercuri seara un comentariu pe site-ul oficial cubadebate.cu, la scurt timp după o întâlnire cu preşedintele argentinian Cristina Kirchner, în apropiere de Havana.

"I-am spus că, personal, nu am nici cea mai mică îndoială privind onestitatea cu care Obama, al 11-lea preşedinte american din ianuarie 1959, îşi exprimă ideile, dar că în pofida nobilelor sale intenţii, rămân semne de întrebare", a scris el în primul articol publicat după 15 decembrie.

El a subliniat "importanţa istorică" pentru Cuba de a vedea deja "tranzitând" atâţia preşedinţi americani fără ca nici unul dintre ei să fi reuşit să "distrugă Revoluţia cubaneză".

Fidel Castro, în vârstă de 82 de ani, declarase deja înainte de învestitura lui Barack Obama că un singur om nu poate schimba un "imperiu". Un punct de vedere reluat de fratele şi succesorul său, Raul.

El Comandante a fost nevoit să îi cedeze atribuţiile prezidenţiale în iulie 2006 lui Raul, după o gravă hemoragie intestinală. El nu şi-a mai făcut de atunci apariţia în public, dar a rămas prezent pe scena mediatică prin intermediul articolelor publicate în presa locală.

Raul Castro, în vârstă de 77 de ani, a dat asigurări miercuri că starea de sănătate a fratelui său este bună şi continuă să "îl consilieze şi să îl ajute".

El se consideră dispus să înceapă un dialog fără intermediari şi de la egal la egal cu Obama, care s-a declarat favorabil, în campania electorală, unei relaxări a embargoului impus Cubei din 1962.

Havana, dispusă să discute cu Barack Obama


Havana, dispusă să discute cu Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto)
Autorităţile cubaneze ar putea discuta cu preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, cu condiţia ca el să nu practice politica bastonului şi a morcovului, scrie Fidel Castro într-un articol publicat joi pe site-ul Cubadebate.

"Cu Obama putem discuta unde vrea el (...însă) trebuie să îşi amintească faptul că teoria morcovului şi a bastonului nu funcţionează în ţara noastră", scrie el într-un articol intitulat "A naviga împotriva curentului" (Navegar contra la marea).

"Drepturile suverane ale poporului cubanez nu sunt negociabile", subliniază Castro, în vârstă de 82 de ani.

În timpul campaniei sale electorale, Barack Obama s-a declarat dispus să discute cu liderii cubanezi.

Preşedintele Raul Castro, care i-a succedat în funcţie fratelui său, declarase recent că este dispus să îl întâlnească pe Obama "pe teren neutru", poate la Guantanamo.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Statele Unite să ridice embargoul asupra Cubei, "acceptăm provocarea", precizase Raul Castro, subliniind răbdarea cubanezilor şi menţionând că 70 la sută dintre aceştia s-au născut când "embargoul exista deja".


Primele fotografii de la 18 noiembrie cu Fidel Castro



Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro şi preşedintele argentinian Cristina Kirchner (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Primele fotografii ale fostului preşedinte cubanez Fidel Castro de la 18 noiembrie, înfăţişând întâlnirea pe care a avut-o miercuri, la Havana, cu preşedintele argentinian Cristina Kirchner, au fost difuzate vineri de postul de televiziune argentinian C5N.

Fotografiile, în care poate fi văzut Fidel Castro alături de Kirchner, i-au fost acordate joi seară preşedintelui argentinian de către adjunctul ministrului de Externe cubanez, Alejandro Gonzalez Galeano, conform agenţiei oficiale argentiniene Telam.

"Am venit special să vă dau fotografiile", i-a spus Gonzalez Galeano lui Kirchner, în timpul unui dineu în prezenţa preşedintelui venezuelean Hugo Chavez.

În prezent sunt vehiculate zvonuri privind o agravare a stării de sănătate a fostului lider cubanez, în vârstă de 82 de ani, care nu a mai publicat de o lună niciun editorial în presa cubaneză.

Fidel Castro vorbeşte despre moartea sa

Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro, în vârstă de 82 de ani, a evocat pentru prima dată moartea sa, care ar putea surveni în curând, într-un articol publicat în presa locală.

Într-una dintre fotografiile în care a apărut recent alături de preşedintele argentinian, Cristina Kirchner, Fidel Castro stă în picioare, îmbrăcat în haine sport, alături de acesta.

Fotografiile care îl înfăţişează, primele publicate de la 18 noiembrie, au fost făcute de autorităţile cubaneze, care nu au permis fotografilor delegaţiei argentiniene să asiste la întrevederea dintre cei doi organizată într-un loc secret.

Întâlnirea cu preşedintele argentinian a intervenit pe fondul zvonurilor despre o agravare a stării de sănătate a lui Castro.

"Am redus Reflecţiile, aşa cum mi-am propus pentru acest an, pentru a nu deranja colegi din partid şi stat în deciziile pe care trebuie să le ia" în legătură cu criza financiară mondială, scrie fostul preşedinte cubanez.

"Mă simt bine, dar insist: nici unul dintre ei nu trebuie să se simtă implicat de eventualele Reflecţii, boala mea gravă sau moartea mea", a adăugat el, sugerând că editorialele sale, peste 150 din martie 2007, ar fi putut deranja membri ai Partidului.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: