Acord pentru 298,5 mil EURO destinati finantarii lucrarilor in domeniul gospodaririi apelor
La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de ieri, 13 februarie 2008, Hotararea pentru aprobarea Acordului –cadru de imprumit F/P 1579 (2006) intre Romania si
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la 7 septembrie 2007 si la Paris la 25 septembrie 2007. Prin acest acord s-a aprobat un imprumut in valoare de 298,5 milioane de Euro, bani ce au ca destinatie finala finantarea de investitii prioritare, in domeniul gospodaririi apelor.
O parte din cele 298, 5 mil Euro vor fi utilizate pentru realizarea de lucrari de protectie impotriva inundatiilor cum ar fi stoparea evolutiei rapide a eroziunii de mal, reprofilarea si recalibrarea albiilor dar si cresterea stabilitatii. Prin realizarea lucrarilor vor fi construiti aproximativ 320 km de diguri si executate lucrari de protectii de mal pe o portiune de aproape 300 km in bazinele
hidrografice ale Muresului, Crisurilor, Somesului, Jiului, Oltului, Siretului si Argesului.
De asemenea, din imprumutul de la BDCE se vor realiza proiecte pentru asigurarea de noi surse de apa si cresterea gradului de siguranta a celor existente prin realizarea de lucrari hidrotehnice de captare a cursurilor de apa pentru uz gospodaresc si de crestere a volumului de apa potabila si industriala necesara populatiei si industriei. In cadrul acestei componente vor fi executate 7 noi rezervoare cu un volum de acumulare a apei de aproximativ 72 mil. m³ si va fi asigurat coeficientul de siguranta pentru 12 baraje, 2 noduri hidrotehnice si o priza de apa.
Se vor realiza si proiecte pentru protectia ecosistemului Deltei Dunarii, lucrarile urmand a se elabora in zona Patlageanca, zona in care Dunarea se imparte in doua brate, rezultand o eroziune simultana a stancii si inundarea acelei zone. In plus fata de aceste masuri se vor realiza si lucrari de protectie a ecosistemului, cu scopul de a crea un habitat propice pentru speciile acvatice si
cele de pasari din Delta Dunarii. Lucrarile suplimentare vor consta in asigurarea accesului la apa potabila pentru locuitorii Deltei Dunarii, prin instalarea de sisteme de purificare a apei.
Lucrarile de protectie a zonei costiere a Marii Negre, ce vor fi realizate includ masuri de protectie a lacului Techirghiol precum si pentru protectia si consolidarea costala in zona Neptun –Olimp.
Aplicarea prevederilor Acordului-cadru de imprumut se va face de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, desemnat ca agentie de implementare. In acest scop se va infiinta, in cadrul Administratiei Nationale Apele Romane – ANAR, o Unitate de Management a proiectului.
Imprumutul va fi disponibilizat in transe, fiecare transa va fi pentru o perioada care nu va depasi 20 de ani, incluzand o perioada de gratie de 5 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu