vineri, februarie 15, 2008

Blogathonul Safer Internet Day


Comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Media, Viviane Reding, a anunţat, la încheierea Competiţiei Europene "Safer Internet Day 2008" din 12 februarie 2008, lansarea la Bruxelles, a "Blogathon-ului Safer Internet Day". Cu această ocazie au fost anunţaţi câştigătorii europeni ai competiţiei "Viaţa online este cea pe care o faci TU!".

Blogathon-ul a traversat globul de la est, pornind din Noua Zeelandă, prin America de Sud, Statele Unite ale Americii şi Canada, şi a fost închis la ora 24.00, ora Bruxelles-ului, timp în care reprezentanţii proiectului Comisiei Europene, INSAFE, au invitat personalităţi cu preocupări în domeniul IT, dar şi scriitori, jurnalişti sau artişti, să posteze idei sau să lanseze subiecte de discuţie.

România a avut acces la blog-ul european http://www.saferinternet.org în intervalul orar 09:00 – 12:00, ora locală. Pe acest blog, directorul executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (APTI), Bogdan Manolea, a postat în vederea dezbaterii, materialul intitulat "Fac ce vreau, dar ştiu ce fac".

Fac ce vreau, dar stiu ce fac

Dragi co-cetateni ai Internetului,

Mai tineri sau mai in varsta, mai atotcunoscatori ai detaliilor tehnice sau nu, mai luminati sau ignoranti, iata ca ne-a prins anul 2008, ziua de gratie 12 Faurar propusa de Comisia Europeana ca Ziua pentru Siguranta Internetului. Nu cred ca trebuie sa va mai demonstrez ca Internetul este o resursa extrem de utila pentru oricare dintre noi indiferent de domeniul in care activam - enciclopedia gratuita in limba romana deja are peste 100 000 de articole, o simpla hoinareala pe web ne aduce resurse utile, iar blogurile si RSS-ul fac parte din cotidianul zilnic al internautului. La fel ca in lumea reala, si cea virtuala este plina de capcane si probleme care pot sa o faca nesigura pentru cei mai putin avertizati cu privire la chestiunile care pot sa apara. De obicei scriu despre Legi & Internet si despre cum se interpreteaza actele normative in legatura cu diversele actiuni de pe Internet. Astazi -facem o scurta divagatie. Sunt sigur ca cititorii insemnarii stiu mai bine ce sa faca pe Internet, asa ca o sa ma rezum la 2 recomandari referitoare la ce sa NU faceti pe Internet : a) Ce tie nu-ti place altuia nu-i face.
b) Ce nu faci offline, nu fa nici online
Adica :
Intri intr-o sala de teatru fluierind si tipind sau te uiti sa vezi cam care sunt regulile locului ? Atunci ar fi bine poate sa citesti regulile de postare pe un forum sau lista de discutii inainte sa scrii ceva.
Ii strigi unui necunoscut pe strada cuvinte dure, doar pentru ca a spus ceva cu care nu esti de acord ? Atunci fii un pic mai tolerant in comentariul sau insemnarile tale publice cind vezi o insemnare pe Internet care nu iti place.
Ai fura o carte de debit din mina unuia de pe strada ca sa scoti banii de pe ea ? Atunci fi sigur ca este acelasi lucru sa faci phishing, chiar daca nu-l vezi pe omul care are cardul.
s.a.m.d. Dincolo de aceste informatii de bun simt, s-au dezvoltat insa deja mai multe resurse in limba romana cu privire la diversele aspecte ale sigurantei si securitatii pe Internet :
- Daca va intereseaza siguranta copiilor pe Internet, site-ul sigur.info este un foarte bun punct de plecare in explorarea acestei probleme, inclusiv prin existenta unui formular de raportare a abuzurilor pe Internet
- Daca vreti sa stiti mai multe despre bunele maniere pe Internet si care este Neticheta in utilizarea postei electronice, a serviciilor de chat sau messanger, Leonardo a facut o treaba excelenta in reunirea acestor informatii pe site-ul neticheta.ro
- Daca vreti sa aflati mai multe cu privire la legile care va protejeaza, puteti cauta pe www.legi-internet.ro , iar daca vreti sa raportati vreo infractiune informatica puteti sa o faceti pe site-ul efrauda.ro
- Daca vreti sa aflat mai multe detalii despre securitatea unui sistem de Internet Banking, puteti vedea citeva intrebari si raspunsuri relevanta pe site-ul bancii Raiffeisen
- Daca vreti sa fiti mai siguri in timp ce cumparati online, puteti sa va aflati drepturile sau , daca aveti probleme sa va plingeti la autoritatea competenta Si de ce toate aceste resurse ? Pentru ca putem sa discutam mult si bine despre cit de sigur sau nesigur este Internetul, dar ceea ce putem face noi este sa ne informam mai bine si sa informam si pe altii cu privire la problemele si solutiile existente. Resursele de mai sus sunt cele pe care le recomand prietenilor mei. In fine, cum evident nu pot sa le stiu pe toate - va rog pe voi sa ma ajutati in completarea listei prin postarea unui comentariu prin care sa imi aratati resursele (de preferat in limba romana) folosite de voi pentru educatia in privinta sigurantei pe Internet.
O zi buna
Bogdan Manolea

Un comentariu:

Anonim spunea...

Whow!!!Lia