joi, februarie 14, 2008

Acord de împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei


Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de astăzi, un Acord de împrumut în valoare de 298,5 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei
Împrumutul este destinat finanţării investiţiilor prioritare în România, din domeniul gospodăririi apelor.
Proiectul constă în efectuarea unor intervenţii la nivel structural ce au ca scop creşterea protecţiei conferite locuitorilor în cazul producerii de inundaţii catastrofale, precum şi în investiţii pentru eficientizarea activităţii de gospodărire a apelor şi îmbunătăţirea gradului de protecţie a mediului.
Astfel, vor fi executate lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, pentru stoparea evoluţiei rapide a eroziunii de mal, reprofilarea şi recalibrarea albiilor. Prin realizarea lucrărilor de protecţie propuse vor fi construiţi aproximativ 320 km de diguri şi executate lucrări de protecţii de mal pe o porţiune de aproape 300 km în bazinele hidrografice ale Mureşului, Crişurilor, Someşului, Jiului, Oltului, Siretului şi Argeşului.
În cadrul componentei care cuprinde asigurarea de noi surse de apă şi creşterea gradului de siguranţă a celor existente, vor fi executate 7 noi rezervoare cu un volum de acumulare a apei de aproximativ 72 mil. m³ şi va fi asigurat coeficientul de siguranţă pentru 12 baraje, 2 noduri hidrotehnice şi o priză de apă.
Pentru protecţia ecosistemului Deltei Dunării, vor fi executate lucrări în zona Pătlăgeanca şi vor fi instalate sisteme de purificare a apei pentru asigurarea accesului la apă potabilă pentru locuitorii Deltei Dunării.
O altă componentă se referă la protecţia zonei costiere a Mării Negre, care include lucrări de protecţie a lacului Techirghiol, precum şi de protecţie şi consolidare costală în zona Neptun-Olimp.
Aplicarea prevederilor Acordului-cadru de împrumut va fi realizată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, desemnat ca agenţie de implementare. În acest scop se va înfiinţa, în cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române – ANAR, o Unitate de Management a proiectului.
Echivalentul în lei al sumelor necesare finanţării proiectului a cărui valoare totală este de 500.144.000 euro (inclusiv taxele şi impozitele aferente, datorate şi plătite pe teritoriul României) se va asigura de la bugetul de stat, prin includerea acestor sume în bugetul anual al MMDD, pe toată durata de implementare a proiectului. Împrumutul va fi disponibilizat în tranşe, fiecare tranşă va fi pentru o perioadă care nu va depăşi 20 de ani, incluzând o perioadă de graţie de 5 ani.

Niciun comentariu: